Esben Lunde stopper som minister

MINISTEREXIT: Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) trækker sig som minister. Han meddeler samtidig, at han ikke vil genopstille til næste folketingsvalg.

Efter lidt mere end to år på posten trækker Esben Lunde Larsen (V) sig nu som miljø- og fødevareminister med øjeblikkelig virkning.

Allerede onsdag morgen forlader han Miljø- og Fødevareministeriet og stiller sin ministerpost til rådighed i en kommende ministerrokade. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal nemlig ændre på ministerholdet, efter at uddannelses- og forskningsminister Søren Pind også har meddelt sin afgang som minister.

”Jeg har derfor meddelt statsministeren, at jeg stiller min ministerpost til rådighed, så statsministeren kan sætte det hold, som skal føre Venstre – og regeringen – til sejr ved næste folketingsvalg,” siger Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Genopstiller ikke
Ifølge Esben Lunde skyldes afskeden, at han har besluttet, at han ikke vil genopstille til Folketinget. Han fortsætter dog som folketingsmedlem frem til næste valg.

39-årige Esben Lunde har siddet i Folketinget siden 2011, og da magten skiftede i 2015 blev han uddannelses- og forskningsminister i Lars Løkke Rasmussens nye Venstre-regering.

I februar 2016 overtog han embedet som miljø- og fødevareminister fra Eva Kjer Hansen (V), der trak sig, da regnemetoden i den omdiskuterede landbrugspakke endte ud i et mistillidsvotum fra et flertal af Folketingets partier, hvor Konservative gav de afgørende stemmer.

”I de forløbne tre år har jeg som først uddannelses- og forskningsminister og senest miljø- og fødevareminister været med til at gennemføre mange liberale mærkesager, og jeg har arbejdet med sektorer, erhverv og dagsordener, som jeg betragter som de vigtigste i Danmark,” siger Esben Lunde Larsen.

Omstridt minister
Som miljø- og fødevareminister har Esben Lunde også oplevet modvind i Folketinget, hvor han har fået en markant næse i forbindelse med den såkaldte kvotekongesag. Sagen handlede om, at Folketingets partier ikke mente, at Esben Lunde havde orienteret dem godt nok om mulighederne for at begrænse kvotekongernes koncentration af fiskekvoter.

Senere endte fiskeriområdet med at blive flyttet væk fra Esben Lunde og over i Udenrigsministeriet, hvor Karen Ellemann (V) blev minister for ligestilling og fiskeri.

I befolkningen har Esben Lunde heller ikke haft et godt ry, og i Altingets seneste måling over ministrenes popularitet indkasserede han en bundplacering som den næstmindst populære minister.

Nye ministre onsdag
Det forventes, at statsminister Lars Løkke Rasmussen onsdag vil præsentere de nye ministre, der kommer til efter Søren Pind og Esben Lundes afsked.

"Søren Pind og Esben Lunde Larsen har igennem mange år ydet en flot indsats i Folketinget, regeringen og Venstre. De har arbejdet hårdt for vores land, og det skylder jeg dem en stor tak for."

"De udtræder nu begge af regeringen, og i lyset heraf går jeg til Dronningen i morgen for at foretage justeringer i regeringens sammensætning," siger statsministeren i en pressemeddelelse.

Statsministeriet oplyser, at der onsdag morgen vil komme en plan for præsentationen af de nye ministre.

Forrige artikel Søren Pind trækker sig som minister med øjeblikkelig virkning Søren Pind trækker sig som minister med øjeblikkelig virkning Næste artikel 1. maj-deltagere: Arbejdernes vigtigste kamp er den mod ulighed 1. maj-deltagere: Arbejdernes vigtigste kamp er den mod ulighed