Debat

Enhedslisten: Afskaf licensen

DEBAT: Public service-medierne er en nødvendig samfundsmæssig infrastruktur, der binder Danmark sammen. Derfor bør licensen afskaffes og i stedet lægges ind under den skat, vi betaler til alle andre fælles opgaver af samfundsmæssig karakter, skriver Enhedslistens medieordfører, Søren Søndergaard.

Foto: Folkebevægelsen mod EU
Nikita Selvig
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Søndergaard
Medieordfører, Enhedslisten

Enhedslisten har i mange år argumenteret for en afskaffelse af licensen. Først og fremmest fordi den er dybt asocial. Alle husstande betaler det samme. I 2017 er det 2.492 kroner. Og det uanset om det er en familie med en husstandsindtægt på over en million eller en enlig arbejdsløs eller en fattig studerende. Kun mindre grupper af pensionister og blinde/svagtseende kan søge om nedsættelse.

Sådan er det ikke, når vi betaler til andre områder, som vi i fællesskab har besluttet, at samfundet skal stå for: sygehuse, skoler, ældreforsorg og … biblioteker. Så betaler vi over skatten ud fra princippet om, at de bredeste skuldre skal bære det tungeste læs. At det så i praksis er delvist udhulet af diverse fradragsfiduser, ændrer ikke på dette.

Samfundsmæssig infrastruktur
Licensen går som bekendt til at finansiere public service-medier som bl.a. Danmarks Radio, TV 2-regionerne og Radio 24/7. Efter min mening er det en helt nødvendig samfundsmæssig infrastruktur, som binder Danmark sammen. Lidt ligesom vejnettet.

Fakta
Bland dig i debatten! 
Send dit indlæg til [email protected]

Det skal også være tilgængeligt for alle – uden at man hver gang skal have pungen op af lommen eller blive stoppet hver anden kilometer for at spilde sin tid på reklamer. Hvor meget vi hver især bruger vejnettet, er forskelligt, men vi bidrager alle til det over skattebilletten. Og netop derfor har vi som samfund også mulighed for at træffe beslutninger om vejene, f.eks. at svage trafikanter skal støttes ved at anlægge cykelstier eller fodgængerovergange.

Formentlig ikke ret mange i Danmark kunne drømme om at foreslå en vejskat, hvor alle skulle betale præcis det samme beløb for denne samfundsmæssige opgave. Finansieringen ligger naturligt i fælleskassen, som vi alle i princippet bidrager til efter evne. Sådan bør det også være, når det gælder finansieringen af vores public service-infrastruktur.

Formentlig ikke ret mange i Danmark kunne drømme om at foreslå en vejskat, hvor alle skulle betale præcis det samme beløb for denne samfundsmæssige opgave. Finansieringen ligger naturligt i fælleskassen, som vi alle i princippet bidrager til efter evne.

Søren Søndergaard
Medieordfører, Enhedslisten

Afskaf licens – finansiering over skatten
Denne grundlæggende holdning er blevet endnu mere relevant i takt med den teknologiske udvikling. I gamle dage var licensen forbeholdt husstande med radio/TV, men i dag omfatter medielicensen også alle ejere af et apparat med adgang til internettet. Det betyder på den ene side, at stort set alle danskere er omfattet, men at det på den anden side er vanskeligere at kontrollere. Teknologisk har licensen overlevet sig selv.

En indvending mod at afskaffe licenssystemet og i stedet opkræve finansieringen over skatten er, at det kan øge risikoen for politisk indblanding i public service-mediernes indhold. F.eks. at et politisk flertal på Christiansborg i en sen nattetime under finanslovsforhandlingerne og i irritation over et kritisk program om politiker-privilegier bliver enige om at beskære bevillingen for næste år. Men det kan der findes en løsning på. F.eks. ved rullende fire-årige bevillinger, som vil sikre, at der altid vil være et folketingsvalg mellem beslutningen om sådanne nedskæringer og så deres effektuering.

Som sagt har vi i Enhedslisten i mange år ønsket den asociale licens afskaffet og i stedet lagt ind under den skat, vi betaler til alle andre fælles opgaver af samfundsmæssig karakter. På debatten lyder det, som om flere nu bakker op bag dette synspunkt. Så lad os presse på, for at det sker i forbindelse med den næste medieaftale, som skal træde i kraft fra 2019.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00