Efter afsløring: Forsvarsminister genåbner Libyen-sag efter mere end ti år

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har bedt Forsvarskommandoen om at redegøre for, om danske kampfly kan have skadet civile i Libyen – og om det burde have udløst en undersøgelse tilbage i 2012.

Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

Forsvaret skal vurdere, om danske F-16 har forårsaget "følgevirkninger" i et sådan omfang, at det burde have udløst en undersøgelse i Nato eller den øvrige koalition, der bombede i Libyen tilbage i 2011.

Det har forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) besluttet i kølvandet på Altinget, The Guardian og Airwars' afsløring af, at der i mere end et årti har eksisteret interne rapporter, hvor Forsvaret har erkendt at have deltaget i luftangreb, hvor blandt andet FN har dokumenteret drab på op mod 14 civile.

Med følgevirkninger mener Forsvarsministeriet øjensynligt, om civile er blevet dræbt eller såret.

"Forsvarsministeren har bedt Forsvarskommandoen om at foretage en vurdering af, om de dokumenter, der omtales, indikerer, at der har været tale om følgevirkninger af et sådant omfang, at der på daværende tidspunkt burde have været foretaget en undersøgelse i koalitions- eller NATO-regi," skriver ministeriet i et skriftligt svar til Altinget.

Forsvarsministeriet understreger, at "der er tale om hændelser, som ligger mange år tilbage".

Læs også

Kendte Fogh til rapporter?

I tidligere hemmeligstemplede dokumenter erkender Forsvaret at have deltaget i en række angreb, hvor FN, menneskeretsorganisationer og medier har dokumenteret op mod 14 civile drab.

Forsvaret har sendt konklusionerne af rapporten videre til DAMIREP, der er Danmarks militære repræsentation ved Nato. Det er uklart, i hvilket omgang eller om konklusionerne fra rapporten er blevet delt internt i Nato. Og om daværende Nato-generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, kendte til de danske rapporter.

Altinget forsøger at få et interview med Anders Fogh Rasmussen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00