Dagens overblik: Venstre vil stemme om EU-forsvarsforbeholdet efter situationen i Afghanistan

Venstre vil udskrive folkeafstemning for at afskaffe det danske forsvarsforbehold. Regeringen ser ud til at have opbakning til at hastevedtage lovindgreb i sygeplejerske-konflikt. Støttepartier vil have flere elbiler og dyrere hybridbiler. Få morgenoverblikket. 

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Godmorgen og velkommen til dit korte politiske nyhedsoverblik denne torsdag morgen, hvor sygeplejerskerne er vågnet til en – for mange – skuffende nyhed fra regeringen.

Hvis det står til regeringen, bliver den 10 uger lange konflikt mellem sygeplejerskerne og regionerne afsluttet med et lovindgreb, som vil gøre det mæglingsforslag, som 2/3 af sygeplejerskerne har stemt imod, til lov. Det skriver Altinget Arbejdsmarked.

Ifølge en optælling fra Ritzau tyder det på, at der er opbakning til at hastebehandle lovforslaget med de 135 mandater (3/4 af Folketinget), som det kræver. Det skriver TV2. For derefter at vedtage lovindgrebet kræver det 90 mandater, og her ser det ifølge mediet også ud til, at regeringen kan finde et flertal sammen med Venstre, Radikale, Konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance. 

”Vi kommer til at bakke op om, at konflikten nu afsluttes, så patienterne igen kan få behandling,” siger Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen til Ritzau.

Lovforslaget forventes at blive hastebehandlet i Folketinget torsdag og fredag og træde i kraft lørdag.

V vil stemme om forsvarsforbehold

På forsiden af Berlingske foreslår Jakob Ellemann-Jensen (V) efter hændelserne i Afghanistan, at der bliver udskrevet folkeafstemning i Danmark, så vi kan få afskaffet det danske forsvarsforbehold.

”Jeg har svært ved at få øje på en mere oplagt anledning,” siger venstreformanden til Berlingske, som foreslår, at regeringen hurtigst muligt indkalder Folketinget for at lave en ny national strategi for vores udenrigspolitik og sikkerhed.

Sådan en strategi skal ifølge Ellemann-Jensen blandt andet adressere behovet for at styrke dansk og europæisk forsvar, risikoen for voldsomme flygtningestrømme i Europa, og den skal også se på situationen internt i Afghanistan, herunder civile rettigheder for kvinder. Samtidig siger han, at vi bør orientere os mere mod Europa og mindre mod USA.

Regeringen har flere gange afvist et forslag om at afskaffe forsvarsforbeholdet.

Minister vil give karakter for arbejdsindsats

8. og 9. klasser skal ikke kun have årskarakterer for deres faglige standpunkt, men også for deres arbejdsindsats. Det siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til Jyllands-Posten. 

”Som systemet er indrettet nu, kan man kun få credit for at være dygtig. Vi anerkender ikke eleverne for at have præsteret en ordentlig arbejdsindsats,” siger ministeren til avisen, og uddyber, at med sådan en karakter kan også fagligt svagere elever præstere, hvis de er flittige.

Ministeren vil tale med de øvrige partier om at begynde et treårigt forsøg med en flidskarakter. Hverken SF eller Radikale støtter umiddelbart op om sådan en karakter, mens Konservative både ser fordele og ulemper.

Støttepartier: Flere elbiler og dyrere hybrider

Ifølge Energistyrelsen er det realistisk, at der kører en million grønne biler på vejene i 2030. Det skriver de i et nyt notat, og det får nu støttepartierne til at hæve deres ambitioner for antallet af elbiler, skriver Altinget Transport.

Radikale foreslår at hæve antallet til 1,5 millioner i 2030. SF og Enhedslisten vil ikke sætte tal på endnu.

Da afgiftsaftalen blev vedtaget i december, var det ikke bare el-biler – men også hybridbiler – som blev billigere. Det vil de tre støttepartier nu sætte en stopper for. Radikale foreslår at fjerne rabatten på hybridbiler i 2025, mens Enhedslisten synes, processen skal gå i gang med det samme.

"Det er evident, at hybrider ikke er grønne. Når EU ligefrem også anerkender det, hvorfor skal vi så vente til 2025. Lad os komme i gang og indlede forhandlingerne nu, så vi kan implementere inden for et par år,” siger Enhedslistens trafikordfører Henning Hyllested.

Læs også

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Gruppemøde i Venstre
  • Klokken 11: Møde i folketingssalen med forventet hastebehandling af lovindgreb, som skal stoppe sygeplejerskernes strejke.
  • Klokken 13: Social- og ældreminister Astrid Krag (S) er kaldt i samråd om anbringelsessager, hvor en psykolog blandt andet har løjet i forbindelse med forældreevne-undersøgelser.
  • Klokken 16: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er kaldt i samråd om normering af sygeplejersker.
  • Dansk Folkeparti holder sommergruppemøde den 25.-27. august.
  • Naftali Bennett, der er Israels premierminister, mødes med USA's præsident, Joe Biden, i Det Hvide Hus i Washington D.C.
  • Erhvervsminister Simon Kollerup (S) deltager i erhvervstræf på den tidligere Flyvestation Værløse. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00