Enhedslisten dropper billeder på valgplakater

VALG: Op til kommunalvalget dropper Enhedslisten i København valgplakater med billeder af partiets kandidater.
Foto: Enhedslisten
Jon David FinsenAnders Jerking

For få år siden ændrede Enhedslisten kurs og tillod som noget nyt valgplakater med billeder af partiets kandidater.

Men når de københavnske lygtepæle fra slutningen af oktober bliver smykket til med valgplakater, kommer det ikke til at være med billeder af Enhedslistens rødskæggede spidskandidat, Morten Kabell. Enhedslisten i København har nemlig valgt kun at bringe plakater med udvalgte slogans. 

Politik i fokus – også i lygtepælene
Ifølge kampagnesekretær i Enhedslisten København, Filip Soos, ligger det i tråd med Enhedslistens tradition og sker på baggrund af en diskussion i bestyrelsen og kampagnegruppen.

"Det er jo ikke så unormalt for Enhedslisten historisk. Vi går til valg som et kollektiv på vores politik. Ikke som enkeltpersoner. For os er det vigtigt, at politikken er i fokus – også i lygtepælene."

Ikke desto mindre er det et kursskifte i forhold til hovedbestyrelsen, som i 2011 besluttede, at sætte billeder af partiets kandidater på valgplakaterne for første gang i partiets 24-årige historie. 

Beslutningen mødte dengang kraftig kritik fra partiets bagland, men blev rost af både politiske kommentatorer og med-politikere for at indvarsle "nye tider for partiet".

Ikke plads nok
Filip Soos afviser dog, at beslutningen er et opgør med den landspolitiske linje. Han peger i stedet på, at der er tale om en prioritering.

"Det er rigtigt svært at gør mange ting på én gang. Det er svært at have en politiker og et politisk budskab på en plakat. Det bliver rigtig meget, på meget lidt plads," siger han og tilføjer, at kommunalvalget får meget mindre opmærksomhed end folketingsvalget.

"Derfor har vi besluttet at sætte politikken forrest," siger Filip Soos og afviser, at beslutningen ville have været anderledes, hvis Johanne Schmidt-Nielsen skiftede Christiansborg ud med Københavns Borgerrepræsentation.

Bekymret for persondyrkelse
Sidst debatten om personlige valgplakater var oppe internt i Enhedslisten i foråret 2012 advarede flere kommunikationseksperter om, at en beslutning om at fjerne portrætterne fra valgplakaterne kunne koste stemmer.

Den køber Filip Soos dog ikke.

"Når alle andre smider ansigter i lygtepælene, så er det her noget, der får os til at skille os ud. Jeg tror også, at nogle folk synes, vi tager politikken mere seriøst, fordi vi har politiske budskaber og slagord på vores plakater," siger han og fortsætter:

"Det er jo ikke sådan, at vi gemmer vores kandidater væk. De optræder i vores materialer i øvrigt. Jeg tror måske bare, Enhedslisten er mere bekymrede for persondyrkelsen i politik, end man er i andre partier."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00