Regeringen ophøjer mæglingsforslag til lov i sygeplejerske-konflikten

Regeringen afslutter sygeplejerske-konflikten med et lovindgreb, oplyser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) på et pressemøde onsdag aften. 

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Rikke Brøndum

Konflikten mellem sygeplejerskerne og regionerne bliver afsluttet med et lovindgreb, der hastebehandles torsdag og fredag i Folketinget og træder i kraft lørdag, oplyser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke onsdag aften. 

Tidligere onsdag var Danske Regioner og Dansk Sygeplejeråd til møde i ministeriet, og kort efter blev Folketingets partier orienteret om indgrebet.

Mens både SF og Enhedslisten efter møde tilkendegav, at de ikke ville stemme for loven, fordi regeringen ikke tilfører flere penge til sygeplejerskerne, bakker de Radikale op. 

“Vi bakker op om forslaget, fordi patienterne simpelthen lider under en langvarig konflikt, siger beskæftigelsesordfører Samira Nawa, der bekræfter, at partiet også bakker op om at lovforslaget bliver hastebehandlet. 

Hun fastslår dog, at de Radikale ønsker en trepartsforhandling om ligeløn, når den såkaldte lønkomité, som nu bliver nedsat, er færdig med sit arbejde. 

“Vi mangler stadig at løse ligelønsproblemet for de kvindedominerede fag. Det har vi et ansvar for på Christiansborg, og derfor siger vi klart, at regeringen bør indkalde til trepartsdrøftelser, når lønkomiteen er færdig”, siger Samira Nawa, der dog ikke vil pege på mulige finansieringskilder endnu.

Regeringen skal imidlertid ikke regne med opbakning fra sine to øvrige støttepartier.  

"Jeg er dybt bekymret over regeringens lovindgreb. Jeg frygter ærlig talt for hele vores velfærdssamfund, når vi har en regering, som siger til tusindvis af sygeplejersker, at man hellere vil lave et hurtigt lovindgreb end at løse ligelønsproblemet nu, siger politisk ordfører Mai Villadsen i en pressemeddelelse onsdag aften.   

Heller ikke Dansk Folkeparti stemmer for indgrebet i konflikten, som formand Kristian Thulesen-Dahl kalder en "pseudo-konflikt" med henvisning til, at sygeplejerskerne fra starten har været begrænset i deres strejke med kravet om nødberedskabet på sygehusene. Partiet ønsker derfor en justering af den måde, de offentlige overenskomstforhandlinger fungerer på, sådan som også Mette Frederiksen som oppositionsleder foreslog efter de seneste forhandlinger i 2018. 

SF's Jacob Mark bekræfter dog overfor Altinget, at partiet vil stemme for, at lovforslaget bliver hastebehandlet. Det samme vil Venstre, bekræfter beskæftigelsesordfører Hans Andersen. 

Det kræver opbakning fra tre fjerdedele i Folketinget, og ifølge Peter Hummelgaard har regeringen da også sikret sig den tilslutning blandt partierne.  

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00