Borgmester: Nej, København forærer ikke borgeres data til Google

REPLIK: Dataetikere har misforstået København Kommunes samarbejde med Google. Borgernes data foræres ikke væk. Samarbejdet giver derimod data om luftforurening til glæde for borgerne, skriver Ninna Hedeager Olsen (EL), teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune.

Af Ninna Hedeager Olsen (EL)
Teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune

I Københavns Kommune har vi besluttet at træde ind i et samarbejde med Google om måling af luftforureningen på gadeniveau i København.

Google har i forvejen en bil kørende rundt i hovedstaden for at levere billeder til Google Maps, og nu er der så tilføjet en tragt oven på bilen, som skal måle luftkvaliteten byen.

Hensigten er, at politikere, forskere og ganske almindelige københavnere kan få indblik i, hvordan luftkvaliteten er i hvert enkelt nabolag i København.

Den idé anerkender Catrine Søndergaard Byrne og Pernille Tranberg fra tænkehandletanken DataEthics.eu også i begyndelsen af deres debatindlæg på Altinget 22. oktober.

Desværre er der opstået en misforståelse. De skriver nemlig, at ”Københavns Kommune forærer borgeres data til Google”, og det er ikke tilfældet.

Som Enhedslisten-borgmester var det det første, jeg spurgte til, før jeg overvejede at gå ind i samarbejdet. Jeg ville aldrig gå med til at dele informationer om borgerne med Google. Her er der i stedet tale om data om luftforurening, som Google indsamler og deler med kommunen.

Resultaterne af dataindsamlingen kommer til at ligge på en offentlig platform på kommunens hjemmeside, så de kan tilgås helt uafhængigt af vores samarbejdspartner.

Samarbejdet er uforpligtende
Aftalen er et udviklingsprojekt og et partnerskab uden økonomi. Vi kan altid træde ud af samarbejdet uden konsekvenser, og skulle der være årsager til at overveje dette, ser vi særskilt på denne problemstilling.

Vi er ikke afhængige af de data, Google indsamler, men vi er glade for, at firmaet ønsker at indgå et samarbejde med kommunen for at give bedre viden om luftforurening lokalt i København.

Særligt når vores primære pejlemærker i øjeblikket blot er tre statslige målestationer, som på ingen måde giver et retvisende billede af situationen i hele kommunen.

Vi er naturligvis fuldt bevidste om, at Google i denne sammenhæng også nyder godt af at blive kædet sammen med København, som har et særdeles stærkt brand på miljø- og klimadagsordenen. Det er vi ikke blinde overfor.

Vi skal have en naturlig skepsis
Det er naturligvis også værd at hæfte sig ved, at det står Google frit for, med eller uden et samarbejde med Københavns Kommune, at måle luftforureningen i København. Vi skal selvfølgelig have en naturlig skepsis, når vi bliver tilbudt partnerskaber med private leverandører, og det har vi også haft i denne omgang.

Forud for indgåelsen af aftalen har vi derfor også haft fokus på, hvad der kunne være af problemer på området.

Men fordi informationsstrømmen kun går én vej, har vi valgt at gå ind i et brugbart samarbejde. Det går altså i sin enkelthed ud på, at vi som kommune deler data om luftforurening indsamlet af Google.

Årsagen til at indgå i sådan et samarbejde er naturligvis udfordringen med luftforurening i hovedstaden. Et problem, jeg som teknik- og miljøborgmester fra Enhedslisten meget gerne vil handle på, men det kræver politisk vilje og flertal at begrænse kilderne til partikelforurening.

Forhåbentlig kan mere viden om omfanget få skubbet til denne dagsorden, så vi kan sikre københavnerne renere luft. Og forhåbentlig kan andre byer verden over på sigt også nyde godt af vores erfaringer.

Det er med dette sigte, at vi samarbejder med Google og tre universiteter om indsamling af lokale luftforureningsdata.

Forrige artikel Udlændingestyrelsen: Derfor mister somaliske flygtninge opholdstilladelsen Udlændingestyrelsen: Derfor mister somaliske flygtninge opholdstilladelsen Næste artikel Helveg efter ny rapport: Europol-aftale degraderer dansk politi Helveg efter ny rapport: Europol-aftale degraderer dansk politi
 • Anmeld

  Pernille Tranberg · DataEthics.eu

  Flere svar ønskes

  Kære Ninna. Superfedt at du reagerer på vores indlæg. Desværre reagerer du kun på en ting - en strammet overskrift, som vi ikke selv har skrevet. Vi kalder den: Google vil styre vores infrastruktur (https://dataethics.eu/google-vil-styre-vores-infrastruktur/) og det er DET, vi bare så gerne vil have en debat om. Google giver rigtig mange ting væk gratis i begyndelsen. Sådan har virksomheden gjort i årevis. Du beskriver jeres aftale som såre simpel, og det kunne den da også være, hvis man kun ser på den ene aftale i sig selv her og nu og ikke på længere sigt. Prøv at se det i en større sammenhæng, som vi prøver at beskrive i det lange indlæg. Det er netop lykkedes big tech at få fat i vores persondata over mange år og få den magt de har i dag, fordi vi ser tingene snævert, skridt for skridt. Det ville være fedt at få en helhedsdebat her . Det er bidende nødvendigt hvis vi vil bevare vores demmokrati:-) kh Pernille, medstifter af tænkehandletanken DataEthics.eu

 • Anmeld

  Lisbeth Sørensen

  Useriøst at Enhedslisten støtter op om Google...

  Er jo som om at partiet er købt af plutokrater, der støtter blind kapitalisme uden måde så?

  Der er behov for et ægte socialistisk parti i Danmark, som ikke støtter op om om Amerikanske anti-medier, og blot ønsker at manipulere..Såsom FB-Google.Som er imod indvandring også..

  Vi er vel stemmeløs i dag, os ægtedanskere, der er socialister, men imod fri indvandring og Amerikansk ejet sociale medier? At være ægte Dansker i mening, er efterhånden som at være kriminelle i Danmark? Ingen lytter, ingen interessere..Kun kapitalismen tæller, og dens interesser for fri indvandring..

 • Anmeld

  Anne-Marie Krogsbøll · Ufrivillige datamalkeko for Google og andre datafeudalherrer

  Ja, det er skuffende...

  ..., at også Enhedslisten hopper med på bølgen med at binde vores samfund op på tech-giganters velvilje. Det er utrygt, og giver bagslag.

  "Som Enhedslisten-borgmester var det det første, jeg spurgte til, før jeg overvejede at gå ind i samarbejdet. Jeg ville aldrig gå med til at dele informationer om borgerne med Google. "

  Kunne du lægge referater fra møderne med Google, dine spørgsmål og svarene på disse, og diverse korrespondance og kontrakter med Google vedr. denne sag frem? Kan vi få indsigt i diverse københavnske partiers parti- og kandidatkasser? Kan vi få en fuldstændig liste over, hvilke møder og samtaler, politikere og embedsfolk har haft med Google - hvem, hvor, hvornår, om hvad? Sikkert ikke - og det er jo et af problemerne med disse omsiggribende offentligt-private samarbejder, at de blokerer for borgernes mulighed for indsigt i eget samfund, For pludseligt er alting stemplet som "forretningshemmeligheder".

  Hvilken garanti har vi for, at Googles målinger er pålidelige? Hvad nu, hvis "nogen" tilbyder Google store summer for at "fifle" lidt med målingerne? Disse kan vel næppe regnes for uafhængige, når det er et privat firma, som står for dem? Kan vi få oplyst, hvordan man sikrer målingernes pålidelighed?

  Hvad har Google fået ud af sin "godgørenhed"? Kan vi få det oplyst? For "branding" lyder ikke som tilstrækkelig forklaring. De må forvente yderligere gevinster på længere sigt end blot branding,

  Enhedslisten burde holde sig for god til at samarbejde med Google, som efterhånden har et alenlangt synderegister, og jeg, der normalt stemmer EL, er meget skuffet over, at ikke engang EL er villige til at sige nej til Tech-giganterne,

May taber afstemning om Brexit-aftale

May taber afstemning om Brexit-aftale

VIDEO: Tirsdag aften tabte Theresa May afstemningen i det britiske underhus om den Brexit-aftale, hendes regering har forhandlet på plads med EU. Se videoen og hør hendes reaktion på afstemningsresultatet her.