Det sker i EU: Topmøde om migration og forhandlinger om fri roaming

OVERBLIK: EU-lederne mødes på Malta for at diskutere migrations- og flygtningekrisen samt fremtiden for EU-samarbejdet. Europa-Parlamentet fortsætter behandlingen af Danmarks Europol-aftale.

På det seneste EU-topmøde i december besluttede Lars Løkke Rasmussen (V) og de andre stats- og regeringschefer blandt andet, hvordan de rent formelt skal håndtere de kommende exit-forhandlinger med Storbritannien.
På det seneste EU-topmøde i december besluttede Lars Løkke Rasmussen (V) og de andre stats- og regeringschefer blandt andet, hvordan de rent formelt skal håndtere de kommende exit-forhandlinger med Storbritannien.Foto: European Union
Michael Hjøllund

Mandag 30. januar

Debat af dansk Europol-aftale
Mandag eftermiddag ventes Europa-Parlamentets udvalg for retslige og indre anliggender (LIBE) at skulle behandle Danmarks mulighed for at få en særaftale om fortsat tilknytning til Europol. Konkret skal EU-parlamentarikerne diskutere et forslag, der placerer Danmark på en liste over såkaldte ”tredjelande,” som Europol kan indgå samarbejdsaftaler med. Først når den liste er kørt gennem EU's lovgivningsmølle, kan den egentlige særaftale mellem Danmark og EU godkendes. Alt det skal ske inden 1. maj, hvis ikke Danmark skal løbe ind i problemer.

Centrale politikere i Europa-Parlamentet har efter et indledende møde tilkendegivet, at de vil behandle Danmarks sag så hurtigt som muligt for at nå den deadline.


Tirsdag 31. januar

Tredje forhandlingsrunde om fri roaming
Tirsdag skal EU-landene og Europa-Parlamentet gøre et tredje forsøg på et nå til enighed om, hvordan EU skal levere på sit løfte til borgerne om at afskaffe gebyrer på mobildata-forbrug, når de rejser på tværs af unionen. Løftet om ”fri roaming”, som af mange i Bruxelles anses som et både stærkt symbolsk, men også lavpraktisk eksempel på EU’s fordele, har voldt lovgiverne hovedpine, da EU-lande og Europa-Parlamentet har svært ved at blive enige om, hvordan regningen for afskaffelsen af roaming-gebyrerne skal fordeles.

Konkret handler det om at få fastlagt nye lofter for de såkaldte engros-priser. Det er de priser, som teleselskaberne opkræver af hinanden, når deres kunder bruger mobilnettet i andre EU-lande. Uden en reform af engros-priserne bliver det svært for EU at leve op til løftet om at roaming-gebyrerne afskaffes til sommer.

EU-Kommissær for det digitale område Andrus Ansip skriver i en udtalelse forud for mødet, at han håber på en endelig aftale tirsdag.

"Tiden rinder ud. Vi må holde vores løfte," skriver han.


Torsdag 2. februar

EU-Kommissær på besøg i Danmark
Den lettiske EU-kommissær for euroen og social dialog samt næstformand for Kommissionen Valdis Dombrovskis indleder torsdag et to dages besøg i Danmark.

Her skal han blandt andet møde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og flere regeringsministre, en række folketingspolitikere samt nationalbankdirektøren Lars Rohde.

En central sag for Danmark på EU-Kommisærens bord er de igangværende forhandlinger om nye regler for bankerne, som pågår i den internationale Basel-komite. Beslutningen fra komiteen skal implementeres på EU-niveau og kan få konsekvenser for den særlige danske realkredit.

Af andre sager med særlig dansk interesse er EU’s arbejde med arbejdsmarkedslovgivning i form af et nyt udstationeringsdirektiv og en såkaldt ”social søjle”. To forslag, som møder stor skepsis i den danske regering.


Fredag 3. februar

Topmøde på Malta om migrationskrisen
Fredag mødes EU’s stats- og regeringschefer i Maltas hovedstad Valletta. På dette uformelle topmøde skal de først og fremmest diskutere, hvordan EU håndterer den fortsatte tilstrømning af flygtninge- og migranter til Europa.

Mens en flygtningeaftale mellem EU og Tyrkiet synes at have sat en prop i tilstrømningen af flygtninge og migranter over den østlige del af Middelhavet – særligt ved Grækenland, har 2016 været præget af et stigende aktivitet i det centrale middelhav ved Italien. I 2016 blev 181.000 personer – ifølge EU-tal – opdaget på ruten. Samtidig druknede hele 4.500 personer i forsøget på at klare turen over havet. 

Forud for mødet på Malta har EU-Kommissionen stillet forslag om en øget indsats i Libyen, som lige nu huser hundredetusinder af mennesker, der står på spring til at tage den farlige tur over Middelhavet.

Når diskussionen om flygtninge og migration er afsluttet, bliver Storbritanniens premierminister Theresa May sendt uden for døren. Herefter skal de tilbageværende 27 EU-landes ledere diskutere EU-samarbejdets fremtid – blandt andet set i lyset af briternes beslutning om at forlade EU. Lederne skal også diskutere, hvordan unionen markerer 60-året for EU’s Romtraktat. Det sker i slutningen af marts.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00