EU-Kommissionen til medlemslandene: Behov for milliard-boost på migrationsområdet

Ustabiliteten i Europas nærområde og de humanitære behov i tredjelandene stiger. Derfor foreslår EU-Kommissionen at bruge 112 milliarder kroner mere på migration, styrkelse af partnerskaber med tredjelande og nødsituationer.

I forbindelse med halvvejsevalueringen af EU’s syvårige budget, har Kommissionen bedt de 27 medlemslande om at finde i alt 500 milliarder kroner mere til EU. Kommissionen lægger op til at bruge 112 milliarder kroner på migrationsområdet. 
I forbindelse med halvvejsevalueringen af EU’s syvårige budget, har Kommissionen bedt de 27 medlemslande om at finde i alt 500 milliarder kroner mere til EU. Kommissionen lægger op til at bruge 112 milliarder kroner på migrationsområdet. Foto: Darrin Zammit Lupi/Reuters/Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Hvis EU fortsat skal kunne håndtere udfordringerne med migration og styrke partnerskaberne med centrale tredjelande, er der brug for flere penge.  

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen, der tirsdag fremlagde et forslag om at bruge yderligere 112 milliarder kroner på migration, styrkelse af partnerskaber og håndtering af nødsituationer, end der var lagt op til i det oprindelige syvårsbudget. 

Behovet for flere penge til området skyldes ifølge Kommissionen blandt andet, at migrationen er vokset efter pandemien, samtidig med at den nye pagt om migration og asyl, vil give både unionen og medlemsstaterne nye ansvarsområder, der vil medføre ekstra omkostninger.

Fakta

Sådan vil Kommissionen bruge pengene:  

14,9 milliarder kroner til at finansiere grænsekontrol, håndtering af migration samt gennemførelsen af den nye pagt om migration.  

78,2 milliarder kroner til at forhøje loftet for udgiftsområde seks (Naboområder og verden), for at imødegå den øgede økonomiske og geopolitiske ustabilitet. Udgiftsområde seks indeholder blandt andet EU’s humanitære bistand og udviklingsbistand.  

18,6 milliarder kroner til at øge "solidaritets- og nødhjælpsreserven" for at understøtte unionens kapacitet til at reagere på kriser og naturkatastrofer.  

Det er dog langt fra det eneste område, EU-Kommissionen efterlyser flere penge til.

I forbindelse med halvvejsevalueringen af EU’s syvårige budget, har Kommissionen bedt de 27 medlemslande om at finde i alt 500 milliarder kroner mere til EU. På grund af pandemi, krig, inflation og energikrise er pengene blevet brugt hurtigere, end der ellers var lagt op til i budgettet, der løber frem til 2027.  

Ud over migration og partnerskaber med tredjelande, vil Kommissionen have flere penge til at støtte Ukraine, styrke europæiske virksomheder i det globale kapløb og øgede renteudgifter. 

Se hele oversigten på Altinget EU her

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00