Dagens overblik: Forældre kan få penge tilbage for strejkeramte børnehaver

POLITISK OVERBLIK: Småbørnsforældre skal kompenseres, hvis deres børns institution lukker på grund af strejke eller lockout. Og Kvinfo oplyser på Kvindernes Kampdag, at de går væk fra kvindefokus. Her er dit morgenoverblik.

Foto: Colourbox.com
Kristine Korsgaard

Velkommen til en torsdag, som står i kampens tegn på flere måder.

Udsigten til en konflikt får i dag de røde faner frem foran Aalborg Kongres- og Kulturcenter, hvor KL indleder sit årlige topmøde. Fagforeningerne demonstrerer i snevejret og vil her til morgen møde kommunalpolitikerne med krav om at honorere kravene om lønstigninger til de offentligt ansatte.

”Vi vil sende et signal til politikerne og Sophie Løhde (V) om, at de er nødt til at åbne for tegnebogen og sige, vi skal forhandle. Det er faktisk ikke useriøse krav, vi har,” siger gruppeformand for 3F i Nordjylland Claus Pedersen til TV 2 News fra pladsen foran kongrescenteret.

Stemningen omkring overenskomstforhandlingerne for de offentligt ansatte blev onsdag oppisket yderligere, da KL og Danske Regioner varslede lockout af 320.000 medarbejdere. Også staten har varslet lockout.

"Hvis vi ender i en konflikt, så skal den ikke køre i lang tid og ramme ganske få folk. Vi vil hellere have, den rammer bredt og bliver kortvarig," siger kommunernes chefforhandler Michael Ziegler til TV 2

Læs også

Børnefamilier skal have penge tilbage for lockout
Derfor begynder snakken nu for alvor om de konkrete konsekvenser af en eventuel lockout.

Michael Ziegler meldte onsdag, at en lockout vil ramme folkeskoler og daginstitutioner hundrede procent. Det får formentlig mange småbørnsforældre med job til at ryste i bukserne, men nu har Børne- og Socialministeriet en god nyhed til dem.

For hvis børnene ikke bliver passet, skal forældrene heller ikke betale.

Sådan lyder beskeden fra ministeriet til kommunerne, før en eventuel strejke eller lockout låser tusindvis af børn uden for institutionerne fra begyndelsen af april. Det skriver DR.

Dermed ser det ud til, at familier med børn i lukkede institutioner slipper for forældrebetalingen for de dage, hvor børnene ikke bliver passet.

Reglen kommer fra et ministerienotat fra 2008, hvor pædagogerne strejkede i 15 kommuner. Notatet dikterer, at strejkeramte børnefamilier skal tilgodeses økonomisk, hvis beløbets størrelse ikke står i ‘væsentligt misforhold’ med de administrative udgifter.

Kvinfo går fra fokus på kvinder til fokus på køn
Det er ikke kun en kampdag for de offentligt ansatte i dag, det er også kvindernes kampdag.

Og Kvinfo benytter anledningen til at skifte kurs, så videnscenteret går væk fra fokus på kvinder og hen til fokus på køn. Det skriver Altinget

”En af de bevægelser, vi foretager os, er, at vi skal gå fra et kvindefokus til et kønsfokus. Dermed ikke sagt, at vi har fokuseret for enøjet på kvindernes rettighed før i tiden, for det har der været gode historiske grunde til,” siger direktør i Kvinfo Henriette Laursen.

Hun offentliggør i dag Kvinfos nye strategi, hvor andre punkter lyder, at ligestillingsspørgsmålet også skal gøres relevant og nærværende for mænd og i etniske minoritetsmiljøer. Og at organisationen skal opleves mere politisk neutral.

Kursskiftet kommer efter et politisk stormvejr, hvor Liberal Alliances ligestillingsordfører, Laura Lindahl, beskrev centeret som ”et politisk projekt” og ”statsfeministisk propaganda”, og kulturminister Mette Bock (LA) fratog Kvinfo opgaven som biblioteksvirksomhed.

Ellemann: Uligestilling blandt etniske minoriteter det største problem
”Det handler om kampen mod negativ social kontrol. Det handler om forældede kønsroller, æresbegreber, og så handler det om kampen for den personlige frihed.”

Det siger ligestillingsminister Karen Ellemann (V) på Kvindernes Internationale Kampdag til Ritzau ifølge JP om mangel på ligestilling i etniske minoritetsmijøer.

Hun udnævner den sociale kontrol over kvinder med ikkevestlig baggrund til at være ”det største ligestillingsproblem i Danmark”.

Ministeren vil 1. september lancere en rettighedskampagne, som er målrettet etniske minoritetsmiljøer. Den kommer til at handle om rettigheder, ligestilling og social kontrol. Kampagnen løber frem til 2020.

Bondo truer med lærerflugt
Kommunernes varsel om lockout af folkeskolelærerne får lærernes formand og forhandler til at minde arbejdsgiverne om konsekvenserne af lærerkonflikten i 2013.

Efter en langvarig lockout og derefter et regeringsindgreb, som fastslog regler om lærernes arbejdstid, forlod flere lærere end normalt deres job i folkeskolen.

Og det samme kan ske igen, siger Anders Bondo til TV 2 News torsdag.

”Jeg er bange for, at vi får forværret en i forvejen svær rekrutteringsudfordring i folkeskolen,” siger han.

Han siger også, at han tror, ”der vil være meget lille forståelse” i befolkningen for, hvis man igen lockouter lærerne i stedet for at give dem en ordentligt arbejdstidsaftale.

Ellen Trane: Kommunerne må ud over stepperne
Og endnu en optakt til dagens start på KL-topmødet. For der er alt for stor forskel på, hvor hurtigt patienter kommer i gang med genoptræning efter at have været indlagt på sygehus.

Det får sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til at give kommunerne en opsang: ”Nogle kommuner skal simpelthen til at komme ud over stepperne,” siger hun til Berlingske.

Kritikken kommer op til arbejdet med en sundhedsreform. Her forventes opgaverne at blive fordelt anderledes end i dag, så de nye supersygehuse skal tage sig af meget syge og tilbyde højt specialiseret behandling, mens hundredtusindvis af danskere med ikkeakutte lidelser skal behandles eller genoptrænes derhjemme eller tæt på hjemmet.

Hvis det skal lykkes, skal mange kommuner blive væsentlig bedre til at løfte opgaverne, understreger Ellen Trane Nørby. 

Det sker i dag

Kvindernes Internationale Kampdag markeres mange steder i landet med debatter og andre arrangementer. 36 fagforbund holder konference på Christiansborg med temaet åbenhed om løn.

I dag og i morgen holder Kommunernes Landsforening 'Kommunalpolitisk Topmøde 2018' i Aalborg Kongres & Kultur Center. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) deltager, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder tale.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Bondo Christensen

Fhv. formand, Danmarks Lærerforening
lærer (Skårup Seminarium 1982), journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2023)

Henriette Laursen

Direktør, Kvinfo
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)

Michael Ziegler

Borgmester (K), Høje Taastrup Kommune, næstformand, Konservative, formand, KL’s Løn- og Personaleudvalg
cand.polyt. (DTH 1992)

0:000:00