Danskerne vil forbyde burkaen

FORBUD: Et flertal af danskerne ønsker forbud mod burkaen, viser ny måling. "Mange danskere har forståelse for, at burka og niqab er islamismen i sin reneste form," siger integrationsordfører i DF, Martin Henriksen. 

Et flertal af danskerne vil have burkaen forbudt. 
Et flertal af danskerne vil have burkaen forbudt. Foto: /ritzau/DPA
Daniel Bue Lauritzen

Det skal være slut med burkaklædte kvinder i det offentlige rum.

Det mener et flertal af danskerne ifølge en ny meningsmåling, der er foretaget af Norstat for Altinget. Den viser, at seks ud af ti er tilhængere af et direkte forbud mod burkaen. 

Og den måling er ifølge integrationsordfører i Dansk Folkeparti, Martin Henriksen, udtryk for, at danskerne har indset problemerne med den kontroversielle beklædningsgenstand:

"Mange danskere har forståelse for, at burka og niqab er islamismen i sin reneste form. Det er et forsøg på at dele mennesker op i rene og urene. Burkaen udtrykker islams forskelsbehandling af kønnene," siger integrationsordfører i Dansk Folkeparti, Martin Henriksen. 

V-vælgere vil forbyde
I Venstre glæder integrationsordfører Marcus Knuth, der over sommeren har været stor fortaler for et forbud, sig over den folkelige opbakning:

"Der er flere og flere mennesker i Danmark, der indser, at burkaen ikke bare er en beklædningsgenstand. Der er en masse ting, som fører med: Kvinden må ikke arbejde, gå alene, tale med fremmede. Det er kvindeundertrykkelse, der minder om et socialt fængsel," siger han.

Han fortæller, at der fortsat ikke er en egentlig partilinje på burkaspørgsmålet i Venstre. 

Internt i partiet har burkaen været årsag til uroligheder. Integrationsordfører Marcus Knuth mente, at et forbud "kun var et spørgsmål om tid", mens partiets anden fløj anført af Jan E. Jørgensen og Bertel Haarder hellere så, at de burkaklædte kvinder fik frataget retten til kontanthjælp

LA siger nej tak
Målingen får ikke integrationsordfører i Liberal Alliance, Laura Lindahl (LA), til at ændre kurs. 

"Vi tror ikke, at et forbud vil hjælpe noget. Hensynet skal tages til de kvinder, der bliver presset til at tage den på, og vi tror ikke, at de mænd, der presser kvinderne, springer ud som liberale, moderne mænd, hvis vi indfører et forbud. I øvrigt er det i forvejen forbudt at tvinge folk til at gå med burka," siger hun.

I sommerferien har burkaen været et hedt politisk emne, og både Konservative og Socialdemokratiet har ytret ønske om et forbud. Mette Frederiksen (S) har blandt andet erklæret, at hun vil drøfte burkaens fremtid i Danmark med regeringen. 

Selv det radikale folketingsmedlem Lotte Rod var i et døgns tid, inden partiledelsen bad hende rette ind, tilhænger af forbuddet. 


 

Dokumentation

Her er burkaen forbudt

Italien (indførte lov mod ansigtsdækkende beklædning i 1931)

Frankrig (siden 2011)

Belgien (siden 2011)

Schweiz (siden 2013)

Holland (siden 2015)

Letland (siden 2016)

Østrig (siden maj 2017)


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Laura Lindahl

Chef for partnerskaber i privatafdelingen, Tryg, rådmand og gruppeformand (K), Frederiksberg Kommune
cand.merc. i filosofi (CBS 2011), HD Marketing Management (CBS 2014)

Marcus Knuth

Kandidat til Europa-Parlamentet (K), fhv. MF (K)
ba.oecon. (Uni. of Virginia 2002), MBA (Uni. of Navarra 2007), MPA (Harvard Uni. 2013)

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

0:000:00