Det sker i dansk politik: Skæbnedag for transportministeren

OVERSIGT: Transportministeren skal i denne uge rede trådene ud med postforligskredsen, mens KL holder kommunalt topmøde. Og så skal vores naboer i Holland til valg. Få det politiske overblik her. 

Mette Pabst

Det er blevet mandag, og vi er klar til at klæde dig på til en ny uge i dansk politik. 

Ugen skydes i gang af statsminister Lars Løkke Rasmussen, der mandag åbner DrengeAkademiet i Esbjerg Kommune. LøkkeFonden står bag konceptet, der hjælper fagligt usikre drenge med at udvikle sig fagligt, socialt og personligt.

Mandag er der høring på Christiansborg. Regeringen har nedsat en ekspertgruppe, der har kigget på, hvordan man får bedre overgang til ungdomsuddannelser. Anbefalingerne vil blive taget op til diskussion på høringen. Du kan tilmelde dig høringen her

Tirsdag kippes der med flaget, når gruppeformand i Transportgruppen hos 3F Jan Villadsen fylder 60 år. Det markeres med reception hos 3F, som du kan tilmelde dig her.

En anderledes hård dag bliver det for transportminister Ole Birk Olesen (LA), der tirsdag på et møde om PostNords økonomiske krise skal overbevise partierne i postforligskredsen om, at de fortsat kan have tillid til ham. DF har kritiseret ministeren for at have oplyst forligspartierne for sent om Postnords krise, mens ministeren selv afviser kritikken. Kilder hos Liberal Alliance har tidligere advaret om, at alle partiets seks ministre trækker sig fra regeringen, hvis Ole Birk Olesen bliver væltet som minister på grund af sagen. 

Tirsdag afholder organisationen Noah en demonstration foran Christiansborg imod handelsaftalen Ceta mellem EU og Canada.  

Samtidig er der tirsdag inde i Folketingssalen spørgetime med statsministeren. Herefter skal Folketinget blandt andet 3. behandle forslaget om, at religiøse forkyndere kun skal kunne få opholdstilladelse i Danmark, hvis de underskriver en erklæring om at ville overholde dansk lovgivning.

Og så bliver der tirsdag afholdt konference om dansk forsyningspolitik på Christiansborg. Konferencen stiller skarpt på spørgsmålet om, hvor god en forretning den forbrugerejede forsyningssektor er, og om en effektivisering af forsyningssektoren vil give borgerne større forsyningssikkerhed eller ej. Læs mere om konferencen her.

Vi bliver i forsyningssektoren onsdag, hvor Danva, Dansk Fjernvarme, Dansk Affaldsforening og Danske Vandværker lancerer foreningernes fælles visioner for fremtidens offentligt ejede og forbrugerejede forsyningssektor. Lanceringen finder sted på Nationalmuseet, og du kan tilmelde dig festlighederne her.

Onsdag er der ikke mindre end tre samråd på tapetet:

  • Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er kaldt i åbent samråd omkring arbejdsudbudsreformer. Ministeren skal blandt andet redegøre for regeringens planer om at sænke ydelserne for at øge arbejdsudbuddet. 
  • Transport-, bygning- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) skal svare på, hvordan han vil forhindre regelshopping og social dumping i luftfartsbranchen, efter SAS har meldt ud, at de flytter baser til Spanien og England og opretter et datterselskab i Irland.
  • Og transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) skal også i samråd om sagen mellem ministeriet/Banedanmark og jernbanevirksomheden Ravn Bane. Ministeren skal give en status for sagen samt redegøre for forliget fremlagt af Kammeradvokaten på 200.000 kroner. 

I Folketingssalen onsdag er der spørgsmål til ministrene. Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) skal blandt andet svare på spørgsmål om nedskæringer på SU-området, børne- og socialminister Mai Mercado (K) skal svare på spørgsmål om normeringer i landets daginstitutioner, og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal svare på spørgsmål om den forhøjede pensionsalders menneskelige og samfundsmæssige konsekvenser.

Onsdag fremlægger Nationalbanken en ny prognose for dansk økonomi.

Og så skal vores næsten-naboer i Holland til stemmeurnerne, når der onsdag er folketingsvalg i landet.

Torsdag og fredag holder Kommunernes Landsforening 'Kommunalpolitisk Topmøde 2017' i Aalborg Kongres & Kultur Center. Her lægger Lars Løkke Rasmussen blandt andet vejen forbi. 

Fredag holder det Det Udenrigspolitiske Nævn møde, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) deltager.

Og så holder Europaudvalget møde fredag, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blandt andet skal fortælle om det kommende møde i Det Europæiske Råd 25. marts.

Lørdag kan Finn Rudaizky (DF) fejre sin 75 års fødselsdag. Finn Rudaizky har siden 2008 repræsenteret Dansk Folkeparti i Københavns Borgerrepræsentation.

Der er en forventning om, at der i løbet af denne uge vil falde en aftale på plads om Nordsøolie mellem staten og Maersk.   

Og de private overenskomstforhandlinger fortsætter også i løbet af ugen. De store områder er efterhånden ved at være på plads, men i en række brancher forhandler man fortsat. Det er blandt andet overenskomsterne for bagere, blikkenslagere og skorstensfejere, der endnu ikke er faldet på plads. Overenskomstparter, der ikke har indgået forlig inden torsdag morgen, vil med kort varsel blive indkaldt til forhandlinger hos forligsmanden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00