Dagens overblik: S klar med stort valgoplæg – vil stoppe asylansøgning i Danmark

POLITISK OVERBLIK: Socialdemokratiet er klar med sit første store valgoplæg, hvor partiet blandt andet vil afskaffe muligheden for at søge asyl i Danmark.

Foto: /ritzau/Henning Bagger
Cecilie Gormsen

Det skal være slut med at søge spontan asyl i Danmark.

Sådan lyder det fra Socialdemokratiet i partiets første store valgoplæg ”Retfærdig og Realistisk – en udlændingepolitik, der samler Danmark”, der er et udspil til en asyl- og udlændingereform. Det skriver DR.

I stedet for at kunne møde op og søge asyl i Danmark og derved få ophold, vil Socialdemokratiet sende alle spontane asylansøgere til et dansk drevet modtagecenter i et tredjeland, som for eksempel Nordafrika. Her skal asylansøgerne opholde sig, mens deres asylsag behandles.

”Det er bydende nødvendigt at få skabt et flygtningesystem, der er mere humant end det, vi har i dag,” siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, til DR Nyheder.

”Situationen er jo den, at der er kommet flere flygtninge til Europa, end vi selv kan klare. Men de fleste af verdens flygtninge hjælper vi slet ikke,” fortsætter hun.

Socialdemokratiet foreslår også at sætte loft over antallet af flygtninge og familiesammenførte, mens partiet igen vil forpligte Danmark til at tage kvoteflygtninge gennem FN-systemet.

Udspillet bliver præsenteret på et pressemøde i dag.

Ministerier og Rigsrevision på kollisionskurs
De seneste år har der i ministeriernes toplag bredt sig en mistro og frustration over Rigsrevisionen, og onsdag 24. januar skete der et usædvanligt rolleskifte på magtens tinder. Det skriver Altinget

Normalt står Rigsrevisionen for at dele verbale øretæver ud til de statslige institutioner, men denne onsdag måtte Folketingets vagthund også selv lægge øre til betydelig kritik.

I en pressemeddelelse erklærede Sundheds- og Ældreministeriet sig således “markant uenig” på en række punkter i Rigsrevisionens begrundelser for at kritisere salget af Statens Serum Instituts vaccineproduktion i en beretning fra samme dag.

Blandt dem, der studsede over pressemeddelelsen, var Peder Larsen (SF), formand for Statsrevisorerne gennem de sidste tyve år.

“Det her burde være helt utænkeligt, og jeg har aldrig mødt det før,” siger han til Altinget.

Læs også

V trækker facebookopslag tilbage
Venstre trak søndag et kritisk opslag om udviklingsbistand rettet mod Socialdemokratiet tilbage. Opslaget på Facebook var blevet lagt op tidligere søndag, men blev ifølge partiet fjernet, fordi det blev misforstået. Det skriver BT.

I opslaget havde Venstre kopieret et opslag fra Socialdemokratiet med teksten ”velfærd først”, hvor ordet velfærd var streget ud og erstattet med Afrika.

Opslaget er en henvisning til Mette Frederiksens appel om, at Danmark skal gå forrest for europæisk Marshall-hjælp til Afrika, men grafikken fik i løbet af søndag kritik fra både SF, Radikale, Røde Kors og Socialdemokratiet selv, hvor blandt andet Dan Jørgensen langede ud efter Venstre:

”Really? Lars Løkke.. Da du talte om, hvor vigtigt det er at hjælpe til Danmarks Indsamlingen igår, var der ellers ikke et øje tørt,” skriver Dan Jørgensen.

Dagens glade nyhed
Radikales Martin Lidegaard blev i weekenden far til endnu en datter.

”Lykkelig. Far igen til den smukkeste lille pige. Må være moderens gener, der slår igennem,” skriver Martin Lidegaard på Facebook.

Martin Lidegaard har fået datteren med sin kone Astrid Rathe, som er kontorchef i Energistyrelsen. Parret har endnu en datter, som blev født i juli 2016, og derudover har Lidegaard en ældre datter sammen med ekskonen Sniff Andersen Nexø.

3 HURTIGE FRA WEEKENDEN

1. LA klar til at bøje sig om straks-skilsmisse
Liberal Alliance har indtil nu stået fast på at bevare muligheden for at blive skilt uden et halvt års forudgående separation, der blev indført i 2013. Men nu melder partiet sig ifølge TV 2 villig til at indgå kompromis med Dansk Folkeparti, der kræver en tilbagevenden til de gamle regler.

”Vi må forhandle os frem til en mindelig løsning. Dansk Folkepartis bud er seks måneder, Liberal Alliances er nul, så tre måneder er et godt bud på et kompromis,” siger LA's politiske ordfører, Christina Egelund, til TV 2.

2. Fogh nævnes som kandidat til Nobel-komité
Det norske indvandrerkritiske Fremskrittspartiet overvejer at pege på Anders Fogh Rasmussen som kandidat til den komité, der uddeler Nobels fredspris. Det skriver Aftenposten.

Ifølge den norske avis er Anders Fogh et ud af otte til ti navne, der er i spil hos Fremskrittspartiet.

3. VLAK går til valg sammen
Finansminister og V-næstformand Kristian Jensen gør det i et stort interview i Berlingske klart, at VLAK-regeringen går til valg på at fortsætte. Han peger på, at de tre regeringspartier har fundet ”nogle rigtig gode arbejdsgange”, ligesom der er en god stemning blandt regeringspartierne.

”Jeg mener, vi skal fortsætte og gå til valg sammen.”

Det sker i dag
Kl. 9.00: Det gastronomiske ekspertteam afleverer 10 anbefalinger til, hvordan dansk gastronomi bør understøttes i fremtiden. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen og erhvervsminister Brian Mikkelsen modtager anbefalingerne i Snapstinget på Christiansborg.

Kl. 11.00: Socialdemokratiet præsenterer sit nye udspil ”Retfærdig og realistisk – en udlændingepolitik, der samler Danmark”

Kl. 15.30: Udenrigsminister Anders Samuelsen vil hos Det Udenrigspolitiske Selskab redegøre for Danmarks udenrigspolitik i år 2018.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)









0:000:00