Dagens overblik: Socialstyrelsen stopper udbetaling af satspuljemidler

NYHEDSOVERBLIK: Flere foreninger har ikke fået udbetalt deres tilskud i oktober, efter at Socialstyrelsen har lukket sit tilskudsadministrative system. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) lægger op til at straffe økonomisk kriminalitet hårdere. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Nils Svalebøg/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Velkommen til ugens første politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med nyheden om, at Socialstyrelsen har lukket udbetalingen af midler fra satspuljen.

Det skriver TV 2, der har fået det bekræftet af styrelsen.

"Vi har desværre set os nødsaget til at lukke det tilskudsadministrative system. Vi er fuldt opmærksomme på de udfordringer, det giver for tilskudsmodtagerne, og arbejder for at kunne åbne systemet (eller dele heraf) så hurtigt som muligt," skriver Socialstyrelsen i en mail til TV 2.

Lukningen betyder, at der er en række foreninger, der ikke har modtaget deres tilskud i oktober. Socialstyrelsen kan hverken oplyse, hvor mange foreninger der er blevet påvirket af den manglende udbetaling, eller hvornår foreningerne vil modtage deres midler.

Socialstyrelsens lukning af tilskudssystemet sker i kølvandet på den omfattende svindelskandale, hvor den 64-årige Anna Britta Troelsgaard Nielsen er mistænkt for at have svindlet sig til 111 millioner kroner, der er taget fra satspuljemidlerne. Styrelsen er ikke vendt tilbage på TV 2's spørgsmål om, hvorvidt der er sammenhæng mellem de to sager.

Minister: Økonomisk kriminalitet skal straffes hårdere
Der skal slås hårdere ned på dem, der begår økonomisk kriminalitet eller svindler med skat.

Sådan siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Politiken. Her bebuder han samtidig, at regeringen snart vil præsentere et nyt forslag, der indskærper, at svindel med moms eller skat for mere end en halv million kroner skal straffes med en ubetinget fængselstraf.

"Unddrager man for mellem en halv million og to millioner kroner, så kommer man i mange tilfælde ikke i fængsel. Man får en betinget dom og noget samfundstjeneste. Det synes jeg ikke er rimeligt," siger Karsten Lauritzen til Politiken.

Ligeledes løfter han sløret for et nyt forslag på hans eget ressortområde. Fra nytår vil der komme en ny kontrolindsats, der skal kontrollere multinationale selskaber som Google og Facebook. Indsatsen vil blandt andet undersøge, om enkeltpersoner eller virksomheder får betalt moms, når de annoncerer gennem Facebook eller Google.

Læs også

Stadig ingen ny regering i Sverige
Mere end en måned efter svenskerne gik til stemmeurnerne, er der stadig ikke kommet en ny regering i Sverige. Søndag aften opgav det borgerlige parti Moderaternes formand, Ulf Kristersson, at danne en ny regering.

Det skriver svt.se.

Dermed tager de svenske politikere nu hul på den tredje såkaldte talsmandsrunde, hvor talsmanden for den svenske riksdag udpeger en ny partileder, der skal forsøge at danne en regering. Talsmanden Andreas Norlén har inviteret alle partierne foruden Moderaterne til samtaler i løbet af mandagen. Herefter vil han orientere den svenske konge Carl Gustaf om, hvem der nu får mandat til at forsøge at danne regering.

Det forventes, at det bliver Socialdemokraternes formand Stefan Löfven, der får det mandat.

To historier fra weekenden
Fredag aften dansk tid blev Danmark for første gang nogensinde valgt til FN's Menneskerettighedsråd. Rådet består af 47 medlemsstater, som er valgt for tre år ad gangen, og fra 1. januar 2019 bliver det med dansk deltagelse.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) glæder sig over valget.

"Rådet har et stort potentiale og kan handle i sager, hvor Sikkerhedsrådet er blokeret. Det har vi set i Myanmar og i Syrien. Det potentiale vil vi som medlemmer udnytte bedst muligt. Vi ønsker at reformere Rådet, så det bruger sit mandat mere effektivt og handlekraftigt. Det betyder blandt andet, at Rådets medlemmer skal leve op til de højeste menneskerettighedsstandarder, og at Israel behandles på lige fod med alle andre," siger udenrigsministeren i en pressemeddelelse.

Jyllands-Posten kunne lørdag aften afsløre, at Folketinget i sommer tildelte to millioner til en virksomhed uden at blive oplyst om, at uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) ejede anparter i selskabet. Ligeledes fik Folketinget ikke at vide, at embedsværket var betænkelige over interessekonflikten, ligesom virksomheden et år forinden havde fået afvist sin ansøgning.

Men de oplysninger burde være blevet forelagt Folketinget fastslår et politisk flertal nu. Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten tilføjer, at partierne ikke ville have stemt for, hvis de forinden havde kendt til oplysningerne.

"Vi havde ikke kunnet godkende det. Det er en meget alvorlig sag, som Erhvervsministeriet må redegøre for," siger Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, til Jyllands-Posten

Det sker i dag

  • Klokken 13.00: Ministre og repræsentanter fra 65 lande deltager i dag og i morgen i FishCrime 2018, som er et symposium med fokus på fiskerikriminalitet. Det foregår i FN Byen i København. Minister for fiskeri, Eva Kjer Hansen (V), deltager.
  • Klokken 14.30: De svenske partier mødes med Talsmanden for Riksdagen efter, at Moderaternes formand, Ulf Kristersson, søndag opgav at danne en regering. Det forventes, at den socialdemokratiske formand og nuværende fungerende statsminister Stefan Löfven får til opgave at forsøge at danne en regering.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00