EU-debat mellem S og R: Her er tre interessante forskelle i deres politik

FOLKEMØDE: Jeppe Kofod (S) og Morten Helveg Petersen (R) tyvstartede valgkampen frem mod Europa-Parlamentsvalget næste år. Flere væsentlige forskelle står klare.

EU's reaktioner over for den amerikanske præsident Donald Trump er et af de spørgsmål, der deler socialdemokraternes og de radikales EU-politik. Her er han sammen med den franske præsident Macron (tv.) og formand for EU-Kommissionen Jean-Claude Juncker (th.).
EU's reaktioner over for den amerikanske præsident Donald Trump er et af de spørgsmål, der deler socialdemokraternes og de radikales EU-politik. Her er han sammen med den franske præsident Macron (tv.) og formand for EU-Kommissionen Jean-Claude Juncker (th.).Foto: Luca Bruno/AP/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

ALLINGE: Hvordan skal Europa reagere, når Trump fører aggressiv handelspolitik? Hvordan skal EU håndtere tilstrømningen af flygtninge og migranter? Og hvordan skal Danmark få indflydelse på den økonomiske politik i Europa?

De tre spørgsmål er spidskandidaterne til det kommende Europa-Parlamentsvalg for henholdsvis Socialdemokratiet og Radikale ikke helt enige om svaret på.

Det stod klart efter en debat fredag ved folkemødet i Allinge, hvor Jeppe Kofod (S) og Morten Helveg Petersen (R) varmede op til valgkampen frem mod valget i maj 2019 med Altingets EU-korrespondent Thomas Lauritzen som ordstyrer.

Her er et udpluk af, hvad de sagde.

1. Trump
Hvordan skal vi i Europa reagere på den amerikanske præsident Trumps nye internationale linje, hvor aftaler om for eksempel frihandel og klimakamp bliver opsagt? Og hvor Trump for nylig har meddelt, at EU bliver omfattet af USA’s nye stål- og aluminiumstold?

Jeppe Kofod mener, vi i EU skal stå hårdt fast på vores værdier om retsstat og frihedsrettigheder.

”Trump synes, EU er brutalt, når vi holder fast i det, og det skal vi også være,” sagde han.

Men Kofod brugte mest tid på at tale om, at de europæiske politikere også er nødt til at tage hånd om de problemer, som valget af Trump er et symptom på.

Han mener, vi skal forhandle med amerikanerne om handelsaftaler, hvor vi også ser på, hvad amerikanernes utilfredshed med aftalerne bunder i. For aftalerne kan for eksempel på kort sigt have negativ betydning for dele af industrien, og det rammer amerikanske arbejdspladser og gør befolkningen utilfreds, sagde Jeppe Kofod.

”Derfor skal vi i EU blive bedre til at kompensere dem, der bliver negativt ramt af de aftaler, vi laver,” foreslog han.

Morten Helveg Petersen vil i stedet sætte hårdt mod hårdt, når amerikanerne gør mine til at indlede en handelskrig.

”Med Trump får man intet forærende, uanset hvor dybt man bukker. Vi får ikke noget ud af at vende den anden kind til,” sagde Morten Helveg og åbnede for, at Europa kan svare igen med at lægge told på amerikanske varer.

Han lagde også vægt på, at ”Europa skal kunne mere selv” for at gøre os mindre afhængige af både Rusland og USA.

2. Flygtninge og migranter
Hvordan skal EU håndtere tilstrømningen af flygtninge og migranter, lød et andet spørgsmål.

Jeppe Kofod henviste til sit partis udlændingeudspil og nævnte to hovedpointer:

Vi skal sikre EU’s grænser mere mere kontrol. Og vi skal hjælpe i de såkaldte nærområder, så færre miranter overhovedet tager turen over Middelhavet.

”Når der for eksempel er 700.000 migranter i Libyen, skal vi hjælpe Libyen med at få dem repratrieret i Nigeria. For hvis folk ved, at de bare bliver sendt tilbage til Nordafrika, så kommer de slet ikke herop,” sagde han.

Morten Helveg Petersen var enig i grænsekontrol og hjælp i nærområderne. Men han var meget uenig i den del af socialdemokraternes udspil, der handler om, at Danmark kan gå i gang med at handle på egen hånd.

”Vi skal have en fælles løsning i EU. At tro, at Danmark kan gå ind og lave aftaler alene, er helt forkert set,” sagde han. Og han pegede på, at en fælles løsning i EU formentlig kræver et opgør med det danske retsforbehold, som S ønsker at beholde.

3. Økonomien og euroen
En tilhører spurgte, hvordan Danmark skal få indflydelse på den økonomiske politik i Europa, og også her er der markante – men velkendte – forskelle på S og R’s politik.

Jeppe Kofod sagde, at eurolandene skal have løst deres problemer og få styr på deres projekt – ”og lad bare dem selv stå for det.” Men når der sker reformer af det eurosamarbejde, som Danmark står udenfor, skal vi søge indflydelse på dem.

”Vi skal tages med på råd ved reformer,” sagde Kofod og holdt fast i, at Danmark skal bevare euroforbeholdet.

Morten Helveg Petersen var enig i, at ”euroen ikke er et færdigt projekt.”

”Men når det en dag er færdigt, så skal Danmark med i euroen. Ellers får vi ikke mulighed for at påvirke de beslutninger, som påvirker økonomien i Europa,” sagde han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)









0:000:00