DF før finanslovsforhandlinger: Regeringen skal sikre en tryg alderdom

DEBAT: Det er vigtigt at lave minimumsnormeringer på ældreområdet ligesom på børneområdet for at sikre en værdig behandling af ældre, skriver finansordfører René Christensen (DF).

Af René Christensen (DF)
Finansordfører 

Det skal være dejligt at være dansker. Hele livet. Især når man bliver ældre og får brug for pleje i hjemmet eller for at komme på plejehjem. Det er vigtigt at danske familier kan føle sig trygge.

I Dansk Folkeparti går vi ind til finanslovsforhandlingerne med et håb om, at den socialdemokratiske regering vil være med til at sikre netop det. En tryg alderdom. Der må ikke sidde en eneste derude, der er bange for at sende sine forældre eller sig selv på plejehjem.

Derfor vil Dansk Folkeparti indføre minimumsnormeringer på ældreområdet. Det er vigtigt at lave minimumsnormeringer på ældreområdet, som man har gjort det på børneområdet, for at sikre en værdig behandling af de ældre.

Vi kan ikke risikere, at der bliver taget penge fra ældreområdet. Begge er to områder, som er kernen i det kommunale system. Børne- og ældreområdet skal ikke kæmpe mod hinanden ude i kommunerne på grund af beslutninger, der er taget på Christiansborg.

Løber regeringen fra løfte?
Vi lever længere og længere. Det betyder, at vi i fremtiden bliver flere ældre. I vores optik er det en selvfølge, at pengene følger med. Det forsikrede sundheds- og ældreminister, Magnus Heunicke (S), at de ville.

Alligevel har vi vores tvivl. Det ville ikke være første gang, at den socialdemokratiske regering løb fra et løfte. Det gør vi ikke i DF. Vi har blandt andet været med til at sikre værdighedsmilliarden, som er 1.000 millioner kroner mere til ældreplejen hvert år, klippekortsordningen og en halv milliard om året til varme hænder. Bare for at nævne et par ting fra en lang liste.

Vi mener, at det er vigtigt, at man er tryg ved enten at blive ældre eller at sende en ældre pårørende på plejehjem. Vi tror desværre, at mange danskere er usikre eller bange for, hvad der skal ske, hvis man kommer i den situation.

Sørgelig TV 2-dokumentar
Det forstår vi godt efter den sørgelige dokumentar, som TV 2 viste for nylig. Else og Niels blev det hjerteskærende billede på, at plejesektoren i Danmark ikke er god nok. I hvert fald ikke alle steder.

DF vil under finanslovsforhandlingerne kæmpe for, at der ikke sker noget lignende igen. Vi vil kæmpe for Else, Niels og for, at alle danske familier kan få en tryg og værdig alderdom. Andet kan vi ikke være bekendt. 

"I den dokumentar ligner det da ikke, at det er personale, der mangler?". Det er et af de argumenter, som vi er blevet mødt med. Måske ikke. Men når man har minimumsnormeringer på børneområdet, bliver man også nødt til at indføre det på ældreområdet.

Desuden viste dokumentaren ikke alt. Der er plejehjem, hvor bemandingen halter. Især om natten. Så midler er et problem. Det er synlig og faglig ledelse åbenbart også. Det vil Dansk Folkeparti ikke se igen.

Kun ret og rimeligt
Den dokumentar kan give de fleste danskere ondt i maven ved tanken om, at de selv eller en af deres kære skal udsættes for det samme som Else og Niels desværre blev. Det vil vi i DF kæmpe for ikke sker.

I Dansk Folkeparti mener vi, når vi siger, at vi vil passe på de ældre. Også når der skal forhandles finanslov. Det gør Socialdemokratiet ikke. Ved sidste finanslov blev der afsat flere penge til at betale udlændinges danskundervisning, end der var til de ældre.

Finansloven for 2020 øgede således udgiftsniveauet til ikke-vestlige indvandrere med cirka 700 millioner årligt. En fuldstændig vanvittig prioritering. I Dansk Folkeparti mener vi, at pengene er bedre brugt på dem, der har været med til at skabe vores velfærdssamfund. De ældre.

Det er kun ret og rimeligt.

Forrige artikel Rådgiver: Politiforliget skal gøre op med enkeltstående initiativer Rådgiver: Politiforliget skal gøre op med enkeltstående initiativer Næste artikel Fonde til politikere: Ambitiøs forskning er vores fundament i krisetider Fonde til politikere: Ambitiøs forskning er vores fundament i krisetider
Thulesen Dahl: Vi skal have gang i hjemsendelserne

Thulesen Dahl: Vi skal have gang i hjemsendelserne

ÅRSMØDE: Hårdere straffe og en ydelse på dagpengeniveau for at passe egne børn i hjemmet er blandt Dansk Folkepartis formands forslag i sin årsmødetale. Her opridser Kristian Thulesen Dahl otte punkter, som partiets politik skal dreje sig om i de kommende år.