EU-krav smider bombe under dansk klimaindsats: 70 procentsmålet er ikke nødvendigvis nok

Danmarks planer for at nå 70 procentsmålet er ikke nok, hvis vi vil leve op til EU’s nye klimakrav. Der er behov for flere reduktioner før 2030, vurderes det. Et udskældt redskab kan blive nødvendigt, hvis ikke landbruget og transportsektoren skal levere mere.

S-regeringen har i den forrige valgperiode stået bag en historisk klimalov og adskillige planer og aftaler, der skal gøre Danmark til et grønt foregangsland. Men det er ikke nødvendigvis nok til at leve op til nye EU-klimakrav. 
S-regeringen har i den forrige valgperiode stået bag en historisk klimalov og adskillige planer og aftaler, der skal gøre Danmark til et grønt foregangsland. Men det er ikke nødvendigvis nok til at leve op til nye EU-klimakrav. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Danmark har et af verdens mest ambitiøse klimamål og er et grønt foregangsland for klimahandling. Sådan lyder det ikke sjældent fra fremtrædende danske politikere.

Alligevel står Danmark nu til at få problemer med at overholde klimakravene fra EU.

Det kan lyde helt barokt, men det er ikke sikkert, at Danmark kan opfylde de nye EU-krav, selv om vi når det selvstændigt danske 70 procent-klimamål.

Otto Brøns-Petersen
Analysechef, tænketanken Cepos

Det står klart, efter at Europa-Parlamentet og EU-landene er blevet enige om en aftale med skærpede reduktionskrav til medlemslandene.

Danmark har hidtil skullet levere 39 procents CO2-reduktion i de sektorer, der ikke er reguleret af kvoter, det vil sige især landbrug, boliger og transport. Med aftalen bliver det krav nu hævet til 50 procent.

Ifølge beregninger fra tænketanken Cepos foretaget for Altinget får Danmark svært ved at leve op til kravene med de nuværende klimaplaner.

”Det kan lyde helt barokt, men det er ikke sikkert, at Danmark kan opfylde de nye EU-krav, selv om vi når det selvstændigt danske 70 procent-klimamål. Det hænger i bund og grund sammen med, at politikerne har placeret så mange CO2-reduktioner i kvotesektoren,” siger analysechef Otte Brøns-Petersen.

Regeringens uafhængige ekspertorgan Klimarådet har tidligere på efteråret forsøgt at advare om samme problemstilling.

Heller ikke Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vurderer, at EU-kravene vil blive opfyldt med den nuværende danske indsats. Det oplyser tænketanken til Altinget.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00