Danmarks Naturfredningsforening åbner for vindmøller i danske skove

De har altid været modstandere af ideen om at opsætte vedvarende energi i danske skove. Men Danmarks Naturfredningsforenings direktør, Lars Midtiby, ser dog med mere milde øjne på et nyt forslag om at sætte vindmøller op i produktionsskove med lav biodiversitet.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Simon Friis Date

Lars Midtiby, direktør i Danmarks Naturfredningsforening, regeringens energikrisestab har for nylig foreslået, at der skal vindmøller op i danske produktionsskove og skove med lav biodiversitet. Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) har også udtalt, at der "er potentiale" i ideen. Hvad synes I om det?

”Det er ikke en blomst, der er groet i vores have. Generelt er der høje naturværdier i vores skove. Derfor mener vi, at man skal finde plads til møllerne andre steder. Men det gør en stor forskel, at man klart siger, at det skal være skove med lav biodiversitet. Det gør det mindre alvorligt set med vores briller.”

Hvad er det egentlig, der er så slemt ved at sætte vindmøller op i danske skove? Man gør det i andre lande som Sverige og Finland.

”Danmark er et af de lande i Europa, som har mindst natur, og derfor skal vi være forsigtige med negativ naturpåvirkning. Vores udgangspunkt for natur er dårligere end andre landes, og vi har utrolig meget opdyrket landbrugsjord. Vi mener det er mere rigtigt at tage landbrugsjord ud til vedvarende energi end at bruge skovene.”

”Som udgangspunkt mener vi, at man skal gå udenom skovene. Men det vil være formildende, hvis man tager arealer, hvor der i udgangspunktet er beskeden biodiversitet. Hvis man vælger at gå den vej, er det vigtigt, at man tager hensyn og vælger arealer med mindst mulige naturværdier.”

Produktionsskove skal blandt andet bruges til at lave tømmer, som man bruger til at bygge huse, møbler og andre formål. De skove er vel ikke ligefrem beskyttet natur med høj biologisk værdi?

”Nej, men verden er jo dilemmafyldt. Det er mere komplekst end som så. Nogle af vores gamle produktionsskove har faktisk ekstremt høj biodiversitetsværdi. Det er ikke sådan, at man ikke kan have høj biodiversitet i produktionsskove. Så man kan ikke give helt firkantede svar her.”

Regeringen har et mål om at opsætte 250.000 hektar dansk skov. Hvad er det for en slags skov, I forestiller jer, vi skal have, hvis der skal rejses skov på et areal svarende til Lolland gange to?

”Det er rigtigt, at det er et stort areal. Men vi har også meget lidt beskyttet natur i Danmark. Vi vil gerne have, at en stor del har fokus på at skabe så høj biodiversitetsværdi som muligt. Men vi anerkender også, at der er behov for at øge arealet til produktionsskov i Danmark. Så vi kan godt se begge dele.”

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00