Ellemann truer regeringen i tale: Vi kommer til at forfølge hvert eneste lille spor i mink-sagen

Jakob Ellemann-Jensen holdt en stærkt ideologisk tale, da han åbnede Venstres landsmøde i Herning. Bortset fra en fritvalgsgaranti på ældreområdet var det så som så med nyhederne, og slagsmålet om barsel blev slet ikke nævnt.

Jakob Ellemann-Jensen placerede sit sig tættere på den position, partiet havde da hans far var formand. Og netop da hans tale faldt på Uffe Ellemann-Jensen, der også var til stede i Herning, og hans indsats for de baltiske lande efter Murens fald trængte følelserne sig på.
Jakob Ellemann-Jensen placerede sit sig tættere på den position, partiet havde da hans far var formand. Og netop da hans tale faldt på Uffe Ellemann-Jensen, der også var til stede i Herning, og hans indsats for de baltiske lande efter Murens fald trængte følelserne sig på. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Esben Schjørring

Det var en kontant og indigneret Jakob Ellemann-Jensen, der lørdag formiddag i sin tale på Venstres landsmøde i Jyske Bank Boxen i Herning for alvor stemplede ind i mink-sagen. Med henvisning til de første afhøringer i granskningskommissionen gik han hårdt i rette med statsministeren.

”Allerede på første dag kom det frem i lyset, at Mette Frederiksens Koordinationsudvalg vidste, at de var på kant med loven. Alligevel udryddede de hele erhvervet,” sagde Ellemann.

”Det er uanstændigt. Det er ikke et retssamfund værdigt. Det er uretfærdigt for dem, der fik frataget deres livsværk. Og jeg kan love jer, at Venstre kommer til at forfølge hvert eneste lille spor af den her skandale.”

Det var en udmelding, der resonerede dybt rundt om ved bordene i Jyske Bank Boxen, der klappede intenst.

Satser på ældre
Ellemann placerede minksagen i en klassisk borgerlig-liberal tale med frihedsbegrebet i centrum.

”Så snart vi Venstrefolk ikke insisterer på, at frihed er noget, som skal passes, plejes, næres og udvikles – ja, så risikerer vi, at det glider os af hænde, ” som han sagde.

Hvordan den pointe forholder sig til debatten om barsel, hvor de andre borgerlige partier netop har angrebet Venstre for at knægte det frie valg, lod Ellemann helt ligge.

”Og så ved jeg godt, at der kan være nogen, som er uenige med mig i det. Som måske tænker om vi nu ikke lige skulle tage den lidt med ro. Men hør her - jeg mener det."

Jakob Ellemann-Jensen, Formand for Venstre

I stedet trak Ellemann-Jensen tråde tilbage til Venstres tidligste historie, Berlinmurens fald, Afghanistankrigen og fremadrettet genopfriskede han partiets kamp for fritvalgsordninger – nu relanceret som en ”fritvalgsgaranti” – på ældreområdet. 

”Fritvalgsgarantien vil betyde, at hvis ikke du ønsker at bruge det kommunale tilbud, så kan du med garantien i hånden selv vælge en leverandør. Pengene vil nemlig følge borgeren – også selv om du vælger en anden end dem, som kommunen synes, at du skal vælge imellem,” fortalte han.

Dermed angav han også en væsentlig del af partiets platform til det kommende kommunal- og regionsvalg. Prognoserne ser her ikke alt for lovende ud for partiet, og Ellemann skulle gå en balancegang mellem at begejstre til kampvilje og undgå at sætte forventningsbarren så højt, at skuffelsen senere bliver for stor.

”Jeg synes jo, at alle kommuner og alle regioner fortjener en Venstre-mand eller -kvinde som borgmester eller regionsrådsformand – sådan kommer det nok ikke til at gå,” som han konstaterede, inden han tilføjede.

”Men det burde det, hvis I spørger mig.”

Læs også

Klimaalvor til baglandet

Det mest afgørende punkt i talen handlede om Venstres kurs i klimapolitikken, hvor Ellemann-Jensen har tydeligt signaleret, at han vil flytte partiet helt frem som det grønne parti i den borgerlige alliance.

At det kræver bearbejdning af baglandet, stak han ikke under stolen, men han lod heller ikke nogen i tvivl om sin position.

”Og så ved jeg godt, at der kan være nogen, som er uenige med mig i det. Som måske tænker, om vi nu ikke lige skulle tage den lidt med ro. Men hør her - jeg mener det. Det er alvor. Venstre skal være det borgerlige parti, der går forrest i kampen for en bedre og mere bæredygtig klode – for vores børn, børnebørn – men også for os selv.”

Bevæget Ellemann

Selvom Ellemann-Jensen brugte ordet værdikamp om sit projekt med Venstre, var det åbenlyst med et andet indhold, end det ord havde i nullerne. Dansk udlændingepolitik blev ganske vist nævnt, men her var omdrejningspunktet arbejdsudbud og niveauet af ydelser, ligesom han gentog Venstres ønske om at indføre arbejdspligt.

Så selvom Anders Fogh Rasmussen blev behørigt takket, placerede Ellemann-Jensen sig tættere på den position  partiet havde, da hans far var formand. Og netop da hans tale faldt på Uffe Ellemann-Jensen, der også var til stede i Herning, og hans indsats for de baltiske lande efter Murens fald, trængte følelserne sig på.

”Så jeg var stolt over, at det var min far, der repræsenterede vores land i den kamp. At det var ham, der var i Baltikum og hjalp dem fri af det sovjetiske overherredømme,” lød det fra en tydeligt bevæget Jakob Ellemann-Jensen. Ligesom salen kvitterede med at rejse sig og klappe af deres gamle formand.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)