Eks-minister: Man får langt mere magt i regering

INDFLYDELSE: Liberal Alliance har tidligere sikret sig indflydelse på enkelte områder ved at true regeringens eksistens. Men ved regeringsdeltagelse får partiet i stedet sit aftryk på alle områder og er med til at sætte kursen for dansk politik, mener tidligere minister Ida Auken (R).

Liberal Alliance og dets leder, Anders Samuelsen, har droppet det ultimative krav om topskattelettelser. Det sker i bytte for deltagelse i en trekløverregering med Konservative og Venstre.

Det medførte en sønderlemmende kritik af Anders Samuelsen, der bliver bebrejdet, at han svigter sin ultimative mærkesag for til gengæld at kunne sætte sig ind i en ministerbil.

Men med sin regeringsdeltagelse får Liberal Alliance langt mere indflydelse, end partiet gjorde, da det stod på sidelinjen med sine trusler. Det mener tidligere SF-minister, Ida Auken, der i dag er folketingsmedlem for Radikale.

”Forskellen er at sidde ved rattet og styre bilen, eller stå ude i kanten og en gang i mellem stille sig lidt i vejen, så bilen skal svinge udenom en,” siger Ida Auken og uddyber:

”Man har indflydelse på alle dagsordner, når man er i regering, og man er med til at tegne de store linjer. Det er noget helt andet end at justere lidt til den ene eller anden side i forhandlinger om et forslag, der allerede er blevet tilrettelagt i en regering.”

Ida Auken var selv modstander af SF's exit fra Helle Thornings (S) regering i 2014, fordi hun mente, at partiet havde klart mere indflydelse i regering end udenfor.

LA har brugt alle sine kræfter på få sager
Liberal Alliance har som støtteparti til Venstre-regeringen blandt andet sikret en nedsættelse af registreringsafgiften ad to omgange – både ved finanslovsforhandlingerne i 2015 og 2016.

Derudover har partiet også brugt energi på adskillige gange at true med at vælte regeringen, hvis der ikke kom topskattelettelser på fem procentpoint.

Men ifølge Ida Auken betyder det, at Liberal Alliance har brugt alle kræfter på noget, der dækker én til to milliarder af statsbudgettet. Samtidig har de måtte sluge, at de ikke havde magt til at få indflydelse på forbruget i den offentlige sektor, der er steget – mod Liberal Alliances ønske.

”De er meget langt fra at levere på ni ud af ti af deres dagsordner, som de er gået til valg på, fordi de kun har kunnet lægge deres kræfter på én sag,” siger Ida Auken og tilføjer:

”Og det er måske meget fint, hvis man er et enkeltsagsparti, men det kan ikke være tilfredsstillende for et parti, der gerne vil lave den offentlige sektor fundamentalt om. LA har indtil nu kun kunnet påvirke to dagsordner – topskat og registreringsafgift. Nu kan de komme til at påvirke 1000 dagsordner.”

Magt til at sætte dagsordner
Udover fingeraftryk på alt, der kommer ud fra regeringen og bliver præsenteret i offentligheden, kan et parti i regering også sætte gang i nye dagsordner og få ting til at ske, det ikke kunne som almindeligt parti i Folketinget.

Ida Auken startede selv som miljøminister en stor dagsorden om sortering af affald i Danmark.

”Jeg lavede et egentlig paradigmeskift fra forbrænding til sortering af affald. Sådan et skift kan aldrig laves af andre end en regering.”

Derudover har et parti – uanset størrelse – i regering lettere ved at komme til orde i pressen. Hvis man er menigt folketingsmedlem, mener Ida Auken, at det er sværere at fange pressens opmærksomhed.

”Hvis jeg i dag siger, at vi skal genanvende meget mere byggeaffald, er der ikke nogen, der gider at skrive om det. Hvis jeg er minister og overhovedet bare lufter idéen, kommer det på forsiden,” siger hun.

Forrige artikel Grønland tager afgørende skridt mod selvstændighed Grønland tager afgørende skridt mod selvstændighed Næste artikel Det svære regeringsgrundlag Det svære regeringsgrundlag
Thulesen Dahl: Vi skal have gang i hjemsendelserne

Thulesen Dahl: Vi skal have gang i hjemsendelserne

ÅRSMØDE: Hårdere straffe og en ydelse på dagpengeniveau for at passe egne børn i hjemmet er blandt Dansk Folkepartis formands forslag i sin årsmødetale. Her opridser Kristian Thulesen Dahl otte punkter, som partiets politik skal dreje sig om i de kommende år.