Dagens overblik: Støjberg gav forkert svar på samråd

POLITISK OVERBLIK: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg gav forkerte svar om ulovlig instruks, og så kommer regeringen med sit udspil til et nyt forsvarsforlig. Få dagens politiske overblik her.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Cecilie Gormsen

Godmorgen og velkommen til en dag, hvor Inger Støjberg igen skal i samråd om sin ulovlige instruks om at adskille unge asylpar.

Men vi starter et andet sted, nemlig med regeringens udspil til et nyt forsvarsforlig, der fremlægges i dag.

Udspillet præsenteres af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i Spejlsalen i Statsministeriet klokken 11.45, men allerede nu kender vi noget af indholdet.

Flere værnepligtige
Regeringen foreslår ifølge DR og TV 2 at øge antallet af værnepligtige. Sidste år var 4176 værnepligtige – og det tal skal fremover øges med 500 personer. De nye værnepligtige skal rekrutterres blandt frivillige, hvilket har været vigtigt for Liberal Alliance. Værnepligten skal fortsat være fire måneder, men den målrettes, så de værnepligtige er klar til at påtage sig nye opgaver i det fremtidige forsvar.

Brigade på 4.000 mand
Både Løkke og Hjort bekræftede i sidste uge, at regeringen vil foreslå, at Danmark opbygger en brigade på 4000 soldater.

En brigade skal både have mandskab og udstyr til selv at kunne klare alle opgaver i en militær operation. Den skal kunne udsendes alene, hvis for eksempel Nato har behov for det i forbindelse med en militær konflikt med Rusland.

De 4.000 mand skal hentes internt i Forsvaret, der står over for en omorganisering, der skal sikre at Danmark lever op til Natos behov i forbindelse med et langt større fokus på truslen fra Rusland.

Nyt vagtkorps
Ifølge TV 2 vil regeringen også tilføre Livgarden 160 mand, så der altid vil være 80 mand, der kan indsættes med kort varsel i tilfælde af for eksempel terrorhandlinger i Danmark.

Ifølge eksperter vil regeringens forsvarsudspil vise, hvilke sikkerhedstrusler politikerne er mest bekymrede for, og hvordan man vil takle truslen fra Rusland. Læs stor optakt til udspillet her.

Støjberg erkender at have givet forkerte svar
For tredje gang skal udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) onsdag i samråd om sagen om sin ulovlige instruks om at adskille asylpar, hvor den ene ægtefælle var mindreårig.

Og Inger Støjberg erkender nu, at hun under det seneste samråd i sagen 23. juni gav forkerte svar. Det skriver Politiken.

Her erkendte Støjberg, at de adskilte par ikke blev partshørt, som loven kræver, men hun langede samtidig ud efter tidligere regeringer og sagde, at der heller ikke havde været partshøring i S-formand Mette Frederiksens tid som minister.

Men i et nyt svar til Folketinget korrigerer Støjberg den oplysning. De forkerte oplysninger beror ifølge Støjberg på ”en misforståelse i Udlændinge- og Integrationsministeriet”. Udlændingestyrelsen har nemlig ikke kunnet finde sager, hvor myndighederne adskilte et par, hvor mindst en af parterne var mellem 15 og 18 år, mod deres ønske, inden Støjberg ændrede praksis i februar 2016.

”Det var således forkerte oplysninger, jeg modtog fra Udlændinge- og Integrationsministeriet forud for samrådet,” skriver Inger Støjberg.

Nyrup: Skandaløst at lukke Dong-sagen nu
Det vil være en demokratisk skandale, hvis statsrevisorerne onsdag bliver enige om at afslutte Dong-sagen. Det siger tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) til Altinget.

Meldingen kommer i forbindelse med, at Statsrevisorerne onsdag ventes at komme med en erklæring om, hvorvidt Dong-sagen skal undersøges yderligere eller lukkes.

Nyrup appellerer til, at statsrevisorerne får sat gang i en ny undersøgelse. Men denne gang en undersøgelse, hvor Rigsrevisionen får et nyt og bredere mandat til at komme helt til bunds i sagen.

”Ingen kan være tjent med at lukke denne sag på halvvejen. Hvis vi skal kunne starte på en frisk, så skal alt frem, også de dokumenter Dong ligger inde med,” siger Poul Nyrup Rasmussen og tilføjer:

”Hvordan kan man ellers seriøst mene, at Finansministeriet vil være i stand til at varetage samfundets interesser, når der kommer en ny sag om salg af offentlige virksomheder?”

Læs artiklen her.

Løkke: Tolkningen af menneskerettigheder er blevet udvandet
Det har vakt kritik fra flere steder, at lederen af banden Loyal To Familia (LTF), 30-årige Shuaib Khan, mandag blev idømt tre måneders fængsel og betinget udvisning.

Ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen er fortolkningen af menneskerettighederne blevet udvandet, og der skal ses på, om loven kan strammes op.

”Vi skal se på, og det ser vi på, om vi via lovgivning kan stramme yderligere,” sagde Løkke tirsdag under et pressemøde.

Også justitsminister Søren Pape Poulsen vil ifølge TV 2 se på, om der kan strammes op på lovgivningen.

”I forhold til det lovgivningsmæssige skal ingen være i tvivl om, at regeringen arbejder nat og dag på at få strammet på alle de håndtag, hvor det er muligt, siger Søren Pape Poulsen til TV 2.

Institut for Menneskerettigheder har vurderet, at Danmark kan udvise flere kriminelle udlændinge, end det er tilfældet, og det vil justitsministeren udnytte.

Det sker i dag
Kl. 8.00: Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) skal i samråd om dødsulykker ved arbejde på skibe.

Kl. 9.00: Lars Løkke Rasmussen får besøg af formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk.

Kl. 10.00: Inger Støjberg skal for tredje gang i samråd om ulovlig adskillelse af asylpar.

Kl. 11.30: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal i samråd om anerkendelse af psykiske sygdomme som erhvervssygdomme.

Kl. 11.45: Regeringen præsenterer sit udspil til et nyt forsvarsforlig.

Kl. 13.15: Statsrevisorerne holder møde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Poul Nyrup Rasmussen

Protektor, Det Sociale Netværk/headspace Danmark, fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. formand, PES & LORC, fhv. MEP
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00