Debat

EL: Vi sender ammunition ud af EU, imens Ukraine mangler kugler. Et eksportforbud er den skudsikre løsning

EU bør indføre et stop for eksport af ammunition til lande uden for EU og Ukraine, medmindre der er tale om produkter, der ikke kan bruges her. Ukraines og EU's sikkerhed må vægtes højere end kortsigtet profit og eksportindtægter, skriver Pelle Dragsted, Nikolaj Villumsen og Per Clausen fra Enhedslisten.

Så længe Ukraine har brug for at forsvare sig mod den russiske aggression, må vi sikre, at hver eneste patron, hver eneste raket og hver eneste mortérgranat, der produceres i Europa, skal sendes til Ukraine, hvis de kan bruge det, skriver Enhedslistens Pelle Dragsted, Nikolaj Villumsen og Per Clausen.
Så længe Ukraine har brug for at forsvare sig mod den russiske aggression, må vi sikre, at hver eneste patron, hver eneste raket og hver eneste mortérgranat, der produceres i Europa, skal sendes til Ukraine, hvis de kan bruge det, skriver Enhedslistens Pelle Dragsted, Nikolaj Villumsen og Per Clausen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Pelle Dragsted
Nikolaj Villumsen
Per Clausen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

To år efter Putins brutale invasion af Ukraine skorter det ikke på pæne ord fra Europa om, hvordan man vil hjælpe. Desværre er det nogle gange sådan, at det i praksis bliver ved snakken, og det er ikke blot umoralsk – det bringer også Ukraines sikkerhed i fare.

Tænk blot på, hvordan EU sidste år lovede Ukraine at levere en million artillerigranater. Det var et løfte, der var populært at afgive, men hvor viljen til at levere tilsyneladende har haltet hos nogle.

Læs også

At man ikke for længst har leveret den lovede og stærkt tiltrængte ammunition til Ukraine, skyldes ikke, at Europa ikke har den. Nej, det skyldes, at den enten står på lagre i Europa eller eksporteres til kunder uden for EU's grænser.

Faktisk eksporterer europæiske våbenproducenter lige nu mellem 40 og 60 procent af deres ammunition til lande uden for EU. Det kan ganske enkelt ikke passe, og det må stoppe.

Prioriter Ukraine

Som den franske EU-kommissær Thierry Breton sagde i november: "(EU's) forsvarsministre må meget bestemt bede deres forsvarsselskaber om at prioritere Ukraine."

Hver dag, vi forsinker leverancer til Ukraine, mens ammunition eksporteres til kunder uden for Europa, er en dag, der gavner Putin – og det bør stoppes.

Pelle Dragsted, Nikolaj Villumsen og Per Clausen (EL)

Det synspunkt blev yderligere udbygget af EU's udenrigsrepræsentant, Josep Borrell, der for nyligt gjorde klart, hvad der kan gøres for at sikre, at Ukraine modtager, hvad de har brug for:

"Den hurtigste og billigste og (mest) effektive måde at øge vores forsyning af ammunition til Ukraine på er at stoppe eksporten til tredjelande. Og det er noget, som kun medlemslande kan gøre."

I Enhedslisten er vi enige: Vi må og skal prioritere Ukraine. Det betyder i praksis, at så længe Ukraine har brug for at forsvare sig mod den russiske aggression, må vi sikre, at hver eneste patron, hver eneste raket og hver eneste mortérgranat, der produceres i Europa, skal sendes til Ukraine, hvis de kan bruge det.

Dernæst skal vi sikre, at EU-landene har nok ammunition til egen sikkerhed og beredskab. Først derefter skal der kunne eksporteres til lande uden for EU.

Et europæisk eksportstop

Derfor foreslår vi nu, at EU indfører et stop for eksport af ammunition til lande uden for EU og Ukraine, medmindre der er tale om produkter, der ikke kan bruges her. Ukraines og EU's sikkerhed må vægtes højere end kortsigtet profit og eksportindtægter.

Læs også

I Enhedslisten rejser vi spørgsmålet om et eksportforbud både i Danmark og over for EU. Samtidigt minder vi om, at det ikke vil være første gang, ar EU tager sådan et skridt.

Under pandemien indførte man eksportbegrænsninger på vacciner for at sikre forsyninger til EU, så tydeligvis kan EU-systemet tage de skridt, hvis man mener, at truslen og behovet er stort nok. Det må krigen i Ukraine unægteligt kvalificere sig til.

Hver dag, vi forsinker leverancer til Ukraine, mens ammunition eksporteres til kunder uden for Europa, er en dag, der gavner Putin – og det bør stoppes.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling (Aarhus Uni. 2016)

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00