Dan Jørgensen: Løkke er arrogant over for de nedslidte

KOMMENTAR: Lars Løkke kaldte under søndagens duel med S-formanden pensionsudspillet for et bluffnummer. Men hvad Løkke ikke har forstået, har danskerne heldigvis forstået. Det viser meningsmålingerne tydeligt, skriver Dan Jørgensen.

Det var en aggressiv og arrogant statsminister, der søndag mødte op til debat med Mette Frederiksen på DR. Han kaldte vores pensionsudspil et bluffnummer, selvom vores prioriteter er soleklare, og selvom vi har peget på en solidarisk finansiering.

Lars Løkke Rasmussen er presset. Det ved alle, der læser meningsmålinger. Og gør man ikke det, behøver man blot aflæse hans kropssprog eller lytte til hans argumenter.

Det er, som om Løkke fuldstændig glemmer, at det er mennesker, det handler om. Når han vil gøre det hele til en teknokratisk øvelse, som han slet ikke kan se nogen løsning på, så handler det selvsagt om taktik. Han ønsker ikke at sætte de nødvendige penge af til at hjælpe de nedslidte.

Faktum er, at vores udspil er klart. Vi har fremlagt de principper, som vi mener, fremtidens tidligere pension skal tildeles efter. Vi har ikke den endelige model klar. Selvfølgelig ikke. Den skal jo forhandles både med Folketingets øvrige partier, men også med arbejdsmarkedets parter.

Men retningen er klar. Løftet er klart: Vi vil sikre mere værdighed for dem, der har mest behov for det.

Hvad er det for principper, Løkke åbenbart ikke forstår? Svaret er: Den ny rettighed skal målrettes de personer, der er mest nedslidte på grund af deres job. Den skal gælde for dem, der har været mange år på arbejdsmarkedet, og som er begyndt at arbejde tidligt i deres liv, og det skal være en rettighed baseret på objektive kriterier. 

Vi har afsat penge til det. 3 milliarder kroner, som skal findes ved at beskatte den finansielle sektor højere, ved at fjerne fradragsmuligheder for dem, der tjener eksorbitante lønninger, højere skat på store aktiegevinster med mere.

Vi stiller det her forslag, fordi vi ønsker, at folk som eksempelvis murere, social- og sundhedsassistenter, jord- og betonarbejdere, pædagoger og sygeplejersker skal kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, inden de skal kravle hjem den allersidste dag, når de er slidt fuldstændig ned. Det handler om værdighed.

Løkke siger, han ikke forstår det. Men det gør danskerne heldigvis.

Således viste en meningsmåling i Avisen.dk forleden, at der er betydelig større tillid til Mette Frederiksen end til Lars Løkke, når det handler om, hvem der bedst kan sikre en værdig tilbagetrækning for danskerne. Er det mon derfor, Løkke er så sur?

.......

Dan Jørgensen er medlem af Folketinget og næstformand i Socialdemokratiets folketingsgruppe. Han har tidligere været fødevareminister og medlem af Europa-Parlamentet.

Forrige artikel Sigrid Friis: Klimaet kalder Socialdemokratiet Sigrid Friis: Klimaet kalder Socialdemokratiet Næste artikel Benny Damsgaard: Når ministerbilen ikke kommer længere Benny Damsgaard: Når ministerbilen ikke kommer længere