Her er spørgsmålene til Løkke ved dagens samråd

KVOTEKONGESAG: Der er ét spørgsmål, Lars Løkke Rasmussen (V) vil svare på, og fem, han vil gå udenom ved dagens samråd. Men han har allerede pippet et par svar på Twitter. "Skulle jeg kun mødes med grønlændere og færinger", spørger han.

Onsdag klokken 13 går statsministeren ind til en times samråd under stor bevågenhed.

Her vil Lars Løkke Rasmussen blive bedt om at forklare, hvor godt han kendte den såkaldte kvotekonge, som gav ham et sommerhusophold i gave og inviterede ham til firmafest. Og hvordan det hænger sammen med samme kvotekonges donation til Løkkefonden og regeringens politik over for kvotekonger.

Der er stillet seks spørgsmål, men Løkke har på forhånd sagt, at han kun vil svare på det ene, nemlig spørgsmålet:

Mener statsministeren, at han gav korrekte og fyldestgørende oplysninger om sin relation til de såkaldte kvotekonger under samrådet i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg 9. november 2017.

På dette samråd nedtonede statsministeren sit forhold til kvotekongerne og blev vred, da Simon Kollerup (S) sagde, at "statsministeren jo kender kvotekonger". Se klippet her.

De fem spørgsmål Løkke ikke vil svare på
Resten af spørgsmålene har Løkke afvist at svare på. Det hører under private forhold, lyder begrundelsen.

Her er spørgsmålene, statsministeren ikke vil svare på, men som han nok bliver stillet alligevel:

  • Har andre ministre i statsministerens regeringer modtaget større gaver, ydelser eller lignende fra de såkaldte kvotekonger?
  • Hvad er værdien af de gaver, som statsministeren har modtaget fra de såkaldte kvotekonger?
  • Hvilke gaver og/eller ydelser har statsministeren modtaget fra de såkaldte kvotekonger?
  • Er statsministeren enig med formanden for Transparency International Danmark, Natascha Linn Felix, der til Ekstra Bladet den 17. januar 2018 udtaler ”Landets statsminister bør ikke modtage sådan en gave, det er soleklart.”?
  • Er statsministeren enig med professor i offentlig forvaltning ved Syddansk Universitet Kurt Klaudi Klausen i, at statsministeren har udvist "ekstremt dårlig dømmekraft", som han sagde i Ekstra Bladet den 17. januar 2018?

Løkke: Du insinuerer, at min politik kan købes 
Indtil nu har Lars Løkke Rasmussen været meget fåmælt om sagen, når han er blevet spurgt i forbindelse med sine møder med pressen i andre sammenhænge.

Men tirsdag eftermiddag svarer han på det sociale medie Twitter nogle af de brugere, der stiller spørgsmål til sagen.

Det er især kommentator David Trads, statsministeren går i diskussion med. Trads skriver nemlig, at det er problematisk, ”at statsministeren modtager gaver (direkte via sommerhuset, indirekte via Løkkefonden) fra en storfisker, der inden, der kom penge på bordet, blev ignoreret af statsministeren”.

Efter en længere debat skriver Løkke blandt andet:

”Du insinuerer, at min politik kan købes for penge (=korruption). Det har du - og ikke jeg - bevisbyrden for. Og det er ret alvorlige anklager.”

Debatten kører i kommentarsporet til dette tweet fra uddannelses- og forskningsminister Søren Pind:

Må statsministeren kun mødes med grønlændere?
Flere brugere peger på, at Løkke og kvotekongen har sammenfaldende interesser i en bestemt fiskeripolitik, fordi kvotekongen har støttet Løkkefonden økonomisk.

Men hvis det var rigtigt, skulle statsministeren have sammenfaldende interesser med alle, der støtter fonden, argumenterer Lars Løkke Rasmussen.

”I din egen logik har jeg så pludselig også et økonomisk sammenfald af interesser med dig... og med 3F, Dansk Metal. Så har de vel betalt for trepartsaftalerne eller? Hvad har du selv fået for din støtte?” spørger Løkke David Trads, som selv har støttet fonden med et mindre beløb.

Og til en bruger, som undrer sig over, at statsministeren overhovedet holder møder med storfiskere, når det hører under fiskeriministeren, skriver Løkke:

”Hvori består det underlige. Skulle jeg kun mødes med grønlændere og færinge, som er de eneste, der falder direkte ind under statsministeriets ressort?”

Altinget viser samrådet live på Facebook.

Forrige artikel Minister: Amsterdam bryder aftale om eftertragtet EU-agentur Minister: Amsterdam bryder aftale om eftertragtet EU-agentur Næste artikel Troels Lund går i gang med at ændre førtidspension Troels Lund går i gang med at ændre førtidspension