Om  
Dorthe Boe Danbjørg

Dorthe Boe Danbjørg er ny forkvinde i Dansk Sygeplejeråd

Medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd har udpeget Dorthe Boe Danbjørg som ny forperson, der skal overtage roret efter Grete Christensen. Den nye frontfigur har 23 års erfaring som sygeplejerske og har været næstforkvinde i fagforbundet siden 2018. 

Dorthe Boe Danbjørg vandt med 50,73 procent af de afgivne stemmer.
Dorthe Boe Danbjørg vandt med 50,73 procent af de afgivne stemmer.Foto: Nikolai Linares
Lærke Møller Hansen

Sygeplejerskerne har udpeget personen, der skal stå i front for Dansk Sygeplejeråd (DSR).

Tidligere næstforkvinde i DSR, Dorthe Boe Danbjørg, vandt afstemningen, som sluttende fredag morgen med en stemmeprocent på næsten 45. Hun fik 50,73 procent af de afgivne stemmer, svarende til 15.685 stemmer over fire andre sygeplejersker, der kæmpede om posten.

”Jeg er virkelig glad for, at medlemmerne viser mig denne tillid med valget af mig som ny forkvinde. Jeg vil gerne takke mine medkandidater for en god valgkamp og ser frem til at repræsentere alle sygeplejersker,” udtaler Dorthe Boe Danbjørg i en pressemeddelelse.

Læs også

Valget af ny forperson for sygeplejerskerne sker, fordi Grete Christensen har valgt at stoppe efter 14 år på posten.

Dorthe Boe Danbjørg overtager omgående rollen som sygeplejerskernes forhandler i de aktuelle trepartsforhandlinger om højere løn til sygeplejersker og andre udvalgte grupper af offentligt ansatte.

”Jeg går konstruktivt ind i trepartsforhandlingerne, selvom jeg godt har hørt regeringens modkrav. Vi må ikke glemme, at de fag som har store udfordringer med at rekruttere og fastholde medarbejdere i det offentlige, også er de fag med en overvægt af kvinder, der har et lønefterslæb. Det er ingen hemmelighed, at jeg mener, at trepartsforhandlingerne burde have fokus på at mindske det lønefterslæb, som sygeplejersker og andre kvindedominerede grupper har,” siger den nye forkvinde i pressemeddelsen.

Hjemmevant ved forhandlingsbordet

Dorthe Boe Danbjørg har 23 års erfaring som sygeplejerske. Blandt andet har hun arbejdet på Børneonkologisk afdeling på Rigshospitalet i København og i Nyborg Kommune.

Ledelse ligger heller ikke fjernt for Dorthe Boe Danbjørg, der har flere års erfaring med ledelse af politiske organisationer, forhandlinger, kampagner og direkte kontakt til ministre og politiske beslutningstagere.

Læs også

Efter at have siddet som 2. næstforkvinde i DSR siden 2018 kender hun til magtens maskinrum og har i kraft af sin plads i Robusthedskommissionen prøvet at være sekundant ved det regionale forhandlingsbord under OK21.

Dorthe Boe Danbjørg har desuden stået side om side med den afgående formand Grete Christensen, da DSR-toppen blev nedstemt af medlemmerne to gange i streg under overenskomstforhandlingerne i 2021, som endte med, at sygeplejerskerne strejkede i to måneder.

Den nye forkvinde har udover tid på gulvet også en akademisk baggrund. Hendes CV tæller nemlig en kandidat i sygepleje fra Aarhus Universitet, en stilling som lektor ved Syddansk Universitet og ikke mindst en ph.d. i sundhedsvidenskab.

Dorthe Boe Danbjørg

Klinisk erfaring

 • Sygeplejeforsker, Hæmatologisk Afdeling, OUH, 2016-2018
 • Uddannelsesleder & lektor, SDU, 2016-2018
 • Uddannelses- og udviklingssygeplejerske, Obstetrisk-gynækologisk og Øre-Næse
 • Halsafdelingen, Svendborg Sygehus, 2010-2012
 • Sygeplejerske, Nyborg Kommune, 2007-2009
 • Sygeplejerske, Børneonkologisk Afdeling, Rigshospitalet, 2000–2007

Uddannelse

 • ph.d. i sundhedsvidenskab 2015
 • cand.cur. 2007
 • Sygeplejerske 2000

Tillidshverv

 • Næstforkvinde, DSR 2018-2023
 • Kredsbestyrelsesmedlem, Kreds Syddanmark, 2017-2018
 • Formand for forældreforeningen FOLA, 2012-2016
 • Stifter af og formand for forældreforening i Nyborg Børneparkering Nej Tak, 2010-2013
 • Kredsbestyrelsesmedlem, Hovedstadens Amtskreds, 2003-2007
 • Tillidsrepræsentant, 2001-2004

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dorthe Boe Danbjørg

Forkvinde, Dansk Sygeplejeråd
ph.d. i sundhedsvidenskab (Syddansk Uni. 2015), cand.cur. (Aarhus Uni. 2007), sygeplejerske (Odense Sygeplejeskole 2000)

0:000:00