Ellemann efterlyser finansiering til stort rødt slagnummer efter første grønne regeringsforhandlinger

Venstre tvivler på finansieringen af rød bloks fælles ønske om at beskytte drikkevandet efter de første regeringsforhandlinger om det grønne område. CO2-afgift på landbruget og klimamål var temaer på dagsordenen.  

V-formand Jakob Ellemann-Jensen havde torsdag taget partikollegaerne Marie Bjerre og Troels Lund Poulsen med til forhandlingerne med Mette Frederiksen (S).  
V-formand Jakob Ellemann-Jensen havde torsdag taget partikollegaerne Marie Bjerre og Troels Lund Poulsen med til forhandlingerne med Mette Frederiksen (S).   Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Det er vigtigt at beskytte drikkevandet, men der skal mere end høje ambitioner til, hvis Venstre skal overtales til at skrive under på rød bloks helt store grønne slagnummer fra valgkampen.

Det meddelte formand Jakob Ellemann-Jensen (V), efter at han torsdag havde været til møde i knap to timer hos kongelig undersøger Mette Frederiksen (S) i Statsministeriet.

Det er spændende, hvor man vil finde pengene til at tage 200.000 hektar ud, fordi så bliver der tale om noget af en erstatning.

V-formanden forholdt sig således kritisk til de røde partiers fælles ønske om at forbyde sprøjtemidler på 200.000 hektar landbrugsjorder af hensyn til drikkevandet.

”Det er spændende, hvor man vil finde pengene til at tage 200.000 hektar ud, fordi så bliver der tale om noget af en erstatning (til landmændene, red.). Jeg er ikke sikker på, at det beløb regeringen har afsat, lever op til det,” sagde Ellemann-Jensen.

Han henviste til, at han selv som miljøminister tilbage i 2018 var med til at forbyde brug af sprøjtemidler tæt på drikkevandsboringer.

”Vi har en særlig forpligtelse til at passe på vores drikkevand, fordi det er helt unikt, at vi i Danmark bare kan tænde for vandhanen og drikke det, der kommer ud. Men hele pointen dengang var også, at de landmænd, der fik taget deres jord ud af drift, så også fik en erstatning for det,” sagde Ellemann.