Kommentar af 
Morten Reimar

Et varmt menneske takker af. Dansk politik bliver koldere uden Ellemann

Det er den sure logik i politik, at når et parti står stærkt, så skyldes det altid den fælles, gode indsats, og når det går sløjt, er det kun lederens skyld. Det har Ellemann nu taget konsekvensen af, skriver Morten Reimar.

Jakob Ellemann-Jensen er ikke en mand, der er for blød, men tværtimod en, der er mere tough end de fleste, skriver Morten Reimar.
Jakob Ellemann-Jensen er ikke en mand, der er for blød, men tværtimod en, der er mere tough end de fleste, skriver Morten Reimar.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Morten Reimar
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nej, det kom ikke som en overraskelse, at Jakob Ellemann-Jensen mandag trak sig som formand for Venstre. Fra et valgresultat i 2019 på over 23 procent til næsten en halvering sidste år kulminerende med meningsmålinger på den helt forkerte side af ti procent. Dagens Voxmeter: 8,8 procent.

De kritiske røster blev flere og mindre hviskende. Det måtte ende sådan her.

Sejren har mange fædre, men nederlaget hang Ellemann på. Det er den sure logik i politik, at når et parti står stærkt, så skyldes det altid den fælles, gode indsats, og når det går sløjt, er det kun lederens skyld.

Også selvom Ellemann naturligvis har været omgivet af rådgivere, gruppe, hovedbestyrelse og en masse andre, der gerne ville hjælpe ham med at sætte retningen, fra han kom, til han nu er gået.

Til hans ære skal det siges, at han aldrig har forsøgt at fralægge sig ansvaret eller tørre den af på fælles beslutninger. Han har altid stået på mål for de beslutninger, der er truffet med ham for bordenden. Også de upopulære. Og han har ganske uvant for politikere på det niveau ikke været bleg for at erkende fejl.

Allerede nu spekuleres der i, om Jakob Ellemann simpelthen bare var for blød til at kunne klare livet i toppolitik. Og det en helt forkert slutning, for intet kunne være mere forkert.

Morten Reimar

For Ellemann har insisteret på at være menneskelig i en branche, hvor ethvert svaghedstegn bliver brugt imod dig. Og det har krævet en imponerende styrke.

Allerede nu spekuleres der i, om Jakob Ellemann simpelthen bare var for blød til at kunne klare livet i toppolitik. Og det en helt forkert slutning, for intet kunne være mere forkert.

Der er tale om en formand, der har ledet sit parti igennem fire års konstant modvind. Om det har været Lars Løkke og hans nye parti, Inger Støjbergs rigsretssag og nye parti, regeringsdeltagelse eller ej, eller hvad det har været, har han fået skylden hver gang.

Under coronaepidemien var det så godt som umuligt at være oppositionsleder. Ingen vidste, hvad der ville ske, og statsministerens pressemøder blev set af rekordmange seere. Statsministeren blev hyldet som en landsmoder, og Ellemann blev kritiseret for at være usynlig. Sagde han endelig regeringen imod, blev han kritiseret for at gamble med danskernes sikkerhed. Hvordan ville nogen kunne agere i det?

Hver morgen, han slog øjnene op, var det til en dag med nye problemer. Uforudsigeligt hvilke, men sikkert var det, at han stod op til tæsk og klar besked om, at det hele var hans skyld og hans skyld alene.

Men han stod op hver morgen. Og han brokkede sig aldrig. Ingen i Venstre vil kunne sige, at de har oplevet ham bitter eller brokkende. Det er – i hvert fald i min verden – ikke en mand, der er for blød, men tværtimod en, der er mere tough end de fleste.

Jeg mindes dage på sekretariatet, hvor vi medarbejdere mødte ind til endnu en nedslående meningsmåling. Nogle dage endda krydret med, at endnu en stemmesluger meldte sig ud, eller endnu en stort anlagt vindersag blev væk i møget.

Læs også

Men Ellemann, han kom som regel ind på pressekontoret i højt humør og fuld af en smittende optimisme. Selv på de dage kunne han få alle til at grine og tro på, det nok skulle gå.

Han kunne huske, hvis nogen allernederst i hierarkiet fredagen inden havde lagt et foto på Instagram af, at de havde været ude at spise, og spurgte interesseret ind til, om det havde været en hyggelig aften. Mange sagde til sig selv, at hvis Jakob kan klare det, så kan jeg også.

Selv på dage med meget lidt søvn, hvor han havde været oppe det meste af natten for at forsvare det ene eller det andet overfor baglandet, havde han overskud til at trække en modløs medarbejder til side for at forklare, hvorfor op ad bakke også var fremad.

Derfor var der også næsten kamp om at få lov til at tage med Ellemann på Jyllands-turnéer, selvom man som regel skulle køre i en alt for lille bil og bo på nogle billige hoteller. Det skulle nemlig ikke hedde sig, at Venstres formand boede på luksushoteller og drak dyr rødvin på gourmetrestauranter.

Jeg husker en gang i Aarhus, hvor vi i slutningen af en lang og hård tur var ude at spise et budgetvenligt sted på Mejlgade, hvor byens mange studerende også kunne følge med.

Jakob Ellemann var omsorgsfuld i en ubarmhjertig verden. Han så lyst på mørke tider, selvom han var formand i en periode med udfordringer, ingen kunne have håndteret tilfredsstillende. 

Morten Reimar

Vi andre bestilte vin til vores mad, men Ellemann skulle bare have vand. Han sagde, at det var fordi, han vidste, at der bare skulle ét foto fra en skjult telefon et sted i restauranten til, at det røg på forsiden af næste morgens aviser. Og så skulle han også høre for det.

Efter Lars Løkke og Kristian Jensens exit tog Ellemann et job, ingen andre ville have. Og han kendte risikoen hjemmefra. Han talte tit om en oplevelse af som barn at gå forbi en spiseseddel, der kaldte hans far alverdens grimme ting. Om at skulle stå på mål for Uffe Ellemanns politik over for en venstreorienteret lærer i skolen.

Han vidste, hvad han gik ind til, men han gjorde det ud fra en imponerende sans for pligt. Til at stille op. Og netop, fordi han kendte til det, gjorde han det på sin egen måde.

Jakob Ellemann var omsorgsfuld i en ubarmhjertig verden. Han så lyst på mørke tider, selvom han var formand i en periode med udfordringer, ingen kunne have håndteret tilfredsstillende. Og jo værre det gik, jo mere tog han ansvaret på sig og lagde sig i selen for at få det til at lykkes.

Den Ellemann kom de færreste til at opleve, og det er en forbandet skam. For ham havde de fleste kunnet lide.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Reimar

Selvstændig kommunikationsrådgiver, Reimars Bureau, fhv. rådgiver i Venstre og Radikale
journalist (DMJX 2017)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00