Esben Lunde stopper som minister

MINISTEREXIT: Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) trækker sig som minister. Han meddeler samtidig, at han ikke vil genopstille til næste folketingsvalg.

Foto: Claus Bjørn
Emma Qvirin Holst

Efter lidt mere end to år på posten trækker Esben Lunde Larsen (V) sig nu som miljø- og fødevareminister med øjeblikkelig virkning.

Allerede onsdag morgen forlader han Miljø- og Fødevareministeriet og stiller sin ministerpost til rådighed i en kommende ministerrokade. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal nemlig ændre på ministerholdet, efter at uddannelses- og forskningsminister Søren Pind også har meddelt sin afgang som minister.

”Jeg har derfor meddelt statsministeren, at jeg stiller min ministerpost til rådighed, så statsministeren kan sætte det hold, som skal føre Venstre – og regeringen – til sejr ved næste folketingsvalg,” siger Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Genopstiller ikke
Ifølge Esben Lunde skyldes afskeden, at han har besluttet, at han ikke vil genopstille til Folketinget. Han fortsætter dog som folketingsmedlem frem til næste valg.

39-årige Esben Lunde har siddet i Folketinget siden 2011, og da magten skiftede i 2015 blev han uddannelses- og forskningsminister i Lars Løkke Rasmussens nye Venstre-regering.

I februar 2016 overtog han embedet som miljø- og fødevareminister fra Eva Kjer Hansen (V), der trak sig, da regnemetoden i den omdiskuterede landbrugspakke endte ud i et mistillidsvotum fra et flertal af Folketingets partier, hvor Konservative gav de afgørende stemmer.

”I de forløbne tre år har jeg som først uddannelses- og forskningsminister og senest miljø- og fødevareminister været med til at gennemføre mange liberale mærkesager, og jeg har arbejdet med sektorer, erhverv og dagsordener, som jeg betragter som de vigtigste i Danmark,” siger Esben Lunde Larsen.

Omstridt minister
Som miljø- og fødevareminister har Esben Lunde også oplevet modvind i Folketinget, hvor han har fået en markant næse i forbindelse med den såkaldte kvotekongesag. Sagen handlede om, at Folketingets partier ikke mente, at Esben Lunde havde orienteret dem godt nok om mulighederne for at begrænse kvotekongernes koncentration af fiskekvoter.

Senere endte fiskeriområdet med at blive flyttet væk fra Esben Lunde og over i Udenrigsministeriet, hvor Karen Ellemann (V) blev minister for ligestilling og fiskeri.

I befolkningen har Esben Lunde heller ikke haft et godt ry, og i Altingets seneste måling over ministrenes popularitet indkasserede han en bundplacering som den næstmindst populære minister.

Nye ministre onsdag
Det forventes, at statsminister Lars Løkke Rasmussen onsdag vil præsentere de nye ministre, der kommer til efter Søren Pind og Esben Lundes afsked.

"Søren Pind og Esben Lunde Larsen har igennem mange år ydet en flot indsats i Folketinget, regeringen og Venstre. De har arbejdet hårdt for vores land, og det skylder jeg dem en stor tak for."

"De udtræder nu begge af regeringen, og i lyset heraf går jeg til Dronningen i morgen for at foretage justeringer i regeringens sammensætning," siger statsministeren i en pressemeddelelse.

Statsministeriet oplyser, at der onsdag morgen vil komme en plan for præsentationen af de nye ministre.

Læs også

Dokumentation

Blå bog: Esben Lunde Larsen
Født 14. november 1978 i Skjern

Medlemsperiode
Folketingsmedlem for Venstre i Vestjyllands Storkreds fra 15. september 2011.

Parlamentarisk karriere
Uddannelses- og forskningsminister fra 28. juni 2015 til 29. februar 2016
Miljø- og fødevareminister fra 29. februar 2016 til 2. maj 2018

Uddannelse og erhverv
Erhvervs-ph.d., Københavns Universitet og Grundtvigsk Forum, 2013.
Cand.theol., Københavns Universitet, 2008.

Politisk medarbejder, Venstres folketingsgruppe, Christiansborg, fra 2001 til 2007.
Efterskolelærer, Sædding Efterskole, fra 1998 til 1999.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V), studerende
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00