Dansk forhandler om EU’s nye gas-aftale: Det er godt nyt for kritikerne af Nord Stream 2

RØR: EU har lavet en ny aftale om kontrol med gasmarkedet, der sikrer, at russiske Nordstream 2 hører under EU-lovgivning. Det mindsker Putins magt, lyder det fra MEP Morten Helveg Petersen (R). 

Foto: Thomas Lekfeldt Rizau/Scanpix
Malte Bruhn

Den omstridte russiske gasledning Nord Stream 2, der skal løbe på bunden af Østersøen mellem Rusland og Tyskland, bliver nu omfattet af EU’s konkurrenceregler.  

Det står klart, efter EU-Parlamentet, EU-Kommission og EU-landende natten til onsdag blev enige om en ny aftale for det europæiske gasmarked.

”For os der er kritiske overfor Nordstream 2, har det været en god nat. Nu ved vi, hvilke regler, der gælder, når tredjelande skal importere gas til EU-lande,” siger medlem af Europa-Parlamentet for Radikale, Morten Helveg Petersen, der forhandlede på vegne af Europa-Parlamentets liberale ALDE-gruppe.  

Flere muskler til Kommissionen
De nye regler betyder, at det fremover er EU-Kommissionen, der bestemmer, om medlemslandene skal have lov til at lave nye projekter med tredjelande – for eksempel Rusland.

Landet, der tager imod gassen i sidste ende, kan stadig indlede forhandlinger med tredjelandet. Men den endelige beslutning ligger nu i Kommissionen.

Det betyder, at EU kan blokere for den omdiskuterede Nord Stream 2, hvis Rusland ikke lever op til EU’s konkurrenceregler, der for eksempel indebærer, at det samme firma ikke må eje ledningerne og distribuere gassen, og at der skal være gennemsigtighed med prisen. Helt som det i dag er tilfældet på det interne europæiske gasmarked.  

Det er Gazprom, en russisk statsejet energikoncern, der ejer Nord Stream 2.

Dermed bliver det sværere for Ruslands præsident Vladimir Putin at bestemme, hvordan gasleverancen kan udnyttes mod de enkelte lande, lyder det fra Morten Helveg Petersen.

”Nu kan vi ikke blive kostet rundt med af Putin, der i dag kan skalte og valte efter forgodtbefindende.”

Nord eller syd om Bornholm?
Danmark har ligesom Polen og de baltiske lande været skeptiske overfor de tysk-russiske planer om Nord Stream 2, der skal forsyne Tyskland med russisk naturgas.

Frygten har især bundet i, at den russiske gas vil gøre EU for afhængig af Rusland. 

Danmark har endnu ikke svaret på den russiske ansøgning om at gå igennem dansk farvand. 

Men i 2018 lavede Folketinget en lov, der siger, at Nord Stream 2’s planer om at gå igennem dansk farvand syd for Bornholm, skal vurderes i henhold til dansk sikkerheds- og udenrigspolitik. 

I mellemtiden ansøgte russerne så om at anlægge en alternativ rute nord om Bornholm, som ikke går igennem dansk farvand. Det betyder, at Danmark kun kan modsætte sig, hvis det drejer sig om miljømæssige hensyn. Den ansøgning har Danmark heller ikke svaret på.

Ifølge Morten Helveg Petersen, er det nu mindre afgørende, hvilken linjeføring, det ender med.

”For et lille land som Danmark, har det ikke været rart at stå i den klemme mellem Tyskland og Rusland. Men nu står vi sammen med de andre EU-lande, da vi nu kender spillereglerne for fremtidens gasmarked. Det er vigtigt,” siger han.  

”En glædelig dag for den tyske storindustri”
Socialdemokratiet og Enhedslisten er langtfra ligeså tilfredse med aftalen som Morten Helveg Petersen. De ser gerne, at den danske regering afviser Nord Stream 2's ansøgning om at gå igennem dansk farvand.

”Den (Nord Stream red.) gør os mere afhængig af Putins gas. Den gør os sårbar og går stik imod vores klimaambitioner. Det er afgørende for sikkerheden i Europa at stoppe Nord Stream 2. Og for Danmark ville det have været bedst muligt, hvis det ansvar blev løftet af EU,” siger Jeppe Kofoed, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, til DR. 

Han suppleres af Enhedslistens spidskandidat til Europa-Parlamentetsvalget, Nikolaj Villumsen.

”Der er intet til hindrer for at North Stream II kan gennemføres trods dagens aftale. Det er en glædelig dag for den tyske storindustri og den russiske præsident Putin, men en dårlig dag for miljøet,” siger han ifølge en pressemeddelelse.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

0:000:00