David Trads: Dovne-Thyra er spild af skattekroner

KOMMENTAR: Økonomiminister Ammitzbøll-Bille lader pengene fosse ud af statskassen, godt hjulpet af LA's partiledelse, der har skabt et offentligt finansieret beskæftigelsesprojekt til Thyra Frank, mener David Trads.

Jeg ved godt, at de fleste efterhånden synes, at Liberal Alliances regeringsdeltagelse er en joke – marginalskatten er ikke faldet, men steget; det offentlige forbrug er ikke faldet, men steget – men for mig er det allerværste faktisk at se, hvordan partiet ødsler med skattekronerne.

Dengang partiet sad i opposition, angreb Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll-Bille igen og igen hånende alle andre om, hvor nemt det er ’at bruge andre folks penge’ – og de sang lystigt omkvædet om, at 'socialister til sidst altid ender med at løbe tør for andres folks penge'.

Det var sjovt dengang – men i dag må det gøre ondt på de liberalister, som stolede på dem, at se, hvordan Liberal Alliance er blevet til velfærdsnarkomaner. Væksten i det offentlige forbrug var sidste år på 1,0 procent – langt større end under Thorning-Schmidt – og det skyldtes selvsagt den førte politik.

Der er ikke en krone at spare i det offentlige, når LA selv får chancen for at bruge løs af andre folks penge – altså dine og mine skattekroner. Alt det, de brægede op om i opposition, er forsvundet. Økonomiminister Ammitzbøll-Bille lader pengene fosse ud af statskassen.

De begyndte allerede, da LA trådte ind i regeringen i november 2016 – for da valgte partiledelsen at skabe et offentligt finansieret beskæftigelsesprojekt til Thyra Frank, der ellers var blevet eftertrykkeligt vraget af vælgerne ved folketingsvalget i juni 2015.

Thyra Frank blev udnævnt til ældreminister – en nyoprettet post, der blev udskilt fra Sundhedsministeriet, og som i dag reelt består af en departementschef, en særlig rådgiver, et ringbind og en minister af navn, men overhovedet ikke af gavn. De få gange, hun siger noget, går det galt.

Af samme årsag siger Thyra Frank så lidt som overhovedet muligt. I sit første år som ældreminister havde hun ikke et eneste lovforslag i Folketinget – og i år kommer der heller ikke et eneste, kan man forstå på regeringens lovkatalog*. Det er – ærligt talt – helt til grin.

Det er dog – skal jeg hilse at sige – et dyrt beskæftigelsesprojekt, som Samuelsen & Co bruger ’andre folks penge på’:

Ministeren modtager 1.207.699 kroner om året for ingenting! Hvis hun ender med at være minister i to år, vil hun i alt, inklusive eftervederlag og pension, koste skatteyderne 4.411.288 kroner. Eller 6.126 kroner om dagen. Igen: For ingenting at lave.

Tænk engang, hvor rasende Joachim B. Olsen eksempelvis ville være, hvis der var tale om en kontanthjælpsmodtager, der fik så meget for dårligt nok at stå til rådighed… Et liberalistisk heppekor ville straks finde på et øgenavn, der kunne stigmatisere hende i offentligheden: Måske ’Dovne-Thyra’?

Som Jeppe Jakobsen, Dansk Folkepartis ældreordfører, udtrykte det, da det kom frem, at hun heller ikke i år kommer med lovforslag, så kan ”jeg ikke anklage hende for at gøre noget forkert – for der bliver ikke rigtig lavet så meget, og så er det jo svært at gøre det forkert”.

Nå, heldigvis har Thyra Frank – selvfølgelig – en særlig rådgiver, også kaldet en spindoktor. Hans navn er Michael Bo Christensen, søn af LA-folketingsmedlem Villum Christensen, og, indtil han fik tjansen i Ældreministeriet, ansat i partiets pressetjeneste på Christiansborg.

Gad vide, hvad denne særlige rådgiver får sin tid til at gå med? Det aner jeg ikke – men jeg ved, at den gode Thyra Frank er så glad for ham, at hun netop har tildelt ham en bonus på 50.000 kroner for sin indsats i 2017. Oven i årslønnen på 710.733 kroner. Tak for ingenting!

Jeg ved jo godt, at staten er vild med at give dets chefer bonusser – selv om de ikke indfrier deres mål:

Sidste år, under Ammitzbøll-Billes ledelse, var beløbet rekordhøjt – nemlig 633 millioner kroner. LA’s trafikminister Ole Birk Olesen gav eksempelvis stor bonus til alle direktørerne i Banedanmark – trods elendige resultater.

Det er jo, som Liberal Alliance hånligt ville sige, hvis de stadig sad i opposition, bare ’andre folks penge’, så vorherre bevares… Værsgo’ til Thyra Frank, her er en million; værsgo’ til Michael Bo Christensen, her er 50.000; og værsgo’ til dit og dat, her går det godt.

Og mens pengene deles ud med rund hånd… ja, så stiger de offentlige udgifter. Det er faktisk lige til at grine af… hvis ikke det var så alvorligt.

* Thyra Frank har i januar 2018 sendt tre lovforslag i høring, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet (se her).

------------

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Michael Kristiansen til Løkke: Var det virkelig alt, du kunne levere? Michael Kristiansen til Løkke: Var det virkelig alt, du kunne levere? Næste artikel Fl. Chr. Nielsen: Vi vil have kannibalisme forbudt i vort moderne samfund Fl. Chr. Nielsen: Vi vil have kannibalisme forbudt i vort moderne samfund