DF kalder Løkke i samråd om danske børn i syriske lejre

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen skal i samråd om de fem danske børn, der sammen med deres mødre sidder i syriske fangelejre. Her skal han svare på, om regeringen vil hjælpe børnene og deres mødre til Danmark.

Indtil nu har regeringspartierne været splittede om, hvorvidt man skal acceptere at tage mødrene med for at få børnene til Danmark. Her har Lars Løkke Rasmussen (M) ment, at man bør hente børnene hjem, og at mødrene “om fornødent” må følge med. 
Indtil nu har regeringspartierne været splittede om, hvorvidt man skal acceptere at tage mødrene med for at få børnene til Danmark. Her har Lars Løkke Rasmussen (M) ment, at man bør hente børnene hjem, og at mødrene “om fornødent” må følge med. Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Hvad er det, regeringen vil i sagen om de resterende danske børn, der sammen med deres mødre sidder i den kurdisk kontrollerede Al-Roj-lejr i det nordøstlige Syrien? 

Det vil Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard, have svar på, og hun har derfor kaldt udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i samråd, hvor han skal svare på, om regeringen agter at hjælpe børnene og deres mødre til Danmark

“Jeg synes, det har svævet i luften længe. Derfor vil jeg meget gerne høre, hvor langt regeringen er kommet med hensyn til at tage en beslutning om børnene og deres mødre,” siger hun til Altinget.  

Sagen kort

Sagen om de danske børn i Syrien skabte store udfordringer for den tidligere S-regering, som længe afviste at evakuere børnene til Danmark. Det gjorde de med den begrundelse, at man også ville være nødt til at evakuere mødrene, som var rejst til Syrien for at støtte Islamisk Stat, og at de udgjorde en terrortrussel mod Danmark.   

I marts 2021 kom det frem, at regeringen havde fået efterretninger om, at det også udgjorde en trussel mod Danmarks sikkerhed at lade børnene blive i lejrene, hvor de risikerede at blive smuglet ud af lejrene og trænet af Islamisk Stat til at begå terror i deres hjemlande. Det endte med at regeringen og daværende udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), fik en "kollektiv næse", fordi de ikke havde orienteret Udenrigspolitisk Nævn. 

I maj 2021 ændrede S-regeringen holdning og tilbød at hente børn og mødre med dansk statsborgerskab til Danmark. De danske børn, som fortsat sidder i fangelejrene, blev også tilbudt evakuering. Men fordi deres mødre var blevet frataget deres danske statsborgerskab, gjaldt tilbuddet ikke for mødrene, og mødrene afviste at frasige sig børnene.

Indtil nu har SVM-regeringen været splittet i sagen. 

Nye undersøgelser i gang 

Mandag kunne udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen ellers fortælle til TV 2, at regeringen er blevet enige om, at beslutningsgrundlaget skal opdateres, og at relevante myndigheder derfor er i gang med at lave nye undersøgelser.  

“Når vi har et opdateret beslutningsgrundlag, så vil regeringen træffe en regeringsposition i den her sag,” lød det fra Løkke. 

Hvilke undersøgelser og myndigheder der var tale om, kom ministeren ikke ind på. Men ifølge TV 2 har flere ministerier tidligere været inde over sagen herunder Justits-, Udenrigs-, Social- og Udlændinge- og Integrationsministeriet. 

Indtil nu har regeringspartierne været splittede om, hvorvidt man skal acceptere at tage mødrene med for at få børnene til Danmark. Her har Lars Løkke Rasmussen ment, at man bør hente børnene hjem, og at mødrene “om fornødent” må følge med. Men Venstre og Socialdemokratiet har indtil nu stået fast på, at mødrene må blive i Syrien. 

Den tidligere S-regering tilbød i foråret 2021 at evakuere børn og mødre med dansk statsborgerskab til Danmark. De resterende fem danske børn, som fortsat sidder i fangelejrene, blev også tilbudt evakuering. Men fordi deres tre mødre var blevet frataget deres danske statsborgerskab, gjaldt tilbuddet ikke for mødrene, og mødrene afviste at frasige sig børnene.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Kjærsgaard

MF (DF)
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00