Debat

Esben Lunde Larsen: Sådan bliver vi bedre til at bruge plast

DEBAT: Vi kan ikke undvære plast i det moderne samfund. Derfor skal vi blive bedre til at undgå plastaffald, skriver miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Foto: Claus Bjørn
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Esben Lunde Larsen (V)
Miljø- og fødevareminister

Plast er et praktisk materiale, men det hører ikke hjemme i naturen. Vi skal blive bedre til at genbruge og genanvende plast og stoppe plastforurening.

Når jeg diskuterer plast med borgere, hører jeg nogle gange, at vi burde forbyde det. Så slipper vi for alt det plastaffald og forurening af naturen. Men det er desværre ikke så nemt. For vi kan slet ikke undvære plast i vores moderne hverdag.

Produktionen af plast er steget helt eksplosivt fra 1,7 millioner ton om året i 1950 til 311 millioner ton i 2014.

Fakta
Deltag i debatten!

Plast er et enormt praktisk materiale, og i mange tilfælde endda det miljømæssigt bedste materiale at bruge. Særligt hvis vi genanvender plasten, når vi er færdige med at bruge produktet.

Plast bruges i vores telefoner, computere, flasker, bæreposer, biler, kuglepenne, tandbørster, legetøj, ledninger, lommelygter, og jeg kunne blive ved. Men plastrevolutionen har også ført problemer med sig, og dem skal vi tage alvorligt.

Plast er et enormt praktisk materiale, og i mange tilfælde endda det miljømæssigt bedste materiale at bruge. Særligt hvis vi genanvender plasten, når vi er færdige med at bruge produktet.

Esben Lunde Larsen
Miljø- og fødevareminister

Plast hører ikke hjemme i naturen
For det første er plastforurening et miljøproblem på globalt plan, især i havene. Kun en lillebitte del stammer fra Danmark, men vi skal selvfølgelig være med til at tage ansvar for det. Plast hører ikke hjemme i naturen – punktum. 

Jeg tror på, at vi kan gøre en stor forskel ved at bidrage ude i verden. For eksempel er Danmark ved at indlede et strategisk samarbejde med Indonesien.

Jeg håber, at vi med dansk teknologi og know-how kan bidrage til at løse nogle af de udfordringer med affald og plastforurening, der er i Indonesien og andre asiatiske lande.

For det andet er plast baseret på olie og dermed en begrænset ressource. Værdier går tabt, hver gang vi sender plast til forbrænding.

Vi skal derfor blive langt bedre til at genbruge og genanvende plast. Et vigtigt værktøj er at få skabt et effektivt marked for genanvendt plast med høj kvalitet i sorteringen.

Men vi skal også arbejde for i det hele taget at undgå at skabe plastaffald. Her skal vi blandt andet se på, hvordan vi designer produkter og emballage, og hvordan vi skaber forretningsmodeller baseret på en cirkulær økonomi.

Tænk globalt – ager lokalt
EU's nye plaststrategi sætter fokus på de samme ting. Derudover bidrager Danmark gennem Nordisk Ministerråds plastprogram og i andre internationale sammenhænge.

Men der er også behov for en national indsats, for det er vigtigt, at vi tager udfordringen alvorligt og lokalt finder løsninger på de forurenings- og ressourceproblemer, som er forbundet med plast.

Allerede i dag tager vi plastudfordringen dybt alvorligt i mit ministerium. Her har jeg igangsat en række undersøgende rapporter, der skal skabe klarhed omkring plastudfordringen i Danmark.

Det drejer sig om forekomst af mikroplast i drikkevand; hvilken bærepose der er den mest miljøvenlige at bruge; konsekvenserne af en udvidelse af pantsystemet. Når vi lovgiver, skal vi gøre det på et oplyst grundlag.

Vi skal sikre, at vi sætter ind de rigtige steder og undgår løsninger, som ved første øjekast kan virke lovende - men i virkeligheden udgør en større miljøbelastning eller er uforholdsmæssigt dyre.

Derfor vil jeg inden længe indkalde partierne til drøftelser om en national plasthandlingsplan, der følger op på EU’s strategi.

Jeg glæder mig over, at der er bred politisk opbakning til denne dagsorden og ser frem til at diskutere, hvilke konkrete indsatser vi skal prioritere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00