Et ungt naturtalent og en stærk partisoldat: Her er Jakob Ellemanns nye særlige rådgivere

Fra august skal Magnus Ulveman og Chris Borup Preuss være særlige rådgivere for Jakob Ellemann sammen med Rasmus Bebe. Valget er faldet på to mere specialiserede rådgivere end deres forgænger Jakob Ullegård, der var en faglig stærk generalist, lyder det fra tidligere rådgiver Jacob Bruun.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Ikke én, ikke to, men hele tre særlige rådgivere skal fra august hjælpe Jakob Ellemann-Jensen med sit comeback til dansk politik efter flere måneders sygdom.

Det står klart, efter det mandag blev meldt ud, at Magnus Ulveman og Chris Borup Preuss bliver nye rådgivere for Venstre-formanden.

De tager over for Jakob Ullegård, der har været en af Ellemanns nærmeste rådgivere og tidligere sekretariatschef i Venstre.

Og noget kan tyde på, at Ellemann har valgt at erstatte en erfaren og faglig stærk generalist med to lidt anderledes rådgivere. Sådan lyder vurderingen fra Jacob Bruun, der selv har været særlig rådgiver for Lars Løkke Rasmussen i hans tid som statsminister og i dag har rådgivningsfirmaet Bruun Advisory.

Venstre er et svært sted, og der er mange, der har et medansvar for at få Venstre ud af krisen.

Jacob Bruun
Stifter og rådgiver, Bruun Advisory

For mens Magnus Ulveman er “knivskarp” på kommunikation og presse, kommer Chris Preuss med vigtig viden indefra om Venstres bagland.

“Jakob Ullegård var en indholdsnørd, der kunne detaljerne i dybden og tog en bred erfaring med sig ind i jobbet. Der har man nu valgt to mere specialiserede profiler, der på hver deres måde kan bidrage til genopbygningen af Jakob Ellemann og Venstre,” siger han.

En talentfuld politisk kommunikatør

Når det kommer til kommunikationen omkring Jakob Ellemann fremover, bliver det den unge, men erfarne journalist og kommunikatør Magnus Ulveman der kommer til at træde i karakter.

På trods af sine blot 29 år er Magnus Ulvemann nemlig en “enormt talentfuld politisk kommunikatør”, lyder det fra Jacob Bruun.

“Han har allerede en ret bred kommunikationsfaglig baggrund og har vist sig at være enormt skarp på politisk kommunikation,” siger han.

Magnus Ulveman kommer fra en stilling som mediechef i Dansk Erhverv og har tidligere været pressechef for udviklingsministeren samt fungerende pressechef i Sundheds- og Ældreministeriet.

Synes du efternavnet lyder bekendt, skyldes det, at Magnus Ulveman er søn af Michael Ulveman, der har stiftet rådgivningsfirmaet Ulveman og Børsting og tidligere været særlig rådgiver for Anders Fogh Rasmussen under hans tid som statsminister og som generalsekretær for Nato.

Derfor er det måske heller ikke nogen overraskelse, at Magnus Ulveman nu går i sin fars spor som særlig rådgiver.

“Der er et underliggende pres, fordi jeg hedder Ulveman, men det ville jeg ikke være foruden. Jeg har altid tænkt, at min far er meget succesfuld, og at det er store sko at fylde ud. Men jeg har aldrig set det som noget dårligt, og jeg er meget bevidst om at skabe et navn for mig selv,” udtalte han i et interview til Journalisten i 2019.

Læs også

En brobygger mellem formanden og baglandet

I stolen ved siden af Magnus Ulveman kommer 30-årige Chris Borup Preuss til at sidde som en stærk partisoldat, der kan bidrage med viden om Venstres bagland, vurderer Jacob Bruun.

Han har nemlig været aktiv i både Venstre og Venstres Ungdom og har valgt at trække sig som folketingskandidat for Venstre i forbindelse med det nye job som rådgiver. Samtidig forlader han også en stilling som souschef for public affairs hos Landbrug & Fødevarer.

“Chris Preuss har en profil, der handler om at kende og forstå Venstres bagland, og han skal være en slags brobygger mellem det, der foregår i baglandet og det, der sker i folketingsgruppen,” siger Jacob Bruun.

Og det er en rolle, man ikke skal undervurdere ifølge Jacob Bruun.

“Det betyder meget at have en person, der kan være baglandets adgang til formanden og omvendt være formandens adgang til at forstå, hvad der sker blandt medlemmerne, så der en vis tilgængelighed mellem de to.”

Ellemann skal genopbygge et Venstre i krise

Selvom der fra august bliver hele tre rådgivere til at guide Jakob Ellemann-Jensen i hans comeback, ser det ud til, at der bliver nok at se til.

Det betyder meget at have en person, der kan være baglandets adgang til formanden og omvendt være formandens adgang til at forstå, hvad der sker blandt medlemmerne.

Jacob Bruun
Stifter og rådgiver, Bruun Advisory

Siden Venstre gik i regering med Socialdemokratiet og Moderaterne, er opbakningen i meningsmålingerne nemlig kun dalet, og partiet, der var landets største under Anders Fogh Rasmussen (V), må nu tage til takke med en opbakning på omkring 10 procent.

Samtidig venter der også flere besværlige sager på Jakob Ellemanns bord, når han vender tilbage. En af dem bliver den såkaldte våbensag, hvor Altinget har gravet frem, at Ellemann har videregivet urigtige oplysninger til Folketinget i forbindelse med en omstridt våbenhandel.

“Venstre er et svært sted, og der er mange, der har et medansvar for at få Venstre ud af krisen,” siger Jacob Bruun og tilføjer:

“For rådgiverne handler det først og fremmest om at finde ud af, hvordan man får Jakob Ellemann tilbage på en måde, hvor han får en god start i formandsrollen.”

Samtidig påpeger han, at der stadig er brug for at få vendt fortællingen om Venstre i SVM-regeringen, sådan at det fremover bliver noget, de bliver belønnet fremfor udskældt for.

“Der er stadig brug for at få skabt legitimitet omkring Venstres regeringsdeltagelse. Den brede offentlighed mangler stadig at forstå, hvorfor Venstre er gået i regering med Mette Frederiksen som statsminister, og den forståelse er afgørende for, om Venstre kan blive et parti med stigende opbakning.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Chris Borup Preuss

Særlig rådgiver, Forsvarsministeriet, særlig rådgiver, Økonomiministeriet
folkeskolelærer (Københavns Professionshøjskole)

Magnus Ulveman

Tiltrædende public affairs-rådgiver, Rud Pedersen (1/8-24)
journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole 2018)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024