Det sker i EU: Klima-armlægning og fokus på EU’s frihandelspolitik

OVERBLIK: I de sidste dage før jul går EU-systemet ned i tempo. Men vi når lige et ministermøde om klimapolitik og tre sager ved EU-Domstolen. En af dem kan blive afgørende for EU's frihandelspolitik.

I oktober demonstrerede en række danske foreninger og organisationer &nbsp;i København mod frihandelsaftalerne TTIP og CETA. Førstnævnte forhandles lige nu mellem EU og USA, mens sidstnævnte aftale&nbsp;mellem&nbsp;EU og Canada&nbsp;er blevet&nbsp;indgået.<br>
I oktober demonstrerede en række danske foreninger og organisationer  i København mod frihandelsaftalerne TTIP og CETA. Førstnævnte forhandles lige nu mellem EU og USA, mens sidstnævnte aftale mellem EU og Canada er blevet indgået.
Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Michael Hjøllund

Mandag 19. december

Ministre drøfter klimakvoter
Mandag mødes EU's klima- og miljøministre for at drøfte en reform af EU's kvotehandelsmarked. Det såkaldte ETS-system betyder, at virksomheder i EU skal købe kvoter, der dækker deres udledning af CO2. Kvotemarkedet er et centralt værktøj i unionens klimapolitik, men kritikere mener, at kvoteprisen er for lav. Derfor har EU-Kommissionen foreslået at mindske antallet af nye kvoter, der hvert år tilføres markedet. Ministrene skal mandag forsøge at nå til enighed om en fælles holdning til forslaget, inden de skal forhandle en aftale på plads med Europa-Parlamentet næste år.

Ministrene kommer også til at drøfte EU's kemikalielovgivning og cirkulær økonomi.

Mødet er det sidste under det slovakiske EU-formandskab. Fra nytår er det Malta, der overtager ansvaret for at afholde EU's ministermøder.

Onsdag 21. december

EU-Domstolen kommer med afgørelse i TDC-sag
Onsdag kommer EU-Domstolen med sin afgørelse i en tvist mellem TDC og den danske stat. Sagen, der lige nu kører ved Østre Landsret, drejer sig om et kompensationskrav fra TDC mod Erhvervsstyrelsen på omkring 300 millioner kroner.

TDC har i en årrække har været forpligtet til at opretholde en maritim nødtjeneste, der gør det muligt for skibe i dansk og grønlandsk farvand at tilkalde hjælp. Det system har kostet 60 millioner kroner om året at opretholde, og nu ønsker TDC, at den danske stat skal betale kompensation for denne udgift for perioden 2007 til 2012. Det har Erhvervsstyrelsen i Danmark dog afvist.

Nu skal EU-Domstolen onsdag give sit syn på sagen, der i sidste ende afgøres ved Østre Landsret.

Vigtigt fingerpraj om EU's frihandelspolitik
Onsdag kommer også en udtalelse fra EU-Domstolen, der kan blive afgørende vigtig for unionens handelspolitik.

EU-Domstolens generaladvokat kommer med sin holdning til en sag om EU’s frihandelsaftale med Singapore. EU-Domstolen er blevet bedt om at vurdere, om EU på egen hånd kan indgå frihandelsaftalen, eller om de 28 EU-lande direkte skal godkende hele - eller dele - af aftalen.

En række EU-lande - herunder Danmark - mener ikke, at EU har den fornødne ene-kompetence til at indgå frihandelsaftalen med Singapore på egen hånd.

Det er en vigtig principiel sag, da netop magtfordelingen i EU's forhandlinger om frihandelsaftaler er en øm tå i Bruxelles. Det så man senest, da et belgisk del-parlament tidligere på efteråret truede med at blokere en indgået frihandelsaftale mellem EU og Canada kaldet CETA.

Onsdagens udtalelse fra generaladvokaten er kun vejledende, men i langt de fleste tilfælde ender EU-Domstolen med at komme med samme vurdering.

EU-Domstolen kommer med dom i dansk skattesag
EU-Domstolen afgør også onsdag, om danske Damixa skal betale skat af renter på et lån til sit tyske datterselskab i 2005 og 2006 til en værdi af små ti millioner kroner. Det er Vestre Landsret, der har rådført sig med EU-Domstolen, om hvorvidt det er imod den fri bevægelighed at beskatte renteindtægter, når udgifterne til dem ikke kan trækkes fra i det land, hvor de skal betales fra.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00