Dagens overblik: Mange partier melder fra til møde med Puigdemont

POLITISK OVERBLIK: Den catalonske separatistleder Carles Puigdemont mødes i dag med Folketinget, men mange politikere har meldt afbud.

Foto: /ritzau/Tariq Mikkel Khan
Cecilie Gormsen

Det bliver langt fra alle partier, som er til stede, når den catalonske separatistleder, Carles Puigdemont, tirsdag er på besøg i Folketinget.

Mange partier bliver nemlig væk fra det møde med Puigdemont, som det færøske folketingsmedlem Magni Arge har arrangeret.

Hele blå blok holder sig fra mødet. Regeringspartierne med begrundelsen, at den spanske regering er Danmarks samtalepartner, og at Danmark ikke skal blande sig i spanske forhold. Dansk Folkepartis Søren Espersen fortalte i weekenden, at han har møder i kalenderen, men at han ellers ville være dukket op.

Heller ikke Socialdemokratiet og Radikale deltager. Det gør derimod Enhedslisten med fungerende politisk ordfører Nikolaj Villumsen og Pelle Dragsted, ligesom også Alternativet vil deltage. Også SF's udenrigsordfører Holger K. Nielsen agter at deltage:

”Jeg agter derfor at deltage i mødet med Puigdemont i morgen – uden at jeg af den grund er enig med ham eller ønsker at blive spændt for selvstændighedsbevægelsens vogn,” skriver Holger K. Nielsen på Facebook.

Også det grønlandske folketingsmedlem Aleqa Hammond vil deltage.

Eks-udenrigsministre: Regeringen kan ikke møde Puigdemont
Det er klogt af regeringspartierne at have takket nej til invitationen til at mødes med Puigdemont, mener tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K).

Den spanske anklagemyndighed har bedt landets højesteret genaktivere en europæisk arrestordre på ham, og hvis den danske regering tager imod ham, kan det virke som om, at man tager stilling til eller blander sig i interne problemer i Spanien, siger Per Stig Møller til TV 2.

”Hvis vi havde en løsrivelsesbevægelse på Fyn eller Bornholm, ville vi også synes, det var mærkeligt, hvis de blev modtaget af andre lande på regeringsniveau, siger Per Stig Møller til TV 2.

Også tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) mener, at regeringen og dens udenrigsordførere gør klogt i at undgå Carles Puigdemont.

Læs også

Slut med standby: Nu kan OK18-forhandlinger begynde
Mandag aften kom den længe ventede hvide røg, som ophæver timeouten i overenskomstforhandlingerne for de statsligt ansatte. Det skriver Altinget

Forhandlingerne har ligget stille, fordi en samlet fagbevægelse først ville se ”reelle forhandlinger” om lærernes arbejdstid, før resten fulgte trop.

Men Lærernes Centralorganisation (LC) og KL er nu ”indstillet på at forholde sig til konkrete elementer i en arbejdstidsaftale for lærerne,” skriver Forhandlingsfællesskabet i en pressemeddelelse.

”Det er den første forudsætning for, at der overhovedet er udsigt til at lande en aftale. Men der er stadig lang vej igen, og vi er langt fra enige om indholdet,” siger lærerformand Anders Bondo.

Læs mere her

Pape vil bevare soldater i gaderne
Terrorberedskabet bliver ikke skruet ned, selv om Islamisk Stat mister mere og mere magt, og deres kalifat svinder ind.

Det fortæller justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i et interview i Berlingske.

”Det er vigtigt for mig at sige, at terrortruslen ikke forsvinder – vi skal lære at leve med den,” siger Søren Pape Poulsen til Berlingske.

Et af de mest tydelige tegn på terrortruslen er soldater i bybilledet – blandt andet foran synagogen i Krystalgade i København. Forsvaret blev i efteråret bedt om at hjælpe politiet med bevogtning, og på det tidspunkt lød det fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), at militæret skulle hjælpe et halvt års tid.

Men sådan kommer det næppe til at gå:

”Jeg kan ikke forestille mig, at soldaterne skal væk til marts," siger Søren Pape.

K-profil har indsamlet 265.000 kroner til Tingbjerg-bager
Et indslag på TV 2 Lorry søndag aften, der viste, hvordan hætteklædte mænd raserede et bageri i Tingbjerg, har vakt bestyrtelse hos en lang række politikere. Og Konservatives gruppeformand, Mette Abildgaard, startede mandag en indsamling til fordel for ejeren af bageriet, Ali Parnian.

Og mandag aften havde den konservative politiker indsamlet 265.000 kroner via MobilePay.

”Den her dag har bare været helt fantastisk. Jeg vidste godt, at vi danskere er gode til at støtte, men over en kvart million kroner havde jeg aldrig drømt om. Tak til alle jer, der er med til at give Ali en ny start,” skriver Mette Abildgaard på Facebook.

Ali Parnian har fortalt, at hærværket skete efter, han har nægtet at betale beskyttelsespenge til lokale kriminelle.

Det sker i dag
Carles Puigdemont mødes med flere folketingsmedlemmer i Folketinget.

Kl. 10.15: Skatteminister Karsten Lauritzen (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen skal i samråd om regeringens erhvervspakke.

Kl. 13.00: Møde i Salen.

Kl. 14.00: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal i samråd om kritik af et lovforslag, der omhandler bemyndigelse og videregivelse af personoplysninger.

Kl. 14.00: Undervisningsminister Merete Riisager (LA) skal i samråd om stopprøver i folkeskolen.

Kl. 14.00: Ældreminister Thyra Frank (LA) skal i samråd om administration og bureaukrati på ældreområdet.

Kl. 16.00: Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) skal i samråd om kontrakten mellem KU og videnscenter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carles Puigdemont

Fhv. formand, Generalitat de Catalunya, leder, Partit Demòcrata Europeu Català

0:000:00