Dagens overblik: Flere af regeringens udlændinge-stramninger har ikke været i brug

POLITISK OVERBLIK: Regeringens stramninger på udlændingeområdet har fyldt meget i debatten i 2017, men flere af dem er ikke taget i brug. Minister vil undersøge regler for at undgå proformaægteskaber. Få dagens overblik her.

Foto: Ritzau/ Jens Dresling
Emma Qvirin Holst

Glædelig jul – og velkommen til dagens politiske overblik.

Vi starter i dagens Jyllands-Posten, der har gennemgået alle regeringens stramninger på udlændingeområdet.

Antallet af stramninger er flere gange blevet brugt af udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) som målestok for sin politik. Hun markerede stramning nummer 50 med en kage, der formentlig indkasserer prisen for 2017’s mest omtalte bagværk.

Ligeledes er der en tæller på Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside, der løbende viser det samlede antal nye stramninger. Tallet er lige nu 67.

Men Jyllands-Postens gennemgang af de 67 stramninger viser, at seks af dem aldrig har været i brug, mens myndighederne ikke kan redegøre for effekten af 15 andre tiltag.

14 af tiltagene rammer 500 personer eller færre og sparer statskassen for mindre end 50 millioner kroner. 22 ud af 67 af regeringens tiltag gælder for flere end 500 personer eller sparer statskassen for mere end 50 millioner kroner årligt.

Ifølge Inger Støjberg er formålet med de 67 stramninger først og fremmest at få styr på tilstrømningen af asylansøgere. Og det er lykkedes, mener ministeren. Hun tilføjer, at det ikke er et succeskriterium, at hver stramning bliver taget i brug.

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har begge stemt for de fleste af regeringens stramninger. Men begge partier sår ifølge Jyllands-Posten tvivl om, hvorvidt de virker.

Somaliske asylansøgere er blevet tvangsudsendt
Udlændingeområdet er også omdrejningspunktet i dagens anden historie, der handler om somaliske flygtninge.

Ifølge Politiken har Danmark i løbet af de første ni måneder af 2017 tvangsudsendt ti asylansøgere til Somalias hovedstad. Hovedstaden er ifølge eksperter, organisationer og FN betegnet som farlig grundet flere blodige kampe, der også rammer den civile befolkning.

Det viser et fortroligt notat til Udenrigspolitisk Nævn, som Politiken er i besiddelse af.

Det er Udlændingestyrelsen, der vurderer, at det ikke længere er i strid med menneskerettighederne at sende asylansøgere hjem til Somalias hovedstad. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skriver i en skriftlig kommentar til Politiken, at hun har fuld tillid til styrelsens afgørelser.

Historien kommer, efter at regeringen har bedt styrelsen genbehandle sager om hundredvis af somaliere i Danmarks opholdstilladelse. Det sker med henblik på at få tilladelserne inddraget eller nægte forlængelse.

I slutningen af november var 832 sager afgjort, hvoraf 299 tilladelser blev inddraget, og 252 fik afslag på forlængelse.

I kølvandet på de afgørelser har Jyllands-Posten en historie om, at et stigende antal af somaliere frivilligt tager imod at vende hjem. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Flygtningehjælp.

Regeringen er bekymret for mål om erhvervsuddannelser
Regeringen erkender, at det bliver svært at nå sit mål om, at mindst 25 procent unge skal vælge en erhvervsuddannelse i 2020.

Det skriver Berlingske, der har nærlæst finanslovsaftalen for 2018, hvor aftalepartnerne regeringen og Dansk Folkeparti har skrevet:

”Aftaleparterne ser med bekymring på, at EUD-reformens intentioner om blandt andet, at mindst 25 pct. af unge i 2020 skal vælge en erhvervsskole, ikke ser ud til at blive realiseret.”

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er enig i, at der er tale om en stor udfordring. Hun har dog ikke opgivet håbet om, at det kan lade sig gøre.

”Jeg anerkender fuldt ud udfordringen, men det er et mål, der blev sat med erhvervsuddannelsesreformen, som var meget ambitiøs og stadig er det. Det betyder ikke, at vi skal slække­ på det. Der er fortsat tre år frem til 2020. Vi skal holde fast i ambitionen og blive ved med at arbejde efter den,” skriver hun i en kommentar til Berlingske.

Minister vil undgå proformaægteskaber
Du får også en historie med fra anden juledag, hvor børne- og socialminister Mai Mercado (K), Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er klar på at se på reglerne for at indgå ægteskab som udlænding i Danmark.

Det sker i kølvandet på, at Berlingske har beskrevet, at et stigende antal udlændinge bliver gift i Danmark, og det kan blive udnyttet med kriminelle hensigter. Sidste år blev 10.437 udenlandske par viet i danske kommuner, mens blot 3.280 danske par blev viet i samme kommuner.

"Det giver anledning til et kig på reglerne. Derfor vil jeg se på, om der er noget i reglerne, vi skal have præciseret eller ændret," skriver fra Mai Mercado i en kommentar ifølge Berlingske.

To hurtige nedslag fra julen

  • Der har været tvivl om asylansøgeres reelle hensigter, når de er konverteret til kristendommen. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg har undret sig, efter Jyllands-Posten kunne berette, at Flygtningenævnet i 2017 har haft 169 sager, hvor asylansøgerne har brugt deres konvertering fra islam til kristendommen som asylmotiv.
    Kirkeminister Mette Bock (LA) vil dog ikke blande sig i konvertitternes årsag til at lade sig døbe.
  • Et politisk flertal vil have forældre til at dele børnechecken. Det er regeringen, der ifølge Jyllands-Posten efter svensk forbillede vil ændre reglerne for børnepenge, så de ikke længere per automatik udbetales til moren. Regeringen bakkes op af Socialdemokratiet.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00