Dagens overblik: Sådan vil regeringen udvise kriminelle udlændinge

POLITISK OVERBLIK: DF kalder regeringsforslag om kriminelle udlændinge "en tynd omgang", og regeringen er splittet i spørgsmål om forslag fra borgerne.

Foto: Jens Dresling / Polfoto
Kristine Korsgaard

Der er kommet lidt mere gang i nyhedsstrømmen efter en stille start på efterårsferien. Her er dit overblik over de vigtigste historier i dansk politik denne tirsdag.

Plan mod kriminelle udlændinge
Efter omdiskuterede retssager med kriminelle som Gimi Levakovic, Fez Fez og Shuaib Khan, kommer regeringen nu med et forslag til, hvordan flere kriminelle udlændinge kan udvises. Det skriver Jyllands-Posten. Konkret foreslår regeringen at skrive i udlændingelovens bemærkninger, præcis hvornår udlændinge i almindelighed kan udvises baseret på praksis fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Men DF er ikke imponeret.

»Det er en tynd omgang. Der vil formentlig stadig være meget kriminelle, som ikke udvises, fordi konventionen i sidste ende er vigtigere for regeringen end hensynet til danskernes retsfølelse,« siger Martin Henriksen (DF).

Regeringen splittet om borgerforslag
Helt ekstraordinært er de tre regeringspartier klar til at stemme forskelligt i en sag. Det skriver Altinget.

VLAK-regeringen er nemlig fuldstændigt splittet i spørgsmålet, om 50.000 underskrifter fra borgere skal kunne sende et forslag direkte til afstemning i Folketingssalen.

Mens Venstre afviser forslaget, melder LA og Konservative sig klar til at gå solo og sige ja:

"Det er en fin måde at få folk involveret mere i det arbejde, der foregår på Christiansborg," siger Mette Abildgaard, Konservatives gruppeformand.

Børnehjemsdrenge vil have staten til at sige undskyld
I dag begynder næste omgang i den langstrakte retssag om de såkaldte Godhavnsdrenge. Poul Erik Rasmussen kræver en symbolsk erstatning fra staten for de overgreb, han blev udsat for på børnehjemmet Godhavn i 1960’erne. Poul Erik Rasmussen, skal have sin sag prøvet ved Østre Landsret, og sagen begynder i dag.

I ti år har flere af de mænd, der voksede op på Godhavn, kæmpet for at få en undskyldning fra staten. En rapport bestilt af Socialministeriet har tidligere slået fast, at drengene blev udsat for en række overgreb, herunder vold, seksuelle overgreb og medicinske forsøg. Men nuværende socialminister Mai Mercado (K) holder ligesom tidligere socialministre fast i, at staten ikke vil undskylde for myndigheders svigt langt tilbage i tiden.

Dommen ventes at falde om cirka en måned.

Lonning-Skovgaard under angreb
Kommunalvalgkampen er i fuld gang, ikke mindst i hovedstaden. Her er Venstres spidskandidat Cecilia Lonning-Skovgaard i dag vågnet op til en klumme i Politiken med advarsel om, at vælgerne ikke skal stemme på hende.

Baggrunden er et forslag fra Lonning-Skovgaard om, at man skal bekæmpe bandekriminalitet ved at sætte ind over for familien, for eksempel tvangsfjerne bandemedlemmers søskende eller sætte forældrene på gaden. Overborgmester Frank Jensen (S) har her til morgen benyttet lejligheden til at dele klummen på Twitter.

Nej til én kunstnerisk uddannelsesinstitution
S og DF siger nej til at samle de kunstneriske uddannelser i én national institution, fortæller Politiken. Sådan lyder anbefalingen ellers i en rapport bestilt af Kulturministeriet.

De kunstneriske uddannelser er udfordret af international konkurrence og besparelser, og derfor vil det være smart at samle kræfterne i en paraplyorganisation, hedder det i rapporten, som er skrevet af Henrik Sveidahl, rektor på Det Rytmiske Musikkonservatorium.

»For mig at se, er det her et forsøg på centralisering ud fra en tro på, at alt stort automatisk er godt. Men det tror jeg ikke på, når det gælder de kunstneriske uddannelser", siger kulturordfører Mogens Jensen (S).

Regioner vil ikke have ansvar for private lægers fejl
Danske Regioner er ude med riven efter et lovforslag om erstatning for lægefejl. Regionerne - og dermed skatteborgerne - kan nemlig fremover hænge på regningen, hvis læger, sygeplejersker eller fysioterapeuter, ansat i private virksomheder, begår fejl. Det skriver Berlingske.

Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), kalder forslaget for "uansvarlig omgang med skatteborgernes penge".

”Vi vender os imod, at vi skal dække erstatninger for fejl begået af private aktører. Det kan være en sygeplejerske, der er ansat to timer hos en tatovør og begår fejl. Eller det kan være en læge i en fodboldklub, der overser en meniskskade,” siger han.

Regeringens lovforslag er sendt i høring og vil udvide regionernes ansvar, som i dag kun dækker erstatning for fejl begået af offentligt ansatte sundhedspersoner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)









0:000:00