EL efter DF-krav: Udlændinge skal ikke betale for tidlig pension til nedslidte

KRAV: Dansk Folkeparti kræver udlændingestramninger for at støtte regeringens mærkesag om tidligere tilbagetrækning. "Vi kommer aldrig til at lægge navn til udlændingestramninger som betingelse," fastslår Enhedslisten.

Hvis Dansk Folkeparti skal lægge stemmer til regeringens forslag om tilbagetrækning for "nedslidte" på arbejdsmarkedet, kræver det udlændingestramninger.
Hvis Dansk Folkeparti skal lægge stemmer til regeringens forslag om tilbagetrækning for "nedslidte" på arbejdsmarkedet, kræver det udlændingestramninger.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Dansk Folkepartis krav om, at udlændinge skal betale for tidlig pension til nedslidte, vækker harme i Enhedslisten.

"Vi kommer aldrig til at lægge navn til udlændingestramninger som betingelse for at gennemføre en ny pensionsordning. Vi er fire partier, som ønsker en tidligere tilbagetrækning for nedslidte, og så bliver det forhåbentligt gennemført," siger arbejdsmarkedsordfører Jette Gottlieb (EL).

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har fredag meldt ud i Jyllands-Posten, at partiet vil lægge stemmer til regeringens forslag om tilbagetrækning for "nedslidte" på arbejdsmarkedet. Men det vil kræve en række stramninger på udlændingeområdet.

Dansk Folkeparti vil have flere flygtninge hjemsendt til blandt andet Syrien, hvor forholdene ifølge Flygtningenævnet i visse områder gør det muligt. Partiet vil også skære i ydelserne til udlændinge i Danmark, indføre et årligt loft over antallet af ikkevestlige indvandrere samt have optjeningsprincipper på flere offentlige ydelser.

Vi mener vores budskab seriøst, og jeg tror også, regeringen har forstået det.

Peter Skaarup (DF)
Gruppeformand

SF: Det er ikke vores politik
Også SF's fungerede politiske ordfører, Kirsten Normann Andersen, forholder sig kritisk til Dansk Folkepartis krav.

"Vi er ikke afvisende over for at tale om udlændingepolitik. Men det er ikke der, hvor vi kigger først for at finde finansieringen," siger hun. 

Kirsten Normann Andersen slår fast, at "det giver ingen mening at tage ydelser fra udsatte borgere for at finansiere en tidligere tilbagetrækning til andre udsatte borgere. Det er ikke SF-politik at løse problemer ved at tage fra dem, der har mindst".

Hvilke konkrete udlændingestramninger hører under jeres princip om ikke at tage fra udsatte borgere?

"Det vil være omlægning af kontanthjælp og ydelser i det hele taget, som Dansk Folkeparti også lægger op til at skære i for udlændinge".

Så SF kommer ikke til at lægge stemmer til en pensionsordning, som finansieres ved at skære i sociale ydelser?

"Det er ikke SF-politik at gøre det på den måde, men vi kommer til at sidde i et forhandlingsrum, hvor vi skal finde løsninger for alle. Hvis Dansk Folkeparti er lige så interesseret som os i at finde en løsning for de nedslidte på arbejdsmarkedet, må vi også enes om finansieringen".

DF vil sikre regeringen flertal
Radikale Venstre støtter ikke forslaget til en omlægning af pensionsordningen, og regeringen afhænger derfor af, at partier uden om regeringens parlamentariske grundlag støtter forslaget.

Med Dansk Folkeparti kan regeringen finde et flertal. Både Enhedslisten og SF regner med, at Dansk Folkeparti i sidste ende vil stemme for forslaget, selvom  partiet ikke lykkes med at få presset udlændingestramningerne igennem.

"Substansen er, at et flertal ønsker en tidlig tilbagetrækning. Dansk Folkeparti forsøger at skabe et billede af, at de sidder på nøglen. Det gør de ikke," siger Jette Gottlieb.

Så Enhedslisten er faktisk fortrøstningsfulde i forhold til, at Dansk Folkeparti kommer til at bakke på sine krav?

"Fuldstændig, men hvis Dansk Folkeparti alligevel springer i målet, er det deres ansvar alene, at der ikke bliver en tidlig tilbagetrækning for nedslidte på det danske arbejdsmarked".

"Vi mener vores budskab seriøst"
Men hvis regeringen vil have Dansk Folkeparti med i aftalen, kræver det udlændingestramninger. Det fastslår Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, som ikke vil kalde kravene for "ultimative". 

Skal udlændingestramninger ses som et ultimativt krav for at lægge stemmer til ordningen?

"Nej, men det er noget, vi mener seriøst. På de her områder er der penge at hente til at finansiere en tidligere pension. Når vi indretter vores velfærdssamfund, skal vi først og fremmest tage hensyn til danske statsborgere. Det signal kan vi sende ved at finansiere ordningen gennem udlændingestramninger, hvor der er penge at hente".

Er det helt udelukket, at Dansk Folkeparti kommer til at stemme for en tidligere pension til nedslidte, hvis ikke I bliver imødekommet med udlændingestramninger?

"Ja, det har jeg svært ved at se. Vi mener vores budskab seriøst, og jeg tror også, regeringen har forstået det".

Men er du fuldkommen afvisende over for at lægge stemmer til tidligere tilbagetrækning, selvom der ikke kommer udlændingestramninger på bordet?  

"Det vil jeg ikke svare ja til. Jeg mener, der skal udlændingestramninger på bordet for at finansiere det her. Det er derfor, vi siger, som vi gør. Så må regeringen tygge lidt på den. Hvis regeringen vil have Dansk Folkeparti med i en aftale, så har vi gjort vores stilling op".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jette Ryde Gottlieb

MF (EL), fhv. medlem af Københavns Borgerrepræsentation 2006-09
Tømrer (Langhoff & Søn. 1986), cand.scient. i geografi og samfundsfag (Københavns Uni. 1976)

Kirsten Normann Andersen

Gruppenæstformand (SF), formand for Social- og Ældreudvalget, MF (SF)
sygehjælper (Frederiksberg Hospital 1985)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00