Det sker i dansk politik: Ny regering og ghetto-liste

OVERBLIK: Ugen i dansk politik byder først og fremmest på en ny regering. Derudover bliver den årlige ghettoliste offentliggjort. Få dit politiske uge-overblik her.

Denne uge i dansk politik byder først og fremmest på en ny regering. Det betyder også, at mange af ugens samråd kan blive aflyst eller rykket, hvis regeringsændringerne får betydning for den indkaldte minister. 

Klokken 11 mandag vil Lars Løkke Rasmussen tage til Dronningen og præsentere Danmarks nye VLAK-regering. Regeringsgrundlaget blev allerede præsenteret søndag, men hvem der forbliver ministre, hvem der ryger ud og hvilke nye der kommer ind bliver offentliggjort mandag.

Herefter venter en række ministeroverdragelser resten af mandagen. Altinget følger både regeringspræsentatioennen og overdragelserne gennem hele dagen.

Læs også: Her er det nye regeringsgrundlag

Er Jørn Neergaard Larsen (V) fortsat beskæftigelsesminister mandag klokken 13, skal  han i samråd om overtrædelser af arbejdsmiljøloven. Neergaard er bedt om at redegøre for overtrædelser af arbejdsmiljøloven i forbindelse med Arbejdstilsynets landsdækkende aktion på større byggepladser.

I Region Syddanmark skal der mandag diskuteres tørklæder på sygehuse til regionsrådsmødet. Dansk Folkeparti har stillet et beslutningsforslag om et “forbud mod at bære tørklæde i forbindelse med varetagelse af sundheds- og sundhedsrelaterede opgaver og arbejde i Region Syddanmark”.

Mandag holder Nordisk Råd Præsidiets decembermøde 2016 i Islands hovedstad, Reykjavik.

Der er også en rund fødselsdag, der skal fejres mandag. Dansk Folkepartis Karina Adsbøl fylder 40 år. Tillykke!

Tirsdag offentliggøres de danske resultater fra den internationale undersøgelse TIMSS 2015, der sammenligner 4. klasseelevers færdigheder i matematik og natur/teknologi i 49 lande.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) åbner efter planen tirsdag landbrugsmessen Agromek 2016 i MCH Messecenter Herning, der løber ugen ud.

Tirsdag er der også tre samråd på dagsordenen. Først er udenrigsminister Kristian Jensen (V) kaldt i samråd om arbejdet for at sikre, at alle politikere på studieturen til Nauru i august kunne få indrejsetilladelse til Nauru. Her blev tre folketingsmedlemmer nemlig nægtet indrejse.

Senere tirsdag skal børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd om længden af skoleugen for børn i 0. klasse, ligesom sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) skal i samråd om forbruget af antipsykotisk medicin til demente.

I Salen skal folketingsmedlemmerne tredjebehandle og stemme om en række forslag tirsdag. Blandt andet skal der stemmes om, hvorvidt elafgifter for forlystelser skal lempes, ligesom en ny jernbane fra Lindholm til Aalborg Lufthavn er til afstemning.

Derudover skal politikerne førstebehandle den nye PSO-aftale, som faldt på plads i forrige uge. Også et forslag om at gøre en lovstridig praksis med kørselsgodtgørelse lovlig skal førstebehandles. Det kan der læses mere om her.

Onsdag er der som sædvanlig spørgetid med ministrene.

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget afholder onsdag høring om skifergas og fracking i Danmark. Omdrejningspunktet er prøveboringen efter skifergas i Nordjylland, der har skabt debat om, hvorvidt skifergas er en energikilde, der kan og skal udnyttes i Danmark.

Onsdag er DR vært for verdens største nyhedskonference, News Xchange 2016, hvor muligheder og udfordringer for fremtidens nyhedsmedier skal diskuteres under overskriften 'Journalism Redefined'. Blandt talerne er den britiske UKIP-leder Nigel Farage, som stod i spidsen for ”leave-kampagnen”, da briterne stemte sig ud af EU.

Der afholdes 'Girls’ Day in Science’ onsdag, hvor 22 virksomheder, science-centre og tekniske gymnasier inviterer piger til at høre mere om uddannelse, karriere og fremtid inden for naturvidenskaben. Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby deltager.

Røde Kors afholder onsdag konference om frivillighed “Civilsamfundets rolle som central velfærdsaktør”. Politisk leder af Alternativet, Uffe Elbæk, kommer og holder tale.

Der er også en rund fødselsdag onsdag. Landsstyreformanden Kim Kielsen fylder 50 år. Tillykke!

Torsdag udgiver Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet den årlige ghettoliste. 

Altinget har haft en debat om ghettoer, som kan læses her.

I Folketingssalen skal justitsminister Søren Pind (V) torsdag redegøre for konsekvenserne af Danmarks udtrædelse af EU’s fælles politisamarbejde, Europol.

Der er også en række forslag til behandling torsdag. Blandt andet skal Folketinget på Dansk Folkepartis opfordring diskutere et forslag, der går på, at regeringen senest i foråret 2017 skal fremsætte et lovforslag om forbud mod særlige minoritetshensyn i offentlige institutioner.

Der er også en lang række ministre, der skal i samråd i løbet af torsdag. Kulturminister Bertel Haarder (V) skal i samråd om DR's brug af en Cirkeline-film. Den sag kan man læse mere om her.

Derudover skal følgende ministre i samråd torsdag:

  • Forsvarsminister Peter Christensen (V) skal i samråd om reservedele til F-35.
  • Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) skal i samråd om muligheden for tilkende kontanthjælpsmodtagere førtidspension, ressourceforløb og revalidering.
  • Det er ikke det eneste samråd, beskæftigelsesministeren skal i. Han skal også i samråd om alvorlige arbejdsmæssige problemer i Arbejdstilsynet, og så er han også kaldt i samråd sammen med udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) om kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen.
  • Inger Støjberg (V) skal også i samråd om forholdene på børneasylcentrene i Danmark.
  • Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) skal i samråd om læk af personfølsomme oplysninger til Kina. Ministeren skal redegøre for sagen, hvor helbredsoplysninger og cpr-numre på 5 mio. danskere ved en fejl blev sendt til Chinese Visa Application Center.

Dansk Erhverv er torsdag vært for konferencen om adgangen til kvalificeret arbejdskraft 2025. Her deltager blandt andre erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), der vil tale om Danmarks vækstudfordringer og regeringens vækststrategi. 

Torsdag afholder COK også deres årlige borgmesterkonference, hvor landets borgmestre mødes og debatterer udviklingen i det kommunale landskab.

Fredag er der møde i salen, hvor der blandt andet er forslag til lov om ændring af lov om social service. Der er også møde i Udenrigspolitisk Nævn og i Europaudvalget.

,

Forrige artikel S om nyt VLAK-grundlag: Et liberalistisk festskrift S om nyt VLAK-grundlag: Et liberalistisk festskrift Næste artikel Det sker i EU: Stor energipakke og Brexit-seminar Det sker i EU: Stor energipakke og Brexit-seminar