Dagens overblik: OK18-forhandlinger genoptages

OVERBLIK: Tænkepauserne er forbi, og OK18-forhandlingerne bliver nu genoptaget. Forsvarsministeren erklærer håbet om evig fred i Europa dødt. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Efter tænkepause genoptages OK18-forhandlingerne.
Efter tænkepause genoptages OK18-forhandlingerne.Foto: /Ritzau/ Jens Nørgaard Larsen
Christina Houlind

Efter en tænkepause i OK18-forhandlingerne har et møde mellem Kommunernes Landsforening (KL) og Forhandlingsfælleskabet skabt enighed om at fortsætte de afsluttende forhandlinger lørdag 17. februar.

Det skriver KL på deres hjemmeside.

Samtidig inviterer KL lærerne til at genoptage forhandlingerne fredag.

"Vi ser frem til at fortsætte forhandlingerne med Forhandlingsfællesskabet. Der er ingen tvivl om, at det bliver svære forhandlinger, men jeg tror på, at vi får landet en aftale," siger Michael Ziegler, formand for KL's Løn- og Personaleudvalg og KL's chefforhandler ved overenskomstforhandlingerne.

Næstformand i KL's Løn- og Personaleudvalg Steen Christiansen forklarer, at der var brug for en tænkepause i forhandlingerne med lærerne, men at man nu genoptager forhandlingerne og arbejder på at finde en løsning.

Michael Ziegler holder ifølge KL fast i tidsplanen, som er aftalt parterne imellem og afstemt med udløbet af overenskomsterne.

Borgmester dumper regeringens ghettoplan
Københavns teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen (EL), giver ikke meget for statsministerens ønsker om at rive lejligheder ned for at få pæne tal i statistikken. Hun efterlyser i stedet konkrete redskaber.

"Regeringens udspil er destruktivt og håbløst. Du fjerner ikke fattigdom ved at gennemføre reformer, der gør vores udsatte københavnere endnu fattigere for så siden at rive deres hjem ned. Indsatsen skal være meget bredere, og den skal tage udgangspunkt i mennesker og ikke i tal på et stykke papir. Problemer forsvinder ikke, fordi en boligblok gør det. Skal vi hjælpe de her mennesker, skal vi løfte dem ud af deres udsathed ved at sætte ind med støtte fra alle," siger Ninna Hedeager Olsen i en pressemeddelelse.

Skatteaftale skal ikke skåne pensionister
Den nyindgåede skatteaftale kommer ikke til at skåne pensionister fra modregning i offentlige ydelser som boligtillæg, folkepension og ældrecheck. Men det er ifølge Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, heller ikke meningen, skriver Berlingske.

"Nogle fagforeninger sagde før overenskomsterne, at de hellere ville kæmpe for mere fritid end højere timeløn. Fordi det ikke kunne betale sig at spare op til pension. Derfor var øvelsen ikke at lempe modregningen for dem, der er pensionister. Øvelsen var at lempe det for dem, som bliver pensionister. Folk skulle ikke tage fri i stedet for at gå på arbejde," siger han ifølge Berlingske.

Ældre Sagens chefkonsulent, Claus Blendstrup, mener ifølge Berlingske, at de store tabere er dem, som allerede er pensionister, og at aftalen er en hån mod dem, der allerede er blevet ramt af modregningsreglerne.

Skipper om EL's røde linjer: De handler mere om retning
I kølvandet på Socialdemokratiets nye asyl- og udlændingeudspil mener flere i Enhedslistens hovedbestyrelse, at udspillet bør få konsekvenser for støtten til Mette Frederiksen.

Men truslerne er mere afdæmpede fra partitoppen på Christiansborg.

Det skriver Politiken.

Over for Politiken forklarer partiets politiske ordfører, Pernille Skipper, at de røde linjer mere handler om retning. Hun deler hovedbestyrelsens frustration over indholdet af udspillet, men det vil komme an på en fremtidig vurdering, hvordan partiet skal forholde sig, hvis udspillet skulle blive til politisk virkelighed.

Men hun slår fast, at der er en nedre grænse for, hvor langt Enhedslisten kan være med.

"Vi forventer ikke at kunne bestemme det hele. Men vi forventer selvfølgelig at få noget indflydelse, og det gælder også på udlændingeområdet. At der vil være nogle absolut nedre grænser, hvor vi ikke kan være med mere. Bryder man for eksempel grundlæggende menneskerettigheder og internationale konventioner, kommer man så langt ud, så er der ikke nogen tvivl om, at så vil det være en situation, hvor vi skal diskutere, om det er en rød linje, man overtræder nu," siger hun til Politiken.

Hjort: Drømmen om fred i Europa er nok død
I et interview med Berlingske kalder forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) Ruslands ageren i Ukraine i 2014 for en opvågning, da Rusland viste, at man vil bruge militære midler til at nå sit mål.

"Drømmen om, at der ikke blev krig i Europa, og at vi kunne omlægge vores militær fra at være et nationalt forsvar til et ekspeditions­korps, der kunne drage til Mali, Irak og Afghanistan, er nok død. Det var selvfølgelig vigtigt, men vi har forsømt den drejning, der finder sted i øjeblikket, hvor vi ser, at også Sverige, Norge, Polen og de baltiske lande – for at nævne nogle få – har sat flere penge af til forsvaret," siger Claus Hjort Frederiksen til Berlingske.

I de kommende dage skal han deltage i den årlige sikkerhedskonference i München.

Aarhus Universitet vil afdække politisk pres på forskere
Ledelsen på Aarhus Universitet vil nu undersøge omfanget af sager, hvor forskere er blevet udsat for politisk pres i forbindelse med rådgivning af offentlige myndigheder.

Det skriver Politiken.

Det kommer ifølge Politiken som en reaktion på en rundspørge udført af Politiken Research, der viste, at syv procent har oplevet, "at ministerier eller styrelser har ændret i den endelige rapport, så væsentlige tal, grafer eller konklusioner er blevet udeladt i den endelige, offentliggjorte udgave af rapporten".

"Derfor vil jeg i første omgang tage initiativ til, at vi får afdækket problemets omfang på vores eget universitet. Dernæst skal vi have sat gang i en dialog, der kan lede frem til konkrete initiativer om, hvordan man som forsker bedst agerer i en sådan situation, og hvordan man helt konkret hejser et advarselsflag," skriver rektor på Aarhus Universitet Brian Bech Nielsen ifølge Politiken i et indlæg.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Bech Nielsen

Rektor, Aarhus Universitet, formand, Danske Universiteters rektorkollegium, formand, Aarhus Universitets Forskningsfond
cand.scient. (Aarhus Uni. 1983), lic.scient. (Aarhus Uni. 1987)

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Michael Ziegler

Borgmester (K), Høje Taastrup Kommune, næstformand, Konservative, formand, KL’s Løn- og Personaleudvalg
cand.polyt. (DTH 1992)

0:000:00