Dagens overblik: Her er analytikernes dom efter Løkke-samrådet

POLITISK OVERBLIK: Lars Løkke Rasmussen kom effektfuldt igennem gårsdagens samråd, og kvotesagen er foreløbig lagt død, mener en række analytikere. Socialdemokrat er klar til at stemme mod partilinjen om burkaforbud. Her er torsdagens morgenoverblik.

Foto: /ritzau/Martin Sylvest
Kristine Korsgaard

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vandt foreløbig kvotesagen, men hans troværdighed er skadet.

Det er hovedkonklusionerne i dagens mange analyser oven på onsdagens samråd om statsministerens forhold til kvotekonger, og hvorvidt de har haft indflydelse på regeringens fiskeripolitik.

Lad os starte med et overblik over dem, selv om der også er andre nyheder i dag. 

5-0 til Løkke
I Ekstra Bladet, som startede hele historien med afsløringen om Løkkes sommerhusophold, skriver politisk kommentator Hans Engell, at Løkke vandt samrådet 5-0. Oppositionen fik aldrig rigtig fat, vurderer han. Læs analysen her.

På TV 2 News vurderer Thomas Funding, at når Løkke på samrådet så kategorisk siger, at der ikke er noget at komme efter, og der samtidig mangler beviser, så er sagen foreløbig lukket.

”Men han har stillet sig ud på planken nu,” lyder det. Hvis der kommer nye oplysninger, der viser, at kvotekongerne har fået indflydelse på regeringens politik, så er det et stort problem, når han har afvist det så kategorisk, siger Thomas Funding torsdag morgen.

Altingets chefredaktør Jakob Nielsen skriver om paradokset i, at Løkke på samrådet slog fast, at der er vandtætte skotter mellem privatpersonen og statsministeren Løkke.

”Paradokset er selvsagt, at lige præcis Lars Løkke Rasmussen gennem sin karriere har haft en mere flydende grænse mellem rollen som politiker og privatperson end de fleste,” skriver han i analysen her.

Han skulle have sagt nej til sommerhusgaven
Både Berlingske og Jyllands-Postens analytikere koncentrerer sig om, hvordan sagen skader Løkkes troværdighed.

Venstres plan er gået i fisk, og sagen er ikke lukket, skriver Marchen Neel-Gjertsen i JP. Hele sagen bunder i Løkkes ringe dømmekraft, skriver Thomas Larsen i Berlingske.

Den skader Løkkes troværdighed i befolkningen, fordi den kommer oven i en række gamle sager, hvor han har fløjet på første klasse, overnattet på hoteller og købt dyrt tøj på skatteborgernes og Venstres regning.

”Selv med bind for øjnene skulle han have set for sig, at ingen af sagerne kunne tåle at komme på forsiden af Ekstra Bladet,” skriver Thomas Larsen. 

I Kristeligt Dagblad vurderer Henrik Hoffmann-Hansen, at statsministeren foreløbig rider den politiske storm af om sine forbindelser til storfiskere. Men ”tilbage står en uforløst debat om, hvorfor man på begge sider af midten kan betale sig til adgang til toppolitikere,” lyder det. Læs den her

Flere partier bruger erhvervsklubber
Politikens politiske redaktør Anders Bæksgaard peger på, at Løkke mestrer krisehåndtering på højt niveau.

Og at han på en presset dag formåede at placere et problem i Socialdemokratiets top. For hvorfor er det problematisk, at storfiskere donerer penge til Løkke-fonden og efterfølgende taler politik med statsministeren, når branchefolk og virksomheder via donationer kan betale sig til adgang med S-toppen i partiets erhvervsklubber?

Det har Jyllands-Posten og Ritzau set nærmere på og giver et overblik over partiernes erhvervsklubber. Find det her.

Beskyldninger om nepotisme i Slagelse
Efter flere afslag får tidligere LA-byrådsmedlem Troels Christensen nu mulighed for at købe en nabogrund af Slagelse Kommune.

Det får den borgerlige opposition til at beskylde borgmester John Dyrby Paulsen (S) for nepotisme, skriver Altinget.

For i 2016 sagde Socialdemokratiet nej til at sælge den kommunale grund til Troels Christensen, som er Villum Christensens (LA) bror og partikammerat. Men nu giver flertallet i Slagelse byråd med Dyrby i spidsen grønt lys for salget.

Det sker på det allerførste møde i Slagelse Kommunes nye byråd, efter at John Dyrby Paulsen overtog borgmesterposten takket være støtte fra netop Villum Christensen.

”Det her fortæller mig, at der er noget, som skal betales tilbage, efter at Liberal Alliance pegede på John Dyrby Paulsen. Det er kammerateri og nepotisme,” siger Henrik Brodersen fra Dansk Folkeparti til Altinget.

Læs også

Gjerskov vil stemme imod partilinjen om burkaforbud
Ifølge Politiken kom den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, på et gruppemøde tirsdag med en advarsel om ikke at bryde partilinjen i Folketingssalen. Men dagen efter melder udviklingsordfører Mette Gjerskov (S) sig klar til at gøre netop dette.

Gjerskov har tidligere stemt imod partilinjen i udlændingepolitiske sager, og nu siger hun til avisen, at hun kommer til at stemme nej, når regeringen fremsætter sit lovforslag om at forbyde burka, niqab og anden maskering i det offentlige rum.

"Jeg kan simpelthen ikke stemme for lovforslag, der bestemmer, hvad folk skal have på af tøj og ikke skal have på af tøj,” siger Gjerskov.

Børneminister vil tvinge indvandrerbørn i institutioner
Nu løfter børne- og socialminister Mai Mercado (K) sløret for en del af regeringens ghetto-udspil, der skal gøre op med parallelsamfund.

For det bliver en del af udspillet, at små børn af indvandrerforældre skal tvinges i daginstitution. Det oplyser Mercado til DR Nyheder.

”Hvis man bor i en ghetto og ikke deltager i det danske samfund, så vil det blive begrænset, at man kan passe sine egne børn derhjemme,” siger Mai Mercado.

”Der vil vi i højere grad bruge tvang for at få flere børn over i dagtilbud,” lyder meldingen.

Tilsyn: Vi kan ikke holde øje med PET
Det er i praksis ikke muligt at føre ordentligt tilsyn med, om PET opbevarer irrelevante og personfølsomme oplysninger om uskyldige danskere.

Registreringer om sexvaner, økonomi og misbrug kan få lov til at ligge hos Politiets Efterretningstjeneste (PET) i årevis, selvom oplysningerne er ubrugelige og irrelevante og burde slettes.

Det er konsekvenserne af en knap et år gammel ændring af PET-loven. Det skriver Tilsynet med Efterretningstjenesternes arbejde selv i et høringssvar til Justitsministeriet, som Politiken har fået aktindsigt i. Beskyttelsen mod irrelevant registrering af personfølsomme oplysninger er som følge af lovændringen ”i det væsentlige reelt sat ud af kraft”.

En ekspert kalder det ”et vidtrækkende og meget kritisk høringssvar”. 

Det sker i dag

De fleste af partierne på Christiansborg holder gruppemøder her til morgen.

Og så orienterer firmaet Femern A/S i dag Transport, Bygnings- og Boligudvalget om Femern Bælt-projektet. Planen om en tunnel mellem Danmark og Tyskland er flere gange blevet forsinket på grund af udfordringer med en tysk miljøgodkendelse af projektet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Engell

Politisk kommentator, fhv. minister, MF og partiformand (K)
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1970)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00