David Trads: Putin er ikke Hitler - desværre er Vesten heller ikke Churchill

KOMMENTAR: Det er ikke til at holde ud at se, hvordan Vesten er splittet i modsvaret til truslen fra Rusland. Vi har brug for at skrue bissen på – stærkere økonomiske sanktioner, indefrysninger af oligarkernes penge i Vesten og hårdere diplomatiske foranstaltninger, skriver David Trads.

Enhver, der i de forløbne måneder har set ’Darkest Hour’ – den fremragende film om Winston Churchill med Gary Oldman i hovedrollen – må have følt nakkehårene rejse sig, da premierministeren i en legendarisk tale i Underhuset erklærer krig mod Nazi-Tyskland:

”Vi vil kæmpe til det sidste. Vi vil kæmpe i Frankrig, vi vil kæmpe på havet og oceanerne, vi vil kæmpe med stigende selvsikkerhed og øget styrke i luften, vi vil forsvare vores ø, uanset hvad prisen måtte blive. Vi vil kæmpe på strandene, vi vil kæmpe på landingsbanerne, vi vil kæmpe på markerne og i gaderne, vi vil kæmpe i bakkerne; og vi vil aldrig give op.”

Churchills tale var fænomenal – for den dag i juni 1940, da han holdt den – abonnerede de fleste britiske toppolitikere - og med dem generalerne - i virkeligheden fortsat på forgængeren Neville Chamberlains tro på, at man kunne forhandle sig til rette med Adolf Hitler. De var, fordi de troede, at deres modstander var for stærk, parat til at opgive friheden.

I dag anerkender vi alle Churchills enorme indsats. Det var ham, der mobiliserede til kamp mod tyranniet; det var ham, som opildnede til, at vi aldrig, aldrig, aldrig nogensinde bøjede os for de overgreb mod friheden, som der Führer brutalt stod for; og det var ham, der lærte os, at når vi står over for de værste diktatorer, så kan vi kun vinde, hvis vi er parat til at kæmpe.

I dag, kære venner, står vi igen over for en trussel mod vores frihed – nemlig de stadigt voldsommere russiske aggressioner under despoten Vladimir Putin mod demokratiet og mod international lov og orden:

Putin invaderede i 2014 Krim og Østukraine og krænkede derved for første gang siden Anden Verdenskrig et europæisk lands grænser. Putin har aktivt blandet sig i flere vestlige valg med det formål at svække Vesten. Putin har skruppelløst brugt nervegas i et attentatforsøg mod en eksspion i England. Putin har netop beordret et våbenkapløb med det mål at true os.

Det er åbenlyst, at Putin – trods sin brutalitet – ikke er Hitler. Selvfølgelig ikke. Men Putins adfærd er den største trussel mod vores kontinents sikkerhed og mod den europæiske frihed, som vores forældre og bedsteforældre kæmpede for under især Anden Verdenskrig.

Derfor bør vores reaktion mod Rusland i dag være hård, målrettet og effektiv. Vi skal naturligvis ikke erklære krig, men vi skal markere vores vrede. Langt mere end den er i disse døgn, hvor der – ærligt talt – er alt for meget Chamberlain og alt for lidt Churchill over Vestens ageren:

Den diplomatiske reaktion i kølvandet på nervegasangrebet i England, hvor 24 lande tilsammen har udvist over 100 russiske diplomater, er hverken en samlet reaktion eller en særlig voldsom sanktion. Flere EU- og NATO-lande er ikke med i aktionen – og i flere lande er udvisningen ren proforma, idet Rusland må erstatte dem med nye diplomater efter en uge.

Allerværst er det selvfølgelig, at den frie verdens leder, som vi i hvert fald siden Anden Verdenskrigs afslutning har betegnet den amerikanske præsident som, er mere end tvetydig. Donald Trump ligner en mand, der slet ikke forstår værdien af at kæmpe for friheden.

Umiddelbart efter Putin for nylig blev genvalgt til russisk præsident (efter et illegitimt valg, hvor oppositionen enten blev forbudt at stille op eller groft chikaneret), ringede Trump ham op i en angiveligt hjertelig tone:

Her lykønskede han hjerteligt Putin med sejren (selvom hans stab havde bedt ham lade være); han undlod specifikt at kritisere Putin for nervegasangrebet (selvom hans stab udtrykkeligt havde bedt ham om det); og han inviterede gudhjælpemig Putin til et snarligt topmøde i Det Hvide Hus.

Der er så meget Chamberlain og så lidt Churchill over Trump, at man tror, det er løgn – ja, man håber, at det er løgn. Det er det bare ikke – for Trump er Putins bedste ven i Vesten (nå, ja, han har også gode venner i højre-bevægelser som franske Front National, tyske Alternative für Deutschland og vores eget Dansk Folkeparti).

Det er – ærligt talt – ikke til at holde ud at se, hvordan Vesten er splittet i modsvaret til truslen fra Rusland. Vi har brug for at skrue bissen på – stærkere økonomiske sanktioner, indefrysninger af oligarkernes penge i Vesten, hårdere diplomatiske foranstaltninger, afbud til VM i fodbold, den slags.

Det kræver imidlertid et politisk lederskab af Vesten, som desværre er fraværende. Det er næsten ikke til at holde ud at tænke på konsekvenserne.

--------

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Hanne-Vibeke Holst: Jeg holder med mine søstre mod Moderniseringsstyrelsen Hanne-Vibeke Holst: Jeg holder med mine søstre mod Moderniseringsstyrelsen Næste artikel Lars Aslan: Tænk, hvis vi droppede alle integrationsprojekter Lars Aslan: Tænk, hvis vi droppede alle integrationsprojekter