Dagens overblik: Regeringen var klar til at droppe prestigeprojekt for skatteaftale

POLITISK OVERBLIK: Integrationsuddannelsen, der er en af statsministerens prestigeprojekter, var regeringen klar til at droppe for en bestemt flygtningegruppe for at få en skatteaftale med DF. Og så kan 11 områder formentlig fjernes fra ghetttolisten. Få dit overblik her.

Trods relativt store indrømmelser på udlændingeområdet sagde DF nej tak til regeringens udspil i december under de intense finanslovsforhandlinger.
Trods relativt store indrømmelser på udlændingeområdet sagde DF nej tak til regeringens udspil i december under de intense finanslovsforhandlinger.Foto: /ritzau/Philip Davali
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Historieskrivningen om de dramatiske finanslovsforhandlinger i december mellem regeringen og Dansk Folkeparti er i fuld gang.

Lækkede dokumenter fra regeringens udspil til et ”paradigmeskifte” i udlændingepolitikken viser ifølge Jyllands-Posten blandt andet, at regeringen var klar til at fokusere mere på flygtninges hjemrejse og selvforsørgelse.

Med udspillet var man også klar til at gå til kanten af konventionerne for at lande en kombineret aftale om skat og udlændinge med Dansk Folkeparti – ifølge eksperter var det formentligt over grænsen

Derudover var man klar til at droppe integrationsuddannelsen (IGU) for folk med midlertidig beskyttelsesstatus – især flygtninge fra Syrien. IGU er ellers et af statsminister Lars Løkke Rasmussens prestigeprojekter.

Men hele tre forslag i det samlede aftaleudkast var ifølge regeringen i risikozonen for at bryde Den Europæiske Menneskerettighedskonvention eller andre konventioner – læs alle forslagene her i Jyllands-Posten.

”Vi spurgte juristerne, hvad de her forslag ville betyde rent praktisk, og hvor meget der ville blive blokeret af internationale konventioner. Det kunne vi ikke få svar på,” siger Kristian Thulesen Dahl til avisen.

Aftalen blev som bekendt ikke til noget, men forhandlingerne om skat og udlændinge fortsætter.

Langt færre ghettoer
Antallet af ghettoer kunne halveres med et pennestrøg, skriver Politiken.

Men Transport-, Bygnings- og Boligministeriet valgte ikke at bruge nye tal fra Danmarks Statistik om indvandreres uddannelsesniveau. Det ville ellers have betydet, at mindst 11 ud af 22 boligområder kunne være sløjfet på seneste ghettoliste fra december.

Tal fra Danmarks Statistik og Rockwool Fonden indeholder nye informationer, der viser, at uddannelsesniveauet i mange af boligområderne er betydeligt højere, end det fremgår af regeringens oversigt.

Derfor tegner ghettolisten et "skævt billede", vurderer en af Danmarks førende statistikeksperter: "Som minimum burde man benytte de oplysninger, man har," siger professor Susanne Ditlevsen fra Københavns Universitet til avisen.

Ministeren afviser, at brugen af gamle tal skyldes et ønske om at fastholde områder på listen.

Rød kritik af udflytning af Miljøstyrelsen
Regeringens melding om, at Miljøstyrelsen skal flyttes til Odense, får hård kritik fra dele af oppositionen, skriver Altinget.

Tidligere miljøminister Ida Auken er meget bekymret, fordi hun frygter videnstab, når folk ikke vil flytte fra København til Odense.

”Det ligner, at Lars Løkke og Esben Lunde Larsen har kastet en håndgranat ned i miljøområdet. Det ligner et målrettet angreb på miljøpolitikken,” siger hun til Altinget.

Men Socialdemokratiet stoler på, at regeringen sikrer fagligheden: "Jeg vil overlade motivfortolkningen til andre,” siger Christian Rabjerg Madsen.

Højere børneopsparing på vej
Beløbsgrænsen for indbetalingen til børneopsparinger skal efter 30 år hæves fra samlet 36.000 kroner i alt til det dobbelte, hvis det står til regeringen og Dansk Folkeparti, skriver Berlingske Business.

"Forhøjelse af beløbsgrænserne vil øge forældres og bedsteforældres muligheder for at kunne hjælpe barnet til en god økonomisk start, når barnet for eksempel flytter hjemmefra, begynder at studere med mere," står der i et resume af lovforslaget.

Bliver forslaget vedtaget vil muligheden for at øge børneopsparingen skal med virkning fra 1. januar 2018.

Løkke slipper billigt i udflytningsdebat
Mens regeringen nu udflytter statslige jobs, var Løkke tidligere motoren i en massiv offentlig centralisering, der var med til at dræne de små samfund i provinsen, skriver Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

De fleste borgere havde nok foretrukket at bevare det lokale sygehus og den lokale politistation frem for at få Miljømærke-sekretariatet eller Nationalt Genom Center til deres by," skriver han blandt andet i en analyse i dag.

En af Løkkes helt nære rådgivere i nullerne under arbejdet med at sikre kommunalreformen var Søs Marie Serup. I dag er hun politisk kommentator og direktør i kommunikationsbureauet By Serup og har en klar forklaring på, hvorfor udflytning er blevet en vindersag.

Udflytning er simpelthen blevet den nye antielitære vindersag, lød det i går til Altinget.

Det sker i dag:
Kl. 10: Forespørgsel til statsministeren af Søren Espersen (DF) m.fl. om selvstændighedsprocessen i Grønland.

Kl. 10: Forespørgsel til udenrigsministeren af Nikolaj Villumsen (EL), Rasmus Nordqvist (ALT), Martin Lidegaard (R) og Holger K. Nielsen (SF) om investeringsforeningers og kommuners investeringer i virksomheder med aktiviteter i ulovlige bosættelser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00