Danmark risikerer at stå uden ny regering til COP27. Det kan svække klimadiplomatiet, mener eksperter

FN’s klimatopmøde i Egypten begynder blot fem dage efter valgdagen. Dermed er der udsigt til en skrumpet dansk tilstedeværelse og en svagere position i forhandlingerne, vurderer eksperter.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) ved COP26 i Glasgow, Skotland, sidste år. 
Klimaminister Dan Jørgensen (S) ved COP26 i Glasgow, Skotland, sidste år. Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Christina HoulindRasmus Raun Westh

Når FN’s stort anlagte klimatopmøde, COP27, bliver skudt i gang 6. november, er der med stor sandsynlighed ikke en ny dansk regering på plads.

Det kan begrænse Danmarks mulighed for at spille en central rolle i forhandlingerne, de i år finder sted i den egyptiske kystby Sharm el-Sheikh.

Det vurderer flere eksperter over for Altinget.

Der er ingen tvivl om, at Danmark står svagere i forhold til at kunne præge forhandlinger ved klimatopmødet.

Jakob Dreyer
Klimaforsker, Københavns Universitet
“Der er ingen tvivl om, at Danmark står svagere i forhold til at kunne præge forhandlinger ved klimatopmødet,“ siger Jakob Dreyer, der er klimaforsker ved Københavns Universitet, hvor han også underviser i klimadiplomati.

Han får opbakning af Jens Mattias Clausen, der er programchef i Concito og ansvarlig for COP-forhandlingerne på vegne af den grønne organisation:

“Det er en ulempe for Danmarks evne til at slå igennem på topmødet, at vi er i en slags politisk limbo. Hvis vi havde en mere afklaret politisk situation, kunne man bedre gå ud og eje dagsordenen, som man gjorde sidste år,” siger han.

Selvom klimatopmødet begynder 6. november, altså fem dage efter valget, er det typisk først i topmødets anden uge, at ministrene ankommer.

Således står Dan Jørgensen øverst på listen over talere til en reception, som Dansk Industri og The Trade Council, Udenrigsministeriets eksportråd, holder på et hotel i Sharm el-Sheikh mandag 14. oktober. Ministerens navn er dog efterdulgt af "(TBC)" – to be confirmed.

Dansk deltagelse på politisk niveau er under afklaring.

Klimaministeriet
Altinget har spurgt Klimaministeriet, hvordan Danmark vil være repræsenteret til COP27.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00