Ekstra Bladets chefredaktør klager efter kritisk tv-interview

Den ansvarshavende chefredaktør på Ekstra Bladet har henvendt sig til DR efter sin medvirken i et Deadline-interview. Her har han bedt om at få rettet en påstand om, at han har løjet om Henrik Qvortrups exit fra avisen.

Arkivfoto. Knud Brix (midten) har ifølge Altingets oplysninger bedt Danmarks Radio rette en påstand om løgn i et interview.
Arkivfoto. Knud Brix (midten) har ifølge Altingets oplysninger bedt Danmarks Radio rette en påstand om løgn i et interview.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Maja HagedornMarie Møller Munksgaard

Ekstra Bladet skriver jævnligt, at politikere lyver.

Men da avisens egen chefredaktør, Knud Brix, for nylig blev beskyldt for det samme i et interview, fik det ham til at forlange en rettelse. Det erfarer Altinget. 

Ifølge Altingets oplysninger sendte Knud Brix en henvendelse til Danmarks Radio oven på et interview i programmet Deadline 8. april. I oplægget til det kritiske interview havde studieværten spurgt, hvorfor Knud Brix løj om Henrik Qvortrups fyring som chefredaktør. 

Men det kalder Knud Brix ifølge Altingets oplysninger for en "alvorlig anklage", og han har derfor bedt om at få en rettelse. Det har DR ifølge Altingets oplysninger afvist.

Hos DR vil man hverken be- eller afkræfte, om chefredaktøren har henvendt sig vedrørende sin deltagelse i Deadline. 

Læs også

Hvem vidste hvad – hvornår?

Interviewet kom, få dage efter at Henrik Qvortrup forlod posten som ansvarshavende chefredaktør på tabloidavisen. En post, som Knud Brix nu har overtaget.

I Deadline stillede intervieweren spørgsmål ved forløbet omkring Qvortrups exit, og hvem der vidste hvad – og hvornår de vidste det.

Først sendte JP/Politikens Hus nemlig en pressemeddelelse ud, hvor det fremgik, at Henrik Qvortrup frivilligt forlod stillingen for "at hellige sig journalistikken". Allerede kort efter skrev den afgående chefredaktør på Facebook, at det kun "formelt" var frivilligt. Og siden indrømmede han, at det var "en løgn". 

Det har ledt til spekulationer om, hvorvidt Knud Brix vidste, at Henrik Qvortrup ville blive fyret fra stillingen.  

I Deadline-interviewet holdt Brix dog fast i, at han ikke vidste andet, end det der stod i pressemeddelelsen. 

Altinget ville gerne have spurgt Knud Brix, hvorfor han har klaget over formuleringen, men han har ikke ønsket at svare på spørgsmål om sin henvendelse.

"Jeg tror, Nick Hækkerup lyver"

På det seneste har Ekstra Bladet beskyldt både unavngivne og navngivne politikere for at lyve.

For få dage siden – efter Knud Brix ifølge Altingets oplysninger havde henvendt sig til DR – skrev tabloidavisens opinionsredaktør, Mads Kastrup, i en kommentar, at han “tror, Nick Hækkerup lyver” oven på den nu forhenværende toppolitikers beslutning om at forlade Justitsministeriet og dansk politik til fordel for en direktørstilling i Bryggeriforeningen. 

Og nogle måneder før den nyslåede ansvarshavende chefredaktørs optræden i Deadline, gik Ekstra Bladet i luften med en ny kampagne på busstoppesteder landet over. 

På en forstørret spiseseddel blev passagerer og forbipasserende mødt af spørgsmålet "lærer man at lyve på Borgen, eller skal man kunne det i forvejen?" efterfulgt af:

"Vi spørger bare ... når ingen andre tør". 

Derfor ville Altinget blandt andet gerne have spurgt Knud Brix, hvilken dokumentation han selv har for, at man lærer at lyve på Christiansborg? Og hvorvidt man som chefredaktør for et medie, der anklager politikere for at lyve, godt kan klage over selv at blive anklaget for at lyve?

Men chefredaktøren har altså ikke ønsket at stille op til interview. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Knud Brix

Ansv. chefredaktør, Ekstra Bladet
journalist (DJH 2006), master i afrikastudier (Københavns Uni. 2014)

Henrik Qvortrup

Podcastvært, kommentator og fhv. ansvarsh. chefredaktør, Ekstra Bladet og Se og Hør
journalist (DMJX 1991)

0:000:00