Debat om rygning: "Nu vender jeg lige timeglasset ..."

FOLKEMØDE: 14-15-årige kan ikke overskue konsekvenserne af at begynde at ryge, mente Niels Them Kjær fra Kræftens Bekæmpelse, der havde medbragt et timeglas, som han vendte, hver gang en ny mindreårig var begyndt at ryge. May-Britt Kattrup (LA) kaldte røgfri skoletid for et langt ude indgreb i den personlige frihed.

Hvem har ansvaret for, at de nye generationer bliver røgfri? Politikerne, uddannelsesinstitutionerne, detailhandelen eller nogle andre? Det spørgsmål trak fulde huse til De Samvirkende Købmands paneldebat i havestuen på Grønbechs Hotel lørdag under Folkemødet 2018.

De Samvirkende Købmænd er trætte af skyttegravskrigen og har for nylig meldt sig ind i kampen for forebyggelse med 12 forslag til et nationalt tobaksforlig – blandt andet højere tobakspriser, licenskrav, skærpede ID-krav og mere kontrol. Disse forslag var centrum i en velbesøgt debat. Vi har håndplukket en række citater fra deltagerne:

Et særligt produkt
"Cigaretter er et særligt produkt, fordi det er afhængighedsskabende, og det skal vi beskytte mindreårige imod. De træffer en beslutning på et tidspunkt, hvor de ikke er myndige – og de har en opfattelse af, at de kan styre det. Mange af de unge, vi taler med, siger 'jeg stopper, når jeg bliver afhængig' – og de kan ikke selv høre, hvor absurd det lyder."
– Niels Them Kjær, projektchef, Kræftens Bekæmpelse

Røgfri skoletid er langt ude
"Man har et personligt ansvar for sit eget liv, så længe man ikke gør noget, der skader andre. Det gælder også de unge. Desuden er det ikke staten, der skal opdrage vores børn og unge – det er forældrene. Jeg synes sådan noget som røgfri skoletid er langt ude. Det er fint, at de ikke må ryge på matriklen, men hvad hvis de tager hjem i spisepausen? Skal vi så stå og kontrollere, at de ikke ryger på deres egen terrasse?"
May-Britt Kattrup (LA), sundhedsordfører for Liberal Alliance

Aldersgrænse på 25 år
"Vi er mest optagede af, at 14-15-årige ikke skal begynde at ryge. Det kan godt være, det lyder grænseoverskridende, men vi ville ønske, man lavede en ny aldersgrænse på 25 år, for statistikken viser, at meget få begynder at ryge senere."
– Susanne Crawley Larsen (R), rådmand, Odense

Rygerne føler velvære
"Det handler også om, hvordan vi definerer sundhed. WHO definerer faktisk sundhed som fysisk, psykisk og socialt velvære. Vi mangler at forholde os til, at rygerne faktisk føler velvære, når røgen kommer ned i deres lunger."
– Amalie Lyhne, blogger og skribent

Højere merpris fører til grænsehandel
"I detailhandelen er vi indforståede med en lille forhøjelse af prisen, så prisen på en pakke cigaretter bliver cirka 3,50 kroner højere end i Tyskland. Hvis vi får en højere merpris, risikerer vi et sort tobaksmarked foruden øget grænsehandel. Og øget grænsehandel går også ud over andre varegrupper, for hvis folk alligevel kører til Tyskland for at købe cigaretter, tager de også alkohol, slik og sodavand med hjem."
– John Wagner, adm. direktør, De Samvirkende Købmænd

 

Forrige artikel Life science-investor om talentflugt: Life science-investor om talentflugt: "Alle dem, der havde fantastiske eller megalomane ideer, er flyttet" Næste artikel Hørt og set på Folkemødet lørdag: Thulesen Dahl taget i flæskesteg-fup Hørt og set på Folkemødet lørdag: Thulesen Dahl taget i flæskesteg-fup
Regeringen lander bred aftale om milliarderstatning til minkavlere

Regeringen lander bred aftale om milliarderstatning til minkavlere

ERSTATNING: Et bredt flertal i Folketinget er enige om en aftale, som sikrer knap 19 milliarder i erstatning til danske minkavlere og følgeerhverv. Over de næste ti år skal avlerne kompenseres for aflivningen af alle mink i kampen mod coronasmitte.