Ellemann afviser ikke længere blankt at gå i regering med Mette Frederiksen: "Lad os nu se"

Han førte valgkamp på at vælte Mette Frederiksen og danne en ren borgerlig regering, men nu åbner Ellemann tilsyneladende døren lidt på klem. Vi må ikke afvise noget på forhånd, siger to erfarne Venstre-profiler frem mod regeringsforhandlingerne.

"Jeg vil læne mig med de mandater, som Venstre har, ind i den størst mulige indflydelse for den liberale dagsorden," siger Jakob Ellemann Jensen (V).
"Jeg vil læne mig med de mandater, som Venstre har, ind i den størst mulige indflydelse for den liberale dagsorden," siger Jakob Ellemann Jensen (V).Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Malte BruhnMarie Schønning Jensen

Selvom budskabet var det præcis modsatte i valgkampen, afskriver Venstre ikke længere alle tanker om at deltage i en bred regering over midten med Mette Frederiksen for bordenden.

"Lad os se. Lad os se," sagde partiformand Jakob Ellemann Jensen, da ordstyreren, chefredaktør på Weekendavisen Martin Krasnik, onsdag morgen spurgte ind til, om han kunne se sig selv i en regering over midten.

Ordene faldt ved den traditionelle partilederdebat i Publicistklubben i Industriens Hus.

Natten forinden stod det klart, at der stadig findes et rødt flertal, og at Venstre har mistet 20 mandater.

Alligevel vil statsminister Mette Frederiksen (S) afsøge muligheden for at danne en regering over midten.

"Jeg har svært ved at se det. Men jeg forstår godt folks intuitive kærlighed til en midterregering, fordi man godt kan lide, når politikere samarbejder. Det kan vi også godt. Men man behøver ikke at sidde i regering sammen for at samarbejde," sagde Ellemann, da partilederne diskuterede valgets tale dagen derpå.

Læs også

Et bluffnummer

Ellemanns retoriske åbning står i kontrast til den linje, Venstre konsekvent har stået for siden Lars Løkke Rasmussen blev fyret som formand for Venstre i 2019.

I juni, da Mette Frederiksen for første gang luftede tanken om en regering over midten med både røde og blå partier, sagde Jakob Ellemann-Jensen, at Mette Frederiksens ønske var "utroværdigt."

Få timer efter, Mette Frederiksen udskrev valget med en midterregering som førsteprioritet, sagde han, at Venstre på "ingen måde vil gå i regering men med Socialdemokratiet."

Efter DR’s sidste statsministerkandidatdebat understregede Ellemann overfor TV2, at han "ikke kommer til at gøre Mette Frederiksen til statsminister."

I den sidste partilederdebat på TV2 kaldte han Mette Frederiksen tilnærmelser for "et blufnummer."

Men da stemmetallene begyndte at tikke ind i løbet af valgaften, fik Venstre-piben pludselig en anden lyd.

Gade og Mathiesen med opfordring

Først var det den hjemvendte Europa-politiker og stemmesluger Søren Gade, der åbnede for, at Venstre kunne gå med i en regering over midten med Socialdemokratiet.

Han mener, at "Venstre har ret og pligt til at udnytte Folketinget, som vælgerne har sat det sammen."

"Man kan ikke stå her på valgaftenen og afvise noget som helst. Vi gik til valg på en borgerlig-liberal regering. Det ser ikke ud til at være en mulighed, og derfor skal man afsøge andre muligheder," sagde Søren Gade til Altinget og andre journalister på valgaftenen.

Hvad med en regering med Socialdemokratiet og Mette Frederiksen som statsminister?

"Jeg kan se mange ting for mig, men det er prisen på grisen, der afgør det. Men hvis du vil vide mere, må du spørge Ellemann," sagde Søren Gade.

Samme toner kommer fra Anni Matthiesen, der er genvalgt medlem af Folketinget for Venstre.

"Jeg synes egentlig, man skal lade døren stå åben og så prøve at sikre sig, selvfølgelig, at hvis man er med på, at vi kan få sat nogle gode Venstre-aftryk - det kommer jo an på indholdet i det, man kan finde frem til - så er min holdning, at der skal man lade være med at låse døren på forhånd," siger hun til Politiken.

Peger på sig selv

Da Ellemann tirsdag aften talte ved Venstres valgfest i Landstingssalen, sagde han, at "Mette Frederiksen nu skal vise, om hun mente det alvorligt" med den brede regering.

"Eller om det bare var noget, hun sagde i valgkampen. Er hun virkelig klar til at række hånden frem til de blå partier for at gennemføre en ambitiøs reformpolitik? Jeg kan have min tvivl. Men jeg håber det, og har dog til gode at blive overbevist om det modsatte. Uanset hvad, vil vi bruge den næste valgperiode til at få gennemført så meget af vores politik som overhovedet muligt."

Onsdag eftermiddag satte han flere ord på sin linje. Det skete, inden hans visit hos Dronningen på Amalienborg.

"Jeg vil læne mig med de mandater, som Venstre har, ind i den størst mulige indflydelse for den liberale dagsorden."

"Jeg har ikke noget ønske om, at Mette Frederiksen skal fortsætte som statsminister. Det gik jeg til valg på. Nu har vælgerne fået lov til at afgive deres stemme i går, og det skal vi lytte til, og det skal vi agere ud fra. Min opgave herfra er at sikre et så liberalt Danmark som overhovedet muligt," sagde Ellemann.

Han har "i al ubeskedenhed" peget på sig selv som kongelig undersøger.

Søren Pape Poulsen peger også på Jakob Ellemann-Jensen.

"Som udgangspunkt" har den konservative leder svært ved at se sig selv i en regering med Mette Frederiksen som statsminister.

"Men man skal passe på med at udelukke noget i politik. Men jeg kan ikke se det," sagde han på vej ind i Industriens Hus.

Et par timere senere – foran Amalienborg – gentog Mette Frederiksen, at hun fortsat vil forsøge at danne en bred regering over midten, og at hun ikke udelukker nogen partier op forhånd.

Arbejdet med at danne en ny regering starter på fredag, hvor partierne og de nordatlantiske mandater bliver inviteret til Marienborg.

Partierne vil blive inviteret et ad gangen efter størrelse. Derfor bliver Venstre det første parti, der kommer til forhandlinger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00