Dagens overblik: Konservative kritiserer regeringen for "enormt spild" af skattekroner

Venstre og Greenpeace frygter, at EU's klimapakke ikke er ambitiøs nok, regeringen får kritik for at købe udrejsecenter for dyrt, og borgerlige partier presser på for at droppe coronarestriktioner. Få onsdagens nyhedsoverblik.

Regeringens planer om at etablere et udrejsecenter på Langeland mødte protester. Nu viser det sig, at regeringen kunne have fået ejendommen for fem millioner kroner billigere.
Regeringens planer om at etablere et udrejsecenter på Langeland mødte protester. Nu viser det sig, at regeringen kunne have fået ejendommen for fem millioner kroner billigere.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka SkjødtNickolaj Storgaard Oksen

Velkommen til et rids af onsdagens vigtigste nyheder i dansk politik.

Vi begynder med EU-klimapakken Fit for 55. Selvom EU-Kommissionen onsdag præsenterer sin store klimapakke, frygter Venstre og Greenpeace, at pakken ikke leverer op til ambitionerne.

Parlamentsmedlem Linea Søgaard-Lidell (V) siger til Altinget, at "jeg er rigtig, rigtig bange for, at de ikke har tænkt nok over, hvordan de vil sikre, at alle lande bidrager," og klima- og miljøpolitisk leder Helene Hagel fra Greenpeace skriver i et debatindlæg i Altinget, at "formålet med den er at levere på et klimamål, der ikke er begrundet i videnskaben, men blot et udtryk for det politisk mulige".

EU-landene blev i december 2019 enige om et fælles mål om klimaneutralitet i 2050 og blev året efter enige om at hæve 2030-målet fra 40 procent til mindst 55 procent. EU's nye klimalov, der blev vedtaget i juni i år, fastsatte målene ved lov.

Fit for 55-pakken skal med dens initiativer sikre, at EU-landene når klimamålene, og pakken skal efter præsentationen forhandles af EU-landene og af Europa-Parlamentet.

Læs også

Regeringen får kritik for "enormt spild" af skattekroner
Fem millioner kroner kunne regeringen have sparet på købet af Holmegaard, som den ville benytte som udrejsecenter, hvis regeringen havde slået til tidligere. Det skriver Jyllands-Posten.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fortalte i maj i år, at regeringen havde købt Holmegaard på Langeland for 13,5 millioner kroner, men nu viser en aktindsigt, at regeringen og udlændingemyndighederne for to år siden kunne have fået Holmegaard for 8,5 millioner kroner.

Udlændingeordfører Marcus Knuth (K) kalder det "et enormt spild af skatteborgernes penge," mens Mattias Tesfayes ministerium i et skriftligt svar til Jyllands-Posten oplyser, at "regeringen, siden den trådte til, har overvejet forskellige lokationer til et nyt udrejsecenter. Ministeriet har undersøgt forskellige ejendomme på tværs af landet".

Kritik af regnemodeller: Miljøtiltag i landbruget ser unødigt dyre ud 
Fødevareministeriet har leveret beregninger til de igangværende landbrugsforhandlinger, der ifølge flere økonomer gør grønne tiltag unødigt dyre. Det skriver Information.

Det handler om den gevinst, vi som samfund tillægger en CO2-reduktion på ét ton. Klimarådet anbefaler en pris på 1.500 kroner og De Økonomiske Vismænd en pris på 1.200 kroner, mens Finansministeriet har sat prisen til 250 kroner. Den lave CO2-pris gør ifølge professor i miljøpolitik og -økonomi Mikael Skou Andersen, at "gevinsten ved at reducere udslippet af drivhusgasser" undervurderes.

Finansminister Nicolai Wammen (S) sagde på et samråd i oktober, at to ligeværdige priser på 250 kroner per ton og 1.500 kroner per ton ville indgå i beregningerne. Fødevareministeriet har i forbindelse med landsbrugsforhandlingerne foretaget begge beregninger, men har i første omgang kun udleveret beregninger på den laveste pris. 

"Vi efterspurgte allerede de her tal, da forhandlingerne begyndte, og der kunne vi ikke få dem. Det var først, da vi rykkede flere gange og spurgte skriftligt. Det er utilfredsstillende, når Finansministeriet har anerkendt, at det her er tal, der skal gives," siger Peder Hvelplund til Information.

Blå partier presser på for at droppe coronarestriktioner 
Borgerlige partier mener, at coronarestriktionerne bør lempes med det samme. Det skriver Berlingske.

"Det er for eksempel umuligt at forstå, at der gælder langt mere strikse restriktioner i en kirke end på en restaurant. Og hvis folk synes, at restriktioner er tåbelige, er risikoen, at danskerne bliver mere ligeglade i forhold til restriktioner, som er vigtige," siger Venstres fungerende politiske ordfører, Eva Kjer Hansen, til Berlingske.

Støttepartierne tøver med at gå de borlige partier i møde. Coronaordfører Peder Hvelplund (EL) vil gerne i gang med en diskussion om lempelser, mens sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF) ser ikke grund til "hastværk". Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har ingen kommentarer.

Et flertal på Christiansborg har på forhånd aftalt at lempe en række restriktioner fra torsdag af. Serveringssteder må fremover holde åbent til klokken to om natten, og arealkrav og afstandsanbefalinger ophæves på serveringssteder, hvor gæster primært sidder.

Grønt lys til Danmarks genopretningsplan
Vi slutter med europæisk politik. For EU's finansministre gav tirsdag grønt lys til Danmarks genopretningsplan, skriver Altinget.

Danmark står til at modtage omkring 11,6 milliarder kroner til investeringer i grøn omstilling, klima og digitalisering, som skal få landet grønnere gennem coronakrisen.

Den danske genopretningsplan øremærker 59 procent af midlerne til grønne initiativer og 25 procent til digitalisering, som dermed er over EU's krav på mindst 37 procent til grønne initiativer og 20 procent til digitalisering.

"Jeg er stolt af, at den danske genopretningsplan er en af de grønneste i EU," siger finansminister Nicolai Wammen i en pressemeddelelse fra Finansministeriet.

Det sker i dag:

  • Klokken 12: EU-Kommissionen ventes at præsentere den store klimapakke Fit for 55.
  • Klokken 15.30: Sygeplejersker demonstrerer i blandt andet København og Køge.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Peder Hvelplund

MF (EL), gruppeformand
fritidspædagog (Hjørring Seminarium. 1993)

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)









0:000:00