Dan Jørgensen rejser til COP27 som fungerende klimaminister

Trods forhandlinger om ny regering sender Danmark fungerende klimaminister Dan Jørgensen (S) til Egypten for at deltage i klimatopmødet COP27. 

Dan Jørgensen ved det såkaldte May Ministerial Meeting i København. Mødet lå mellem sidste års COP26 i Glasgow og det nuværende COP27 i Sharm el-Sheikh.
Dan Jørgensen ved det såkaldte May Ministerial Meeting i København. Mødet lå mellem sidste års COP26 i Glasgow og det nuværende COP27 i Sharm el-Sheikh.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

Trods de igangværende forhandlinger om en ny regering rejser Dan Jørgensen (S) lørdag til klimatopmødet COP27 i Egypten. 

"Deltagelse på ministerniveau vurderes at være nødvendigt for at varetage om danske udenrigspolitiske og klimapolitiske interesser," skriver Klimaministeriet på sin hjemmeside

Ministeren tager dog af sted med et begrænset mandat.

"Den fungerende regering vil i lyset af den igangværende regeringsdannelse udvise tilbageholdenhed med politiske tilkendegivelser," skriver ministeriet. 

Som Altinget tidligere har beskrevet, kan det svække dansk klimadiplomati, at Danmark står midt i regeringsforhandlinger under årets vigtigste klimatopmøde. 

Danmark har allerede en embedsmandsdelegation med en klimachefforhandler og en klimaambassadør i spidsen. Trods Dan Jørgensens mere begrænsede mandat vil Danmark med ministerdeltagelse – også bare en fungerende – stadig kunne skubbe mere til forhandlingerne. 

Det vurderer Jens Mattias Clausen, der programchef i den grønne tænketank Concito og tidligere rådgiver for Dan Jørgensen. 

"Det betyder, at vi forhåbentlig kan bygge videre på det arbejde, Danmark lavede ved COP26 sidste år. Selvom han skal være mere tilbageholdende, så vil han stadig kunne presse på for en mere ambitiøs retning," siger Jens Mattias Clausen.

"Det gælder især internt i EU. Det bliver så bare en mindre offentlig rolle," siger han. 

0:000:00