Dagens overblik: Henrik Dahl kritiserer Vistisen for at gå med på "en prorussisk galej"

I dagens overblik runder vi en ny måling af danskernes tillid til skattevæsenet, og så er Henrik Dahl ude med riven efter Anders Vistisen.

Henrik Dahl kalder det "rystende", at Anders Vistisens har tilsluttet sig Viktor Orbáns nye EU-gruppe Patrioter for Europa.
Henrik Dahl kalder det "rystende", at Anders Vistisens har tilsluttet sig Viktor Orbáns nye EU-gruppe Patrioter for Europa.Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

Godmorgen og velkommen.

I dagens overblik kalder en professor statens administrative vokseværk for "kritisabelt", og Liberal Alliances EU-Parlamentsmedlem Henrik Dahl kalder det "rystende", at DF's Anders Vistesen er gået med i en ny EU-gruppe. 

Ny måling: Danskernes har ikke tillid til den danske skattevæsen

Vi starter hos Danmarks Radio, der har skrevet om danskerne tillid til det danske skattevæsen. 

I en måling foretaget af Epinion for DR svarer 44 procent af de adspurgte, at de har enten lille eller meget lille tillid til det danske skattevæsen.

"Det er nogle meget lave tal, og det er også nogle tal, der er meget usædvanlige i en dansk kontekst, fordi danskerne generelt har en høj tillid til myndighederne," siger lektor på Institut for samfundsvidenskab og erhverv på Roskilde Universitet, Tina Øllgaard Bentzen, til DR.

Også en måling af danskernes tillid til, at de nye ejendomsvurderinger er korrekte befinder sig i den meget lave ende. 

Læs også

Henrik Dahl kalder Vistisen tilslutning til ny Orbán-gruppe for "rystende"

Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, meddelte lørdag, at han ville tilslutte sig den nye EU-gruppe Patrioter for Europa, som er oprettet af Ungarns premierminister Viktor Orbán. 

Nu retter Liberal Alliances nyvalgte EU-parlamentsmedlem Henrik Dahl en kritik af den beslutning. 

Det gør han i et interview med BT.

"DF stiller sig nu på side med dem, der ikke ønsker fred og frihed i Europa, men ønsker, at Ukraine frivilligt skal overgive territorie til Rusland. Det er rystende, at et parti, der påstår at være imod Putins invasion af Ukraine, nu hopper med på en prorussisk galej," siger Henrik Dahl til mediet.

Mandag kunne Anders Vistisen fortælle, at han var blevet valgt som EU-gruppens "chief whip", hvilket betyder, at han blandt andet lægger den politiske linje og får et sæde i gruppens præsidentskab. 

Læs også

Professor kritiserer regeringen for, at antallet af medarbejdere i staten vokser

Antallet af medarbejdere i den statslige administration vokser og vokser. Siden 2017 er antallet steget med 16.195 personer.

Det møder nu kritik fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, der har givet et interview til Berlingske.

"Men finansministeriet er ikke i stand til at give en ordentlig forklaring, selvom stigningen i antal administrative medarbejdere i staten har været på den offentlige dagsorden i mange år. Det synes jeg er kritisabelt," siger han til avisen.

I forbindelse med regeringens økonomiaftale med kommunerne, fortalte finansminister Nicolai Wammen (S), at der nu skal skæres 1.000 stillinger i den offentlige administration. 

Læs også

Helle Thorning-Schmidt: Tv-serie hjalp mig med at blive statsminister

Den danske dramaserie Borgen hjalp forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt med sin dengang nye rolle som statsminister. 

Det fortæller hun i den britiske podcast Leading ifølge Berlingske.

"Den hjalp folk med at forestille sig, hvordan man kunne have en kvindelig statsminister, fordi der var en fiktiv serie, som viste det. Så serien hjalp mig med at blive statsminister, det er der ingen tvivl om," siger hun i podcasten. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Dahl

Kommende MEP (LA), MF (LA), forfatter, foredragsholder
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1987), MA (Pennsylvania 1988), ph.d. (Handelshøjskolen i København 1993)

Anders Vistisen

MEP (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

Tina Øllgaard Bentzen

Lektor, ph.d. ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, lektor Roskilde School of Governance
Kandidat fra Roskilde Universitet og ph.d. fra Roskilde Universitet

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024