EL-bagland godkender massiv spareplan efter heftig debat: "Hvad fanden tror I, vores modstandere siger?"

Trods modstand mod flere elementer har Enhedslistens bagland godkendt en omfattende spareplan på partiets årsmøde. Partiets blodrøde regnskab fik hårde ord med på vejen under debatten.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. KragesteenAndreas ArpFrederik Gjersen Hansen

Enhedslistens partirødder har godkendt i det store hele en massiv spareplan, som partiets hovedbestyrelse har sat gang i.
 
Det er sket søndag efter en flere timers lang debat på partiets årsmøde i København.
 
At Enhedslisten står i en alvorlig situation var de fleste da også enige om under debatten. Og det mangeårige folketingsmedlem Christian Juhl understregede i den forbindelse, at det også politisk er en stor udfordring for partiet, hvis man ikke får rettet økonomien op.

"Hvad fanden tror I, vores modstandere siger, når vi vil have et helt andet samfund og lave totalt om på tingene, og så kan vi ikke engang styre vores egen økonomi? Hvad tror I, vores borgerlige modstandere siger til Pelle Dragsted (partiets finansordfører, red.), når han oppe i Finansudvalget kommer med visioner om at forandre vores land, og at han så ikke engang kan styre sit eget partis økonomi," spurgte han og svarede selv:

"Så bliver vi til grin, og det er politisk farligt."

Det er simpelthen uansvarligt.

Hans Henrik Nielsen, Medlem af Enhedslisten, Nørrebro

Mens Christian Juhl kritiserede hovedbestyrelsen for ikke at have haft godt nok styr på økonomien, påpegede Hans Henrik Nielsen fra Nørrebro-afdelingen, at det seneste årsmøde godkendte de økonomiske planer, der er årsag til den store opbremsning.

"Sidste år gjorde jeg opmærksom på, at det ikke så godt ud. Men der blev klappet af regnskabet. Det er simpelthen uansvarligt, at vi har haft et regnskab, hvor vi budgetterer med, at vi går frem," sagde han.

Med et minus på næsten fem millioner kroner i 2022 er tallene på partiets bundlinje blodrøde. Og hovedbestyrelsen igangsatte allerede i november en omfattende spareplan for at rette økonomien op. Den betyder blandt andet, at hvert andet fysiske årsmøde bliver droppet, og at landskontoret der lå i København er blevet flyttet til Christiansborg.

Læs også

Kører med underskud

Selvom der fra flere side var modstand mod en række elementer, blev stort set hele spareplanen stemt igennem.

Dog valgte baglandet med et snævert flertal at forkaste Hovedbestyrelsens ønske om at spare på kontingentrefusionen, som partiets lokale afdelinger nyder godt af.

Og da man fastholdt et ønske om fortsat støtte til Folkebevægelsen mod EU endte afstemninger med, at Enhedslisten i stedet for at opnå balance i økonomien kommer til at køre med et underskud de næste år på omkring 250.000 kroner.

Enhedslistens årsmøde løber af stablen fra lørdag til mandag i Hafnia-Hallen i Valby. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

0:000:00